Om Anna och Hudvårdsverkstan

hudvardsverkstan-workshop-anna-bjurstrom-6.jpg

Hej! Jag heter Anna och älskar hemgjord hudvård.

Jag är 36 år och bor i ett litet hus på Öland med två små döttrar. På dagarna gör jag reklam och på kvällarna gör jag hemgjord hudkräm. Välkommen till mitt labb!

Jag har varit hudvårdsnörd sen jag var arton år och började jobba som butikssäljare mitt emot ett parfymeri. Jag gick dit på lunchen och brände provisionen på Shiseido och Chanel. När jag blev gravid drygt tio år senare började jag fundera på vad jag egentligen smorde in mig med. Är de här ingredienserna verkligen så himla bra, och var kommer de ifrån? Jag började jaga ekologisk hudvård med så rent innehåll som möjligt, och till slut gick jag på rapsoljan i skafferiet.

En enda olja är emellertid lite torftigt för huden. Så jag pluggade på och upptäckte att man kan göra riktigt bra, ekologisk hudvård på egen hand. Snart var mitt badrum ett enda härligt fuck you till konventionella skönhetsprodukter.

Jag vill gärna vara fin. Men på mina egna premisser. Och på rättvisa, hållbara villkor.

Vid det här laget har jag gjort de flesta experiment i boken, testat mängder med råvaror, begått alla misstag man kan tänka sig och till slut fått ganska bra koll. Jag är inte hudterapeut eller kemist, men jag kan tillräckligt för att hjälpa dig sätta igång med naturlig, hemgjord hudvård.

Det här är den digitala versionen av mitt hemmalabb. Jag testar nya ingredienser och recept, delar med mig av gamla favoriter och minnesvärda klavertramp. För dig som bor i Kalmartrakten och vill bli mer hands-on håller jag då och då workshops där vi labbar tillsammans. Stökigt och roligt! Se mer av Hudvårdsverkstans workshops här.


Tre tankar som jag vill skicka med innan vi går crazy med krämer, salvor och cerat:

Allt du ser här på Hudvardsverkstan.se är mina personliga experiment. En del funkar kanon, andra mindre bra. Och det som fungerar för mig kanske inte alls passar för dig. Gör din egen research innan du börjar labba själv och ta det här som inspiration, inte en avhandling i kosmetisk kemi. 

Med det sagt så försöker jag ha en någorlunda vetenskaplig inställning, genom att söka upp och hänvisa till originalkällor, ifrågasätta "sanningar" om naturlig hudvård och själv vara så transparent som möjligt. Var kritisk och påpeka gärna eventuella faktafel, så rättar jag till dem.

Och till sist: Jag gillar naturliga ingredienser. De känns sköna på huden, gör nytta och deras ursprung är lätt att spåra. Det finns ett bra utbud av ekologiska råvaror och de är säkra att använda. Men naturligt är inte alltid bra och syntetiskt är inte alltid dåligt. Dessutom vill jag ha en effektiv hudvård som faktiskt kan matcha de stora företagens dyra produkter. Det betyder att jag ibland spetsar min ekologiska, naturliga hudvård med ingredienser som kommer från ett labb. Hepp! 


Okej nu har du hela backstoryn. Varmt välkommen in till Hudvårdsverkstan!