Vad gör man när vegetabiliska oljor plötsligt får en att vilja kräkas?

Vad gör man när vegetabiliska oljor plötsligt får en att vilja kräkas?

Låt oss backa bandet till graviditetsvecka 7, det måste varit nån gång i november. Jag hade helt nyligen beställt ett stort lass skithäftiga ingredienser från tyska favoriten Alexmo Cosmetics och höll på med e-boken tillsammans med Nena på Bare Origin, så DIY-skafferiet var ovanligt fullt av gutt. Tänk lyxiga oljor, svåra extrakt och innovativa tillsatser. Över en natt gjorde alltihop mig bokstavligen talat kräkfärdig. 
 

Hejdå kokosdeo!

Jag mådde intensivt illa 24/7 i tre månader. Ni som väntat barn vet. Det är ett illamående som överträffar det mesta och som inte släpper med mindre än att man äter en Snickers i halvtimmen. Luktsinnet uppgraderas till Smell Sensor 2000 och i princip alla dofter blir jobbiga, till och med sånt man vanligtvis gillar. Typ kaffe. Och örtextrakt. Efter att recepten till boken var klara bommade jag helt sonika igen DIY-förrådet och badade i köpehudvård.

En annan grej som rök all världens väg var den klassiska hemgjorda kokosdeon med potatismjöl och bikarbonat som jag använt i flera år. Man känner ju nämligen inte bara andras dofter mycket tydligare, utan även sina egna. Infoga skämmig emoji här. Kokosdeo är inte Rexona. Jag behövde Rexona. 

Förra gången jag var gravid gjorde jag exakt samma resa, fast tvärtom! Jag fasade ut massor av komplicerade köpegrejer och ersatte med just kokosdeo och rena, ekologiska oljor. Det blev starten på allt DIY:ande sen när jag tyckte att de där oljorna inte alltid presterade så bra (här kan du läsa mer om det debaclet). 

Men spola fram fem år och jag känner mig ganska lugn med både parabener (i den mån de ens finns i hudvårds som säljs inom Europa pga. opinionen) och nanopartiklar. Aluminium i deo, hit me. Mer om det där med "giftiga" hudvårdsingredienser här. Alltså har jag helt enkelt hejdlöst smort och smörjt med det ena, det andra och det tredje.
 

Finns det ingenting som jag undviker då?

Med reservation för att jag inte vet precis allt om alla ingredienser så finns det bara en enda sak som jag inte köper. Parfymerad hudvård. Parfym fyller ingen funktion förutom att irritera huden och potentiellt allergiframkallande. Jag undviker parfymerad hudvård till vardags och när bebis kommer är det definitivt adjö till varenda tillsatt doftpartikel inklusive eteriska oljor. Behöver jag säga att jag undviker sköljmedel, parfymerad tvål och rengöringsmedel etc? Nä. Parfym, du kan avgå.
 

Massor med fukt, noll krångel. La Roche Posays Toleriane-serie.

Massor med fukt, noll krångel. La Roche Posays Toleriane-serie.

Min hudvårdsrutin under graviditeten

Jag har smort in kroppen med random oparfymerad body lotion och använt Rexona Active Shield i armhålorna (övergången från kokos- till köpedeo var inte helt lätt, gissningsvis för att man fuckar upp bakteriefloran i armhålorna på nytt, men just Active Shield har funkat helt flawless).

I ansiktet har jag kört:

Den där Toleriane-serien från La Roche Posay är fan bra alltså! Har använt den till och från de senaste åren när mina egna experiment gått åt helvete eller jag bara inte har hunnit göra egen kräm. Sista tiden har den fått spela en huvudroll pga har inte mäktat med egna emulsioner. Den innehåller ett minimalt antal, noga allergitestade ingredienser men återfuktar så sinnessjukt bra utan att kladda ihop porerna det minsta. I kombination med ett serum och/eller en olja med fler aktiva ingredienser blir det helt smashing.

När illamåendet så småningom släppte tidigare i våras ersattes det ganska snabbt av foglossning och andra typiska pregnancy problems, så DIY:andet (och bloggen, sorry! mina fogar håller på att paja ihop i detta nu men har gett mig fan på att få ut det här inlägget) har fått stå tillbaka.

hudvardsverkstan-bodybalm-kroppsolja-ansiktsolja-salva.jpg

Men några saker har jag lyckats knåpa ihop: en KILLER ansiktsolja, en kroppsolja med kokos, en gosig body balm, en ansiktsrengöring med en mild tensid och en uppdaterad salva för bebisrumpor. Har bytt ut/lagt till i hudvårdsrutinen ovan allteftersom. Ska inte lova för mycket men några av dem kommer förhoppningsvis som recept här :D
 

När man inte kan/vill/orkar avancerad hudvård men ändå vill ha avancerad hudvård. Ren askorbinsyra (C-vitamin) och omega 3 via magen.

När man inte kan/vill/orkar avancerad hudvård men ändå vill ha avancerad hudvård. Ren askorbinsyra (C-vitamin) och omega 3 via magen.

En oväntad hudhjälte: omega 3-tillskott

En sista grej! Nuförtiden rekommenderar barnmorskorna att man äter extra omega 3-tillskott under graviditeten, pga bra för barnets hjärna (och annat, säkert). Jag gillar ju omega 3 i mina oljor till huden och hade på känn att det också är bra för huden att äta. Men HUR bra!?

Nu har jag ju varit gravid så det är kanske ingen rättvis jämförelse, men min vanliga vintertorrhet var som bortblåst i januari och nu är det knappt att jag behöver smörja in mig. Kommer till 1000% fortsätta käka mina omega 3-kapslar även efter bebis. Prova om du är en torris! Som bonus blir du eventuellt också smartare.

Gravidstatus: i vecka 36 och börjar peppa för förlossning! :O

Hemgjord kroppsolja med kokos

Hemgjord kroppsolja med kokos

Hemgjord ekologisk hudvård för gravida

Hemgjord ekologisk hudvård för gravida