The DIY drug

The DIY drug

Kom på idén att göra ett rengöringsbalm med kokosolja och honung i. Det såg lovande ut! Tills burken hade stått ett par dagar i badrummet :(

Kom på idén att göra ett rengöringsbalm med kokosolja och honung i. Det såg lovande ut! Tills burken hade stått ett par dagar i badrummet :(

Idag hade jag äran att tillbringa eftermiddagen med Josefin Kvist, ena halvan av duon bakom Organic Makers. Jag tycker att de gör allt så förbaskat rätt, så det var lite av ett moment att få träffas personligen och ha tid att bubbla recept, ingredienser och en del kommunikation också. Organic Makers levererar alla fina, ekologiska råvaror till mina workshops, och vi har lite annat på gång som ni får se resultatet av framöver.

Anyway! Vi började prata om vad som gör hemgjord hudvård så kul. För mig så började det med jakten på rena ingredienslistor, som blev jakten på rena, ekologiska oljor. Där nånstans landade jag på Organic Makers hemsida och fick plötsligt nycklarna till riktig, hemgjord hudvård. Det gick upp ett extra stort Ikea-blockljus för mig när jag insåg att jag inte bara kan få hållbart producerade ingredienser. Jag kan skippa hela skönhetsindustrin och tillverka min hudvård själv. Den frihetskänslan! Lily Allen gick på repeat i mitt huvud.

Jag har alltid haft ett lite komplicerat förhållande till skönhetsbranschen. En vill ju vara fin, men helst inte handla av välgödda gubbar som kammar hem miljoners miljoner på att göra kvinnor osäkra på sitt utseende. Att kunna göra egen hudvård löste allt det där pang bom. (Och det är faktiskt inte så svårt som de vill få det att verka.)

Lägg till kunskapen om var ingredienserna kommer ifrån och att kunna välja just dem som passar mig, i tillräckligt höga koncentrationer för att ha effekt, utan att människor eller miljö har tagit skada av hur de tillverkas. bra! Full pott i min bok. (Råkade skriva full porr först, och ja det är väl en rimlig liknelse.)

Men så insåg jag en sak till idag när vi satt och pratade. Det är ju lustfyllt att skapa något från scratch med händerna, nånting offline, nånting som gör reell nytta. Och jag har full respekt för alla som är bra på liknande hantverk som att baka, laga mat eller sy. Men när jag gör sånt så kan jag inte låta bli att känna mig lite som en duktig flicka. Jag serverar kaffe och hembakta bullar med extra socker på och får en klapp på huvudet lika mycket för att jag uppfyller förväntningarna på mitt kön som att bullarna var goda. 

(En bullbakande man får stående ovationer för att han är så nydanande och alldeles ovanligt begåvad på att hantera deg).

Det suger glädjen ur mer typiskt kvinnliga hantverk för mig. (Andra känner såklart helt andra saker när de kör ner händerna i smör och socker eller rullar igång symaskinen, har inga åsikter om det.) Jag bakar bullar en gång om året och det för att jag tycker att mina egna lussekatter är de godaste (det godaste?) som finns. Okej, till saken: 

Även om det kanske inte finns drivor av män som labbar ihop egna salvor därhemma, så är den hemgjorda hudvården lite, lite mer svårplacerad; aningens mer medicinkvinna och lite mindre hemmafru. I mitt huvud i alla fall. Tänker att jag ska bli en klok gammal gumma som skakar fram alla möjliga huskurer och hemmakok ur rockärmarna när någon har nåt vajsing med huden. #goals

Tillsammans har allt det här blivit en beroendeframkallande cocktail. Det handlar inte bara om rena ingredienslistor längre. När jag inte jobbar, sover eller leker med Signe har jag bara en sak på hjärnan; nästa uppfinning. Nästa långfinger åt industripamparna.

Okej, din tur! Varför tycker du att det här verkar kul? ("Fina förpackningar" också ett fullt giltigt svar.)

/Anna

Bildbomb från workshopen på Capellagården

Bildbomb från workshopen på Capellagården

Nya aktiva ämnen från Organic Makers

Nya aktiva ämnen från Organic Makers