Spetsa hudvården: Fyra ekologiska superoljor för alla hudtyper

Spetsa hudvården: Fyra ekologiska superoljor för alla hudtyper

Om du letar efter en enda olja att använda som serum eller för att boosta din ansiktskräm eller ansiktsolja, kommer här fyra förslag som allihop är så fina att man smäller av.

Gemensamt för dem är att de är så kallade torra oljor, som inte känns feta på huden eller orsakar acne (de kan tvärtom hjälpa mot acne genom att mjuka upp sebumet och förebygga att sebumet oxiderar). Det beror på att de är rika på fleromättade fettsyror som omega 3, 5 och 6, som ger oljorna en tunn konsistens och torr känsla på huden. Alla är också fullpackade med antioxidanter som reparerar skadade celler och förebygger hudens åldrande. Börja anteckna!


1. Ekologisk, kallpressad svartvinbärsolja

Mörkt gulgrön, otroligt väldoftande, går rätt in i huden. Tänk om man kunde bada i svartvinbärsolja? Den är rik på linolsyra (en fleromättad omega 6-fettsyra), alfa-linolensyra (fleromättad omega 3-fettsyra) och gamma-linolensyra (en kraftfullt antiinflammatorisk omega 6-fettsyra, förkortas GLA). Just GLA är en lite ovanlig fettsyra som annars finns mest i gurkörtsolja. Det verkar kunna dämpa inflammation, som annars orsakar både åldrande och acne. Använd droppvis som ett serum eller typ 5-10% i ansiktsolja eller ansiktskräm.


2. Ekologisk, kallpressad nyponfröolja

Nyponfröolja är djup orangeröd och luktar lite matigt. Den går också direkt in i huden och kan faktiskt nästan torka ut huden om man använder den helt på egen hand för länge. Nyponfröolja är också rik på linolsyra (omega 6), men innehåller ovanligt mycket alfa-linolensyra (omega 3) som kan göra den extra effektiv som "reparatör". Det sägs att nyponfröolja kan hjälpa till med att göra ärr mindre framträdande om man applicerar oljan under läkningen, det skulle kunna stämma åtminstone i teorin. Dessutom innehåller den en svag dos A-vitamin, som är välkänt för att kunna motverka rynkor och acne. Blanda i din hemgjorda hudvård med upp till 20%. 


3. Ekologisk, kallpressad granatäppleolja

Man skulle kunna önska att granatäppleoljan var klarröd och doftade granatäpple. Nope, den är helt klar, ganska trögflytande och doftar väldigt lite, kanske lite träigt? Men skit i det! Den är helt unik med cirka 70% punicinsyra (omega 5). Punicinsyra är rejält antioxidant. Tillsammans med de andra ämnena i granatäppleoljan (olika polyfenoler och växtsteroler) blir granatäppleolja en superhjälte i kampen mot rynkor och solskador. Används med 5-15% i hudvård.


4. Ekologisk, kallpressad kaktusfikonfröolja

(A.k.a. kaktusfikonolja, fikonkaktusolja, kaktusolja, barbary fig seed oil, prickly pear seed oil; kärt barn har många namn.)

Den nyaste stjärnan på oljehimlen. Den här dyrgripen är så himla speciell - den har ungefär samma andel torra, fleromättade fettsyror som ovanstående oljor (mest omega 6, inget omega 3), men känns mycket mer mjukgörande på huden. Medan oljorna ovan helst ska paras ihop med lite fetare och mer mjukgörande ingredienser (om man inte har väldigt fet hy) känns kaktusfikonfröoljan alldeles underbar även på egen hand. Dessutom är den späckad med såna där andra ämnen (växtsteroler och flavonoider) som verkar antioxidant och alltså lagar skador på hudens celler. Den är lite pricy men värd varenda krona. 


Vilken ska jag välja??

De här oljorna är alla mycket aktiva och har lite liknande effekter på huden, så det räcker fint med en eller två i din ansiktsolja, serum eller ansiktskräm. Om doft är viktigt för dig, välj svartvinbär. Om du har acne, fundera på nyponfröoljan. Om du är lite torrare, välj kaktusfikonfrö. Granatäppleoljan är helt unik med sina fettsyror, så den är en fin kompis till vilken som helst av de andra. Om inga av dessa faller dig i smaken, titta på hallonfrö, tranbär eller hampfröolja.

Använd droppvis under din vanliga ansiktskräm, i en oljeblandning med mildare oljor anpassade efter din hudtyp (till exempel jojoba eller arganolja) eller tillsätt i oljefasen av din ansiktskräm. 

Alla gör som sagt ett bra jobb med att vårda och reparera huden, men de går i stort sett rätt in i huden utan att ge så mycket skydd på ytan. Har du fet hy kan det vara perfekt så, om du är torr behövs antagligen både mer fukt och kanske mer fett. Är du väldigt känslig kan du märka att huden reagerar på de här oljorna, blanda i så fall ut dem i en kräm som du vet att du tål. 


Bra att tänka på

1. Det är stor skillnad på kvalitet på oljorna beroende på hur de har tillverkats. Köp från en pålitlig distributör! Oljorna på bilden kommer från svenska Organic Makers.

2. Torra oljor som är rika på fleromättade fetter härsknar snabbare än feta oljor som är rika på enkelomättade och mättade fetter. Då börjar de lukta illa och skulle dessutom störa huden med fria fettsyror som brutit sig ur sina bindningar. Kolla bäst före-datum, spara inte oljan för länge och släng den om den börjar lukta som kritor eller gamla nötter. Du kan också tillsätta 0,1% e-vitamin i flaskan för att förlänga hållbarheten.

Hoppas att du gillar dem!

Mina fem största DIY-misstag

Mina fem största DIY-misstag

Skönheten på Öland Roots + mina bästa hudvårdstips för tältlivet

Skönheten på Öland Roots + mina bästa hudvårdstips för tältlivet