Lura kvar sommaren: Jordgubbsskrubb

Lura kvar sommaren: Jordgubbsskrubb

Gud vad jag har kämpat med att ta en värdig bild på den här skrubben. Det här får duga!

Så här: om du har lite ångest över att sommaren snart är slut, gör den här skrubben. Om du alltid har undrat hur himmelriket doftar, gör den här skrubben. Fan! Jag kan inte ens förklara hur bra den är. Är fortfarande lite berusad av hur bananas gott den här skrubben luktar. Bara gör den.

Stjärnan i den här mixen är frystorkat jordgubbspulver. Det är koncentrerat och späckat med antioxidanter och exfolierande AHA-syra. Det luktar också så gott att man typ. Ja. Inte ens vet hur man ska beskriva det. Du hittar frystorkat jordgubbspulver på hälsokosten. Rawpowder.se har till exempel en ekologisk variant.

Till den här skrubben gjorde jag först en vit, mjölkig del med kokosolja och frystorkad kokosmjölk (typ sånt här från Yoconut). I den droppade jag lite vaniljextrakt. Och sen gjorde jag en del med kokosolja och frystorkat jordgubbspulver, som jag spetsade med några droppar eterisk olja av apelsin. Och så varvade jag det i en burk. MUMS. Här kommer recepten, använd ihop eller var för sig!

Kroppsskrubb med kokos och vanilj

ca 70% epsomsalt
ca 20% kallpressad, ekologisk kokosolja
ca 9% kokosmjölkspulver
ca 1% vaniljextrakt

Kroppsskrubb med jordgubb och apelsin

ca 70% epsomsalt
ca 20% kallpressad, ekologisk kokosolja
ca 10% frystorkat jordgubbspulver
några droppar eterisk olja av apelsin

Gör så här

Jag körde utan våg denna gången (friheten?!) och höftade i ingredienserna ungefär så här: Först mjukade jag upp kokosoljan lite grann, genom att låta den stå framme i solen. Den ska inte bli helt rinnig, bara mjuk och fluffig, temperatur kanske 25 grader. I den tillsatte jag vaniljextrakt respektive eterisk olja.

Sen blandade jag salt + pulver (kokos eller jordgubb) i en separat skål, hällde ner de torra ingredienserna lite i taget i oljan och mosade ihop. Konsistensen ska bli som en fast glass ungefär. Det gick att mosa ner mer av de torra ingredienserna än jag trodde, man får bara jobba in dom ordentligt.

Sen är det bara att hålla i sig själv så att man inte äter upp härligheten (smakar nog tyvärr inte lika gott som det luktar), varva det goda i en ren och torr burk och njuta extremt jävla mycket i duschen. Mitt tips är att använda den precis på slutet och inte skölja så mycket, så stannar oljan kvar på huden tillsammans med alla underbara dofter. Räkna med komplimanger efteråt.

Undvik att få ner vatten i burken så håller den ett par månader eller mer. 

Variera receptet

Kokosmjölkspulvret går att utesluta om det kniper. Epsomsaltet går att byta mot himalayasalt eller socker. Och om du inte skulle ha dofterna hemma så kan jag meddela att det där jordgubbspulvret står sig ganska bra på egen hand också :D

Det här med mjuk kokosolja + epsomsalt är för övrigt en vinnande skrubbkombo som jag har kört mycket. Konsistensen blir så himla härlig! Toppa mixen med ett växt- eller fruktpulver som du gillar, eteriska oljor och till och med lite glycerin om du har det hemma.

Lycka till!

/Anna

Nya bekantskaper: Jättenattljusolja och moringaolja

Nya bekantskaper: Jättenattljusolja och moringaolja

Hudvårdsverkstan testar: Estelle & Thild Biohydrate All-in-one Tinted Moisturizer

Hudvårdsverkstan testar: Estelle & Thild Biohydrate All-in-one Tinted Moisturizer