Rengöringsolja för barnrumpor. Och annat.

Rengöringsolja för barnrumpor. Och annat.

Det här är så enkelt så jag nästan skäms. Men vad fasen, med små barn är det inte läge att experimentera med en massa balla ingredienser.

Enkel rengöringsolja för känslig hud

Jag blandar lika delar jojoba (lite halkigt och väldigt snällt) och solrosolja (vältestat på bebishud, kan stärka hudbarriären) i en stor flaska med pump. Sen blöter jag våtstärkt papper (vi höll på med små handdukar ett tag, men alltså... nä), vrider ur pappret, pumpar på lite olja och använder det till att rengöra bebisbajs (ni vet det där knallgula mjölkbajset som sitter som berget?), blåbärsfläckar, färgkladd, you name it. Och det är mycket snällare mot huden än tvål (jag behöver väl inte ens nämna färdigpackade våtservetter).

Ja, sen kan man också ställa den där flaskan på badkarskanten och låta den jobba dubbelt som intimtvål för vuxna. Alldeles särskilt nyblivna mammor (vänta tills stygnen har läkt). Och alldeles extra särskilt nyblivna mammor med hemorrojder.

Varsågod för tips. 

Andra oljor som kan funka för bebisar

Senast jag gjorde denna hade jag lite skralt med jojoba (som ju också är ganska dyrbart) så jag smälte ner 30% kokosolja i blandningen och det funkade utmärkt. Kokos lär ju vara otrevligt för både bakterier och svamp, så det är nog inte så tokigt i en stjärtrengöring. En annan trevlig ingrediens som jag ska återkomma till är sheasmör. Det gör sig dock bättre i en fastare produkt tror jag!

Förr använde jag rapsolja, men sen blev jag lite lurig på oljesyra-rika oljor (som rapsolja är) som eventuellt kanske kan påverka hudbarriären negativt (men forskningsläget är fortfarande oklart). En grej som jag absolut undviker är olivolja där flera studier visat att det kan försämra hudens förmåga att binda fukt. (Skriver detta på telefonen mellan amningarna så jag letar inte upp referenserna nu, men de finns i tidigare inlägg.)

Jaha, där har ni det hela! Tänk på att köpa färska, kallpressade oljor från pålitliga leverantörer. Det gäller särskilt solrosolja som har kort hållbarhet. Happy diaper changing!

Ansiktsolja med (trumvirvel) gurkmeja

Ansiktsolja med (trumvirvel) gurkmeja

Kroppsolja till gravidmagen, amningstuttarna och det allra heligaste

Kroppsolja till gravidmagen, amningstuttarna och det allra heligaste