Istället för duschtvål: honung!

Istället för duschtvål: honung!

Duschtvål är hudvårdskategorin som Gud glömde. De flesta som står uppradade på hyllorna i mataffären innehåller irriterande tensider och massor av parfym. Ibland står det "milk and honey" eller nåt annat skitsnack på förpackningen. Om lyxingredienserna överhuvudtaget finns med, kan de mycket väl bestå av aromer eller ligga listade längst ner i innehållsförteckningen med bara någon procents andel av produkten.


Byt duschtvål mot honung

Om det är nån köpeprodukt du definitivt ska slänga ut redan idag, så är det billig duschtvål. Jag har en bättre idé! Honung. Det är verkligen en av naturens bästa uppfinningar. Jag har det till ansiktsmasker, ansiktsrengöring, på sår och alltid i duschen.

Ett enzym i honungen reagerar nämligen med vatten, och bildar en liten dos bakteriedödande väteperoxid. Instant freshness! Blanda lite olja i honungen så löser den dessutom fett lite bättre, och huden blir extra mjuk efteråt.

På köpet får man allt annat som är så fint med honung: probiotika, svaga syror som balanserar pH-värdet och ger en mild exfoliering, antioxidanter, antiinflammatoriska ämnen och så vidare. (Kör "honey topical" eller "honey skin" i Google Scholar så hittar du massor av intressant läsning om honungens egenskaper på huden.) Typ raka motsatsen till tvål (och särskilt vanlig duschtvål med SLS och sånt skit) som strippar huden på allt den har och gör den irriterad och ledsen.

Eftersom mina hemgjorda deodorantexperiment inte alltid funkar (...) kan jag dessutom intyga att honung fungerar desto bättre och lämnar armhålorna fräscha och fina 10 gånger av 10. (Förresten, om den klassiska bikarbonatdeon har irriterat dina armhålor, behandla med honung så ska du se att det snart blir bättre.)


Vilken honung passar till rengöring?

Det funkar utmärkt att använda honungen som den är, det enda du behöver tänka på är att välja honung som är producerad inom EU. Här finns regler för hur honungen får behandlas, till exempel att den inte får vara upphettad eller utblandad med något annat. Det gör att den har kvar alla sina fina egenskaper.

Köp gärna svensk honung och ännu hellre lokalt producerad honung, så gynnar du det lokala ekosystemet. Du vet du också helt säkert hur honungen har producerats. Om du handlar direkt av biodlaren kan du dessutom be om att få köpa spillhonung, som fått lite skräp i sig och inte är tillräckligt snygg för att förpackas och säljas. Men den funkar ju kanon till tvätt!

Undvik flytande honung från icke-EU-länder (det står alltid angivet på förpackningen). Den har blivit upphettad och kan vara utblandad med socker. Det funkar helt okej i teet, men kommer inte att göra någon större nytta för huden. Har du en burk lokalt producerad honung i handen kan du däremot vara säker på att den är effektiv.


Praktisk honungsrengöring till duschen

Men en sak som jag har tänkt på, är att det är lite bökigt med en honungsburk i duschen - kommer det ner vatten i burken förstörs honungen snabbt. Kan man göra en pumpbar honungsrengöring med fast, svensk honung utan att hetta upp den eller tillsätta vatten?

Ja, det kan man! I alla fall nu på sommaren när honungsburken är lite ljummen. Jag fick tag i en burk ganska lös, ljus honung och blandade ut den med några flytande kompisar, tills det blev en lite trög men ändå pumpbar rengöring. Här kommer receptet!


Honungsrengöring till duschen, 200 gram (ca 230 ml)

155 g. lös (men inte upphettad) svensk honung

15 g. glycerin

10 g. solrosolja (jojoba funkar också bra men luktar lite mer)

20 g. Makers Silk (en naturlig silikonersättning som ger glid, kan uteslutas och ersättas med olja, även om det då blir en fetare blandning)

(Det går även att bli kreativ med oljelösliga växtextrakt och eteriska oljor, men det är högst frivilligt.)


Gör så här

Blanda allt i en ren och torr skål. En glasstav eller skaftet på en sked funkar bäst. Man får veva på ett tag innan honungen till slut ger upp och liksom plockar upp de andra ingredienserna. Häll upp på flaska, sätt på en pump et voilà, in i duschen!

Om du bara har riktigt fast honung blir blandningen för seg för kunna pumpas upp, men receptet blir ändå en himla fin rengöring. Förvara i en flaska med kork eller i en burk. Om du gör en stor sats, häll upp lite i en mindre burk att ha i duschen och fyll på allteftersom, så håller den sig längre.

Vill du ha ännu mer honung? Här hittar du en fin ansiktsmask med honung och morotsextrakt.

Svalkande bodylotion med aloe vera och svartvinbärsolja

Svalkande bodylotion med aloe vera och svartvinbärsolja

Skimrande kroppsolja på Organicmakers.com

Skimrande kroppsolja på Organicmakers.com