Köpefavorit: Paula's Choice 2% BHA

Köpefavorit: Paula's Choice 2% BHA

Skit i allt du har hört om pormask-utdragare, ansiktsmasker av lim och portömning med bikarbonat. Allt det gör mer skada än nytta. Om du har blockerade porer finns en enda grej som faktiskt funkar utan att samtidigt göra saker värre: SALICYLSYRA. Ja, jag drog till med versaler där så att du helt säkert inte skulle missa det.


Salicylsyra mot pormaskar

Salicylsyra, även känt som det verksamma ämnet i Aspirin och Treo, löser nämligen fett. I kombination med rätt pH-värde (3,5) öppnar det porerna och mjukar upp pormaskarna så att de tittar fram och kan svepas bort med en bomullstuss. Samtidigt är det antiinflammatoriskt vilket gör det till en mycket god vän för den som besväras av acne. 

Men! Salicylsyra går inte att köpa på lösvikt i Sverige pga medicin. En kan använda pilbarksextrakt som innehåller det naturliga förstadiet till salicylsyra, salicin, men det är inte riktigt lika effektivt. Om man menar business med ett rensa porerna så återstår att köpa en färdig produkt med salicylsyra. 

Det finns några stycken där ute, men du måste ha en med ca 2% salicylsyra och ett pH på 3,5 för att den ska vara riktigt effektiv. Amerikanska Paula's Choice har marknadens klart mest populära salicylsyra-lösning, och jag fattar varför. Den funkar nämligen. 


Paula's Choice 2% BHA

PC har några olika produkter med salicylsyra, varav den mest sålda är Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid. Den rackarn är ganska stark och har en ordentligt (om än tillfällig) sammandragande effekt på porerna. På mig reagerar pannan tyvärr med att bli glansig, i flera dagar efteråt. Jag använder den max två gånger i veckan och inte dagen innan jag vill vara särskilt fin :P

Min favvo är istället Paula's Choice Resist Daily Pore-Refining Treatment with 2% BHA. Den innehåller fler fina anti-aging-ingredienser och jag tycker att den känns snällare mot huden, utan att bli mindre effektiv. Om du har lite känslig hud kan den vara ett alternativ. 

Båda har en konsistens som ansiktsvatten ungefär, och ska appliceras efter tvätt, före återfuktning. Tanken är att lösningen ska lämnas på huden, men om man är känslig kan man använda det som en liten behandling och sedan skölja av ansiktet. 

Tips! Båda säljs hos svenska Skincity.se, och finns att köpa i mindre storlek så att du kan testa vilken som funkar bäst för dig.

Tips nr. 2! Applicera PC's 2% BHA och låt verka en liten stund. Lägg sedan på en lermask och låt den sitta 10-20 minuter (låt den inte torka, klappa in mer vatten om det behövs). Leran drar ut pormaskarna utan att irritera huden. Skölj sedan försiktigt av masken och svep bort pormaskarna med lite återfuktade ansiktsvatten på en bomullstuss. Eller mer 2% BHA om du har riktigt tuff hud. 

Skönheten på Öland Roots + mina bästa hudvårdstips för tältlivet

Skönheten på Öland Roots + mina bästa hudvårdstips för tältlivet

Tre myter om naturlig hudvård

Tre myter om naturlig hudvård