Tre myter om naturlig hudvård

Tre myter om naturlig hudvård

Jag älskar känslan av ekologisk, naturlig hudvård. Det känns som frihet, rättvisa och respekt. Värdigt liksom.

Men nånting jag har riktigt svårt för är humbug. Tyvärr har den naturliga hudvårdsbranschen precis lika svårt att hålla sig till fakta som den konventionella skönhetsindustrin. Oseriösa bloggare, forum och Facebookgrupper hjälper till med att sprida halvsanningar och rena osanningar. Här kommer tre myter som jag stöter på om och om igen, som vi kan hjälpas åt med att begrava.


1. Naturligt och syntetiskt är varandras motsatser

Rätt använda så betyder begreppen naturligt (från jorden) och syntetiskt (konstgjort) förstås olika saker. Men de misshandlas friskt i forum, på bloggar och hos hudvårdstillverkare. Mineralolja beskrivs till exempel ofta som syntetisk (och ännu värre, en biprodukt av BENSIN), men består ju faktiskt av gamla dinosaurier och är dessutom ofarlig på huden.

Den gängse definitionen av ett naturligt ämne är att det ska kunna framställas utan kemiska reaktioner, men många "naturliga" ingredienser måste gå vägen genom ett labb för att bli användbara i hudvård (till exempel xanthangummi och glycerin). Och även när något verkligen är helt konstgjort så dess molekyler ofta identiska med naturens, till exempel i fråga om dofter. 

Gränsen mellan "naturligt" och "syntetiskt" är alltså egentligen ganska flytande. Och det gör faktiskt inte så himla mycket, om man är hederlig med sina definitioner. Den som är ute efter att förstärka skillnaderna jobbar oftare med marknadsföring än med kemi.


2. Naturligt är alltid bra och syntetiskt är alltid dåligt

Man kan lätt få intrycket att oavsett vilken hudtyp du har, så kommer naturlig hudvård att göra mirakel. Änglar kommer att sjunga och din hud kommer att skriva tackbrev till dig. Bli fri från syntetiskt skit och din hud kommer att jubla! Tyvärr är det inget som är säkert.

Det finns ingenting som automatiskt gör naturliga ingredienser bättre för alla. En lite knepig faktor är att naturliga ingredienser ofta är mer komplexa än syntetiskt tillverkade ämnen, med flera tusen små beståndsdelar som också kan reagera med varandra och bilda ytterligare nya ämnen. En del av dem kan bli irriterande eller skadliga för huden (till exempel när oljor oxiderar) och ganska många kan orsaka allergi (till exempel doftämnen och extrakt från vissa växter).

Naturliga ingredienser är också nästan alltid aktiva på huden, på gott och ont. Det gör att man enkelt kan få fram riktigt effektiv hemgjord hudvård, men också att den med känslig hud kan få för mycket av det goda. Själv har jag till exempel ett område runt näsan just nu, som bara tål en labbtillverkad kräm med väldigt "inaktiva" ingredienser som låter huden vila. På samma sätt kan vissa naturliga ingredienser trigga igång eksem, medan den bespottade mineraloljan gör ett jättebra jobb med att skydda huden utan att interagera med den. 

Den naturliga hudvårdsbranschen jobbar mycket med begreppet "fritt från". Fritt från synteter. Fritt från nanopartiklar. Fritt från mineraloljor. Har till och med sett fritt från vatten (gråtande skratt-smiley). Och viktigast av allt, fritt från parabener. Det här är bara marknadsföring, inget av ovanstående är något att oroa sig för. De enda konventionella ingredienserna som jag direkt undviker är starka tensider (typ SLS) och onödig parfym (det inkluderar naturliga doftämnen).

Det enda sättet att veta vad som passar dig är att testa. Om du har känslig hud, introducera gärna bara en ny ingrediens i taget och låt det gå ett par veckor innan du lägger till något nytt.


3. Vegetabiliska oljor kan ersätta solkräm

Den här myten får en helt egen punkt här för att den är så urbota dum och farlig: idén om att vegetabiliska oljor som morots- och hallonfröolja kan ersätta solkräm. De är jättefina, antioxidanta oljor som kan hjälpa till med att reparera celler som skadats av solen. Men de kan inte blockera UV-strålning. Formula Botanica som utbildar i just naturlig hudvård har skrivit ett bra inlägg om det här. Jag har också skrivit mer om det och ger mina bästa solskyddstips här.

UV-strålning är mycket farligare än ingredienserna i vanlig solkräm. Kom också ihåg det där med kläder, hatt och skugga = garanterat giftfritt solskydd!


Go natural, men fortsätt vara kritisk

Jag gillar ekologiska, naturliga ingredienser för att deras ursprung är lättare att spåra, tillverkningen är mer transparent och de har en tydlig effekt på huden. Naturliga råvaror gör det också lättare att kapa banden till gubbarna i skönhetsindustrin, i och med att det räcker med ett fåtal ingredienser som är lätta att få tag i för att göra effektiv hudvård på egen hand.

Men den där kritiska blicken vi använder mot Procter and Gamble, L'Oréal och Unilever kan vara bra att ha även när man ska välja naturlig hudvård :)

Köpefavorit: Paula's Choice 2% BHA

Köpefavorit: Paula's Choice 2% BHA

Lite som den lilla svarta: fuktbindaren Sodium PCA

Lite som den lilla svarta: fuktbindaren Sodium PCA