Mina fem största DIY-misstag

Mina fem största DIY-misstag

När jag fuckar upp brukar jag påminna mig själv: det är på misstagen man lär sig. Här kommer fem av mina mest lärorika hudvårdsmisstag, kanske kan de vara till nytta för dig också!

I det här inlägget:

  • För mycket fett på torr hud

  • Bikarbonat i ansiktet

  • För mycket exfoliering

  • För mycket vatten i vattenbadet

  • Att förpacka vattenbaserad hudvård innan den blivit tillräckligt sval


1. För mycket fett på torr hud

Mitt allra första steg i DIY-karriären var helt enkelt att byta ut ansiktskrämen mot olja. Eftersom jag är ganska torr i huden tyckte jag att avokadoolja lät som en bra idé, den är fet och fin. Ungefär samtidigt upptäckte jag OCM, eller rengöring med olja. Det tar effektivt bort smink och drar även med sig en del pormaskar, väldigt bra åtminstone i teorin. Så jag rengjorde alltså med olja och smorde sedan in mig med olja. Det omedelbara resultatet var en strålande fin hy, gissningsvis för att det faktiskt finns en hel del nyttigheter i avokadoolja som huden glatt sög i sig. 

Men efter ett tag blev jag torr som bara den. Det stramade i skinnet hur mycket jag än smorde. Jag var fortfarande fast i föreställningen att torr hud behöver fett, så jag gick på nästa steg: sheasmör. Också en fantastisk hudvårdsingrediens, men väldigt fet på egen hand. Och tro fasen att jag blev ännu torrare. 

Polletten trillade ändå inte ner! Jag gjorde salva med olja, sheasmör och bivax. Fetare och mer skyddande kan det liksom inte bli. Här nånstans började även mina porer bli ordentligt förstorade, nu jäklar var de fullmatade med både fett och vax. Och huden stramade ändå. 

Ungefär vid den här tidpunkten gick jag till en så kallad ekologisk hudvårdsterapeut och gjorde en ansiktsbehandling. Mitt skinn skrek efter fukt och jag visste inte hur jag skulle få till det. Hudvårdsterapeuten lade märke till att min hud inte ville ta upp nånting hon la på den. Men inte ens hon gjorde kopplingen till att allt fett jag hade smort på, och rekommenderade mig att fortsätta massera ansiktet med olja.

Så här i efterhand är det ju helt otroligt att jag inte förstod att huden behövde vatten. Men så stark var den västerländska lärdomen att torr hud behöver fett att det tog lång tid att koppla om. Det hjälpte inte att många där ute på internetz beskrev oljor som återfuktande eller fuktgivande, när det är en ren lögn. De kan låsa in fukt som redan finns i huden, genom att stärka hudens yttersta skikt. Men de tillför ju själva ingen fukt alls. 

Till slut så ploppade ett gammalt minne upp i huvudet, från tiden när jag ägnade mig åt dyr köpehudvård. Jag var på kundkväll på parfymeriet jag hade för vana att handla hos omkring 2003, och temat var japanska Shiseido. En konsulent från företaget var där, och hon pratade om att torr hud behöver fukt innan man smörjer med fett. "Annars blir det som att torrkoka en kastrull med locket på." Liknelsen hade sparats i min mentala hårddisk och till slut dök den upp i mitt medvetande.

Jag hade ju blivit vattentät.

Lösningen: Salicylsyra löste upp fettet. Sen plöjde jag ner Estelle & Thilds fuktserum i ansiktet tills det blev ordentligt fuktmättat. Avokadooljan bytte jag mot tunnare oljor som är rika på fleromättade fettsyror, till exempel nyponfröolja, hampfröolja och solrosolja. Och så tog jag till slut nästa DIY-steg och lärde mig göra vattenbaserade produkter som fuktgel och fuktserum. Jag kan varmt rekommendera dig att prova för att få till riktigt fungerade hemgjord hudvård, jag skulle tro att de flesta hudtyper mår bäst av få både fukt och fett.


2. Bikarbonat i ansiktet

Okej, nyss ljög jag en liten smula. Innan jag insåg salicylsyrans förträfflighet googlade jag hemgjorda pormaskbehandlingar. Internet svämmar såklart över av ett fåtal bra och massvis med usla tips på hur man ska få bukt med blockerade porer, och en av de vanligare idéerna är att bikarbonat och citron är en bra kombo. Det spottar och fräser när man blandar sur citron med basisk bikarbonat, och det är faktiskt tillräckligt effektivt för att göra rent avlopp. Det tänkte jag inte på när jag kletade på det i ansiktet.

Mycket riktigt så spottade och fräste det. Det sved och blossade. Men de flesta av pormaskarna satt kvar och på köpet hade jag fått ett litet, litet sprucket blodkärl på kinden som sitter där än. Ovärt.

Lösningen: Bikarbonat är förvisso ett livsmedel, men det är tuff skit på huden. Man kan ha en liten mängd som luktdödare i sin deodorant, men många reagerar på det också. Det beror på att det är starkt basiskt och huden behövt ett svagt surt pH-värde för att må bra. Ha för guds skull inte bikarbonat i ansiktet och definitivt inte ihop med citron. Salicylsyra är en bättre hjälp mot blockerade porer.


3. För mycket exfoliering

En annan lite onödig grej som jag ägnade mig åt i sviterna efter vattentätheten, var att exfoliera huden för mycket. Jakten på glow tog sig uttryck i AHA-syror, BHA-syra (ovannämnda salicylsyra) och skrubbar - ibland samtidigt. Det finns ju så mycket coolt där ute och allt sägs ha så himla fantastiska effekter. Men huden kan bli jättetrött och torr av att hela tiden vara ansatt av exfolierande grejer. Sebumproduktionen ökar också av alla syror och porerna blir täppta på nytt. Så hamnar man i en ond cirkel där huden aldrig får en chans att återhämta sig. (Det här är förstås väldigt individuellt också, du kanske klarar mer än jag.) 

Lösningen: Tänk på huden som en liten bebis, inte som en dödsfiende. Exfoliering kan ge huden en liten knuff i rätt riktning, men däremellan behöver den tid att reparera sig. Jag har gjort så att jag undviker mekanisk exfoliering (skrubbar och liknande) och håller mig till milda syror. Ungefär en gång i veckan använder jag salicylsyra för porernas skull (ibland i kombination med en lermask för att dra ut de små rackarna), och en till två gånger i veckan lägger jag en honungsmask som innehåller en mild AHA-syra. Skippar också rengöring om jag inte har smink.


4. För mycket vatten i vattenbadet

När det kommer till hudvårdstillverkning har mina vanligaste misstag varit att få fel konsistens på produkten (men det är lätt att fixa; antingen använder man produkten till nåt annat eller så smälter man ner den och justerar andelen fast fett/vax) eller att produkten inte luktar gott (avokadoolja + nyponfröolja ger till exempel en brun produkt som luktar lite sopor). Eller att min uppfinning inte visade sig passa min hud, men det ingår liksom i experimenterandet. Men det finns några misstag som liksom är lite extra onödiga. 

Ett av dem är att ha för mycket vatten i vattenbadet, så att behållaren med salva/läppbalsam/vaxolja/whatever blir ostadig i grytan. Om behållaren tippar och du får in vatten från grytan får du slänga produkten efter ett par dagar. Dels så skär ju sig vattnet med fettet, dels bildar vattnet grogrund för bakterier, mögel och svamp inom bara något dygn. När man (läs: jag) till exempel har blandat en salva med dyrbara oljor och växtextrakt som kanske har rest från andra kontinenter, är det så himla nesligt att sabba allt med en skvätt vatten på fel ställe. Om du dessutom får ut salva med bivax i kokvattnet är det ett himla pyssel att få bort bivaxet utan att det kommer ut i avloppet.

Lösningen: Det är viktigt att ha ordentligt med vatten i vattenbadet, men inte så mycket att behållaren börjar lätta från botten. Se till att den står stadigt och var försiktig så att du inte råkar välta den. Ett alternativ är att till exempel ställa en stor rostfri skål i vattenbadet och sedan din behållare i den, så att behållaren som du blandar i aldrig har direktkontakt med vattnet. En nackdel är att du då bara får värme underifrån, så att det tar längre tid att smälta blandningen.

Om du skulle få i lite vatten i produkten så betyder det inte att den genast blir oanvändbar, den kommer bara se lite ful ut och du måste använda upp den snabbt. Kroppsinpackning kanske?


5. Att förpacka vattenbaserad hudvård innan den blivit tillräckligt sval

Hygien är super-duper-viktigt när man tillverkar hudvård, särskilt om den är vattenbaserad. Allt som innehåller vatten är som sagt känsligt för bakterier, mögel och svamp. Det är så himla trist att behöva slänga en exklusiv hudkräm man har jobbat mycket med, för att den har börjat mögla.

Jag är nitisk med att koka och sprita allt som kommer i kontakt med mina vattenbaserade hudvårdsprodukter, och använder konserveringsmedel i blandningen för att hudvården ska hålla sig ett par månader. Ändå har jag råkat ut för mögel, oftast i locket på förpackningen. Många googlingar senare läste jag att om man förpackar sin hudvård innan den har nått rumstemperatur, kommer det att bildas kondens på förpackningens insida. Kondensen innehåller ju inte konserveringsmedel, och kommer därför snabbt bli hem till mikroorganismer. 

Lösningen: För det första, var alltså extremt noggrann med att desinficera verktyg, arbetsytan, förpackningar och dina händer innan du börjar jobba. Sätt upp håret, ta av ringar och så vidare. Använd gärna plasthandskar om du tillverkar vattenbaserad hudvård. Låtsas att du är i ett labb! För det andra, använd konserveringsmedel. Jag använder milda, naturliga konserveringsmedel som funkar fint för hemmabruk, men du kan behöva komplettera med medel mot mögel eller starkare konserveringsmedel om du vill kunna garantera lång hållbarhet. Och för det tredje, se till att produkten har nått rumstemperatur innan du häller upp den i flaskor och burkar.


Till sist: anteckna!

Ett sista tips är att anteckna som en crazy person när du labbar med hemgjord hudvård. När du gör succé kommer du att veta hur du gjorde - och när det blir pannkaka kommer du att veta vad du ska undvika nästa gång. En annan bra grej är att spara små referensburkar med hudvård som du gjort (märk med datum) så att du kan se vad som händer med dem över tid, även om du hunnit använda upp originalflaskan.

Jag hoppas att jag har besparat dig några fails. Om du själv gör en miss, kom ihåg att det är en värdefull erfarenhet. Dela gärna med dig i kommentarsfältet om du har lärt dig något viktigt!

/Anna

Skimrande kroppsolja på Organicmakers.com

Skimrande kroppsolja på Organicmakers.com

Spetsa hudvården: Fyra ekologiska superoljor för alla hudtyper

Spetsa hudvården: Fyra ekologiska superoljor för alla hudtyper