Kroppsolja till gravidmagen, amningstuttarna och det allra heligaste

Kroppsolja till gravidmagen, amningstuttarna och det allra heligaste

Jag är här! Ammar extremt mycket, tränar min trötta bäckenbotten och underhåller en fyraåring samtidigt (ja, ofta bokstavligen talat samtidigt) men jag är här och så fort jag får en sekund över kastar jag mig in i hudvårdsskafferiet för lite själavård. Jag håller på med nya experiment och har lärt mig en massa nytt som jag ska dela mig av, men först kommer en liten serie enkla produkter för mammor och bebisar. Först ut: kroppsolja. 

Det finns nån slags kollektiv kvinnlig visdom som säger att man kan hjälpa huden genom graviditetens förändringar genom att smörja in den. Förr i tiden lär till exempel damerna ha smort in underlivet med smör veckorna innan förlossningen. Why not! Under graviditet, förlossning och amning ska ju i princip hela kroppen sträckas ut till oigenkännlighet och så småningom dras ihop igen. Hand upp om du upplevt en riktig mjölkstas nån gång? / Mvh från A till E på 24 h

Jag tror ärligt talat inte att det spelar så stor roll exakt vad man smörjer in sig med, huvudsaken är att huden får lite fukt och fett som gör det lättare för den att expandera. En grej som jag egentligen tycker är ännu viktigare (risken för bristningar och sånt lär ändå påverkas av så mycket annat): de psykologiska effekterna av att kärleksfullt smörja in kroppen under den här extrema förändringen <3 Att röra vid den växande magen, den tomma mjuka magen, de heeelt omöjligt spända brösten, de slappa brösten och det viktigaste och läskigaste av allt: snippan som har släppt fram en mindre melon och sedan börjat läka ihop igen.

Här är ett förslag på oljeblandning!

Kärleksfull kroppsolja för mammor

40% ekologisk, kallpressad baobabolja
30% ekologisk, kallpressad jobobaolja
30% ekologisk, kallpressad kokosolja

Jag valde alltså att kombinera tre oljor: baobab som gör huden mjuk; jojoba som tar tid på sig att gå in i huden, ger lite glid och binder mycket fukt; och kokos som kan skydda huden utifrån med sina mättade fettsyror (och lite för att jag nyligen kommit på hur bra det funkar att smälta ner en mindre del kokosolja i flytande kroppsolja). Om du oroar dig mycket för bristningar och vill ha en ännu lyxigare olja skulle du kunna minska mängden kokosolja och lägga till typ 20% nyponfröolja, som har visat sig kunna mjuka upp ärrvävnad. 

Baobab kan också bytas mot arganolja, marulaolja, mandelolja eller någon annan olja rik på oljesyra som ger den där riktigt mjuka känslan.

Gör så här

Mät eller väg upp oljorna i en värmetålig behållare och smält över ett varmt vattenbad. Häll upp i en väl rengjord flaska, gärna med pump. Klart!

Jag brukar duscha och sedan smörja in mig medan huden fortfarande är blöt. När mjölkstasen var som värst masserade jag ytterst försiktigt brösten med oljan samtidigt som jag sköljde med varmt vatten. Det kan också vara skönt om man har lite mjölkstockning. Undvik bara att få oljan på bröstvårtorna eftersom den inte är ätbar. 

Prova du med, särskilt om det känns ovant med den nya kroppen <3

Rengöringsolja för barnrumpor. Och annat.

Rengöringsolja för barnrumpor. Och annat.

Så kom hon

Så kom hon