Konserveringsmedel. Din nya bästa vän!

Konserveringsmedel. Din nya bästa vän!

Har du konserveringsmedelsångest? Läs det här inlägget så ska du se att det känns bättre sen! Det innehåller:

  1. Grejen med parabener
  2. Riktlinjer för när och hur du använder konserveringsmedel i hemgjord hudvård
  3. Mitt favvokonserveringsmedel so far (kan man ha ett sånt? japp!)

Men först: Varför konserveringsmedel? Jo, hudvård är ganska mycket som mat. Särskilt om man gillar naturlig hudvård med en massa goa växtextrakt. Om det står kallt så kan det klara sig någon vecka. I rumstemperatur tar det bara några timmar innan det börjar tappa sin charm. Det här gäller all hudvård som innehåller vatten eller kommer i kontakt med vatten.

Bakterier, mögel och svamp trivs inte i rent fett. Men det räcker med en droppe vatten eller lite kondens för att de ska gå bananas, och det snabbt. Tyvärr krävs det jätte-jättemånga bakterier innan det händer något som vi kan uppfatta med ögon eller näsa. Alltså har vi att välja på att förvara hudvården i kylskåpet och använda den snabbt, eller tillsätta konserveringsmedel.
 

Grejen med parabener

Okej! Vi måste stöka av det här med parabener innan vi fortsätter. Förstå mig rätt nu, jag föredrar naturliga och framför allt ekologiska produkter. Men jag gillar också vetenskap och tycker att en kritisk hållning till *det mesta* är bra att ha. Och parabener får ta alldeles för mycket skit.

I början av 2000-talet blev många oroliga efter att forskare hittat spår av parabener i bröstcancertumörer. Bara kör "parabens" i Google Scholar så får du upp artiklarna, de är flitigt citerade. Och skräcken sitter fortfarande i. Särskilt i Europa har pressen från konsumenterna lett till att många företag slutat använda parabener. En del tjänar till och med pengar på att positionera sig som det parabenfria alternativet, inte minst inom naturlig hudvård. 

Det finns många ämnen i gruppen parabener, och EU har förbjudit vissa av dem helt. Butylparaben och propylparaben är sedan något år tillbaka reglerade för att vara på den säkra sidan. Men forskningen har inte kunnat visa på några faror med de vanligaste parabenerna, som methylparaben och ethylparaben. Tvärtom ger de ett effektivt skydd mot mikroorganismer samtidigt som de har låg risk för att ge allergi eller andra bieffekter. Att det fanns rester av parabener i bröstcancertumörer är inte samma sak som att parabener orsakar bröstcancer. 

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om hur myndigheterna i Sverige, EU och USA sammanfattar forskningen om parabener:

Läkemedelsverket

Amerikanska FDA

EU-kommissionen

Jag tror att mycket konserveringsmedelsångest kommer från den här diskussionen. Själv går jag på myndigheternas linje och har slutat oroa mig för de parabener som finns i vanligt schampo och body lotion. Jag tycker att du också kan göra det.
 

Konserveringsmedel i hemgjord hudvård

Skönt att vi fick det ur vägen! Åter till köket och hudvården vi gör själva. Så fort vatten är inblandat, behöver vi alltså tänka på hur vi hindrar bakterier, mögel och svamp från att växa i våra hemgjorda hudvårdsprodukter. Det är såklart inget kul att slita med en lyxig hudkräm full av dyrbara ingredienser bara för att upptäcka att den börjat mögla två veckor senare. 

Redan innan du blandar i konserveringsmedlet finns det några saker som du kan börja med att göra, för att minska risken för otrevligheter:

1. Desinficera alla ytor, kärl och verktyg. Jag brukar koka så mycket av min utrustning/förpackningar som möjligt i 20 minuter, sen låta det lufttorka på en handduk som är tvättad i 90 grader. Det som inte kan kokas spritar jag, inklusive arbetsytorna. Till det ska man helst använda 70% isopropanol eller isopropylalkohol. Som lite extra skydd lägger jag ut ett lager papper (vars rulle inte har använts vid matlagning). Som bonus blir det lätt att städa sen :P

2. Låtsas att du är kirurg. Ta bort alla smycken från händerna och tvätta noga, inklusive under naglarna. Sprita. Sätt upp håret, det är också hem till många bakterier. Se upp med små sår som ofta är fulla med stafylokocker. Kör gärna plasthandskar och hårnät också om du menar business.  Har du inte varit kirurg men jobbat i restaurangbranschen känner du också igen det här!

3. Ha koll på dina ingredienser. Växtextrakt i vatten, leror och växtpulver är exempel på ingredienser som gynnar mikroorganismer. Destillerat vatten, en hög andel glycerin, lågt pH-värde och eteriska oljor minskar däremot risken för baciller (obs att det fortfarande behövs konserveringsmedel). 

Sen återstår att göra din kräm/ansiktsvatten/rengöring/whatever som innehåller vatten, kontrollera pH-värdet (många konserveringsmedel funkar bara vid ett visst pH-intervall) och tillsätta ett lämpligt konserveringsmedel. Det gör man ofta precis i slutet för att ha kontroll över både pH och temperatur.

Det är också bra om din blandning nått rumstemperatur innan du förpackar den i flaskor och burkar. Om din produkt är varmare än sin förpackning kan du få kondens på förpackningens insida, som blir hem till mikroskopiska ovänner.

Om din uppfinning bara innehåller fett eller torra ingredienser (alltså inget vatten) och inte kommer att komma i kontakt med vatten (tänk blöta fingrar) så behöver du inte använda konserveringsmedel. I feta produkter kan det däremot vara nice med en extra antioxidant, till exempel ren e-vitamin eller rosmarinextrakt, som skyddar mot oxidation och därmed förlänger hållbarheten.

Tre konserveringsmedel som är populära i DIY-kretsar är Phenonip (parabener), Germaben (parabener) och Liquid Germall Plus (öh, en annan kombination av ämnen). De ger ett brett skydd mot bakterier, mögel och svamp och ska vara ganska enkla att använda. De har lite olika styrkor och svagheter, kolla gärna in den här feta genomgången på sajten Making Skincare.
 

Mitt favvo-konserveringsmedel

Med allt detta sagt så ääär det ju ändå gutt med ingredienser som är hållbart producerade och snälla mot alla. Intresset för alternativa konserveringsmedel har pressat på utvecklingen, och nu finns en del naturliga alternativ att prova. 

Organic Makers har tagit in ett konserveringsmedel som går under namnet Leucidal, och finns i två versioner. Jag har fastnar för den som heter Leucidal SF Complete som både skyddar mot bakterier, mögel och svamp. I seriösa DIY-forum och bloggar är det också den Leucidal-variant som får bäst betyg i fråga om hållbarhet. Jag använder det till exempel i det här receptet på fuktgel.

Leucidal SF Complete bygger på naturliga ingredienser. Genom kontrollerad fermentering får man mjölksyrabakterier att bilda peptider, som hämmar tillväxten av andra bakterier. Sedan har man tillsatt ett kokosextrakt som stoppar svamp och mögel. (Ni minns kanske att kokosolja är så bra i deodorant, för att svamp inte gillar det? Den egenskapen har tillverkaren alltså plockat ut och tillsatt i Leucidal SF Complete.)

Kanske det bästa av allt: Peptiderna från mjölksyrabakterierna är jättebra för huden. De verkar fuktighetsbevarande och stärker huden även på sikt. Här kan du läsa alla detaljer om hur det funkar: Leucidal SF Complete Technical Dossier.

Alltså det här låter ju för bra för att vara sant! Bakteriedödande och hudvårdande i ett! Snällt mot naturen! Varför använder inte alla det här? Jo, min känsla att det inte är i närheten av lika effektivt som ovan nämnda parabener och liknande syntetiska konserveringsmedel. För produkter som ska stå på ett lager i halvår, klara varma/kalla transporter i flygplan kors och tvärs över jorden, sedan sitta på butikshyllan ett tag innan det landar i ett badrumsskåp och ska stå där x antal månader så behövs mer kraftfulla konserveringsmedel.

När jag själv har använt Leucidal SF Complete har jag ibland (inte alltid) fått mögel i produkten efter ett par månader (sparar alltid ett referensex så att jag ser hur det håller sig). Making Skincare rekommenderar till exempel att man tillsätter 0,5% natriumbensoat tillsammans med Leucidal SF Complete just för att undvika mögel. Natriumbensoat är ett vanligt konserveringsmedel i livsmedel. Du hittar det t.ex. i Atamon syltkonservering. Det finns lite frågetecken om hur det reagerar med askorbinsyra, men ska vara säkert att använda i små mängder. Du kan läsa mer om det på Shenet.

Leucidal SF Complete gör också produkten dimmig i färgen. Vill du ha en helt klar produkt, till exempel ett genomskinligt ansiktsvatten, kan du prova Organic Makers egna konserveringsmedel Makerskonservering (också baserat på naturliga ämnen). Jag har också varit med om att Leucidal SF Complete reagerar med vissa ämnen, till exempel trollhassel, och liksom koagulerar. Doften är ganska kemisk, men den avtar efter något dygn.

På det hela taget tycker jag ändå att Leucidal SF Complete är en sjukt bra kompromiss. Jag gör så att jag är jättenoga med desinficeringen, doserar konserveringsmedlet med maximal dos (4%) och använder upp produkten inom en månad eller två.

Jag hoppas att det här inlägget har kunnat räta ut några frågetecken om konserveringsmedel och ingett lite lugn och självförtroende inför att tillsätta det i din hemgjorda hudvård. Spring och köp ett bra konserveringsmedel och sätt sedan igång med att skapa rolig vattenbaserad hudvård. Lycka till!

Efter-sol-ansiktsmask med Kung Markattas baobabpulver

Efter-sol-ansiktsmask med Kung Markattas baobabpulver

Naturlig hårfärg på utväxt

Naturlig hårfärg på utväxt