Kan oljor skada huden? Del två.

Kan oljor skada huden? Del två.

Dunka ner en kopp kaffe eller två och koppla på hjärnan ordentligt. Det här är riktigt intressant. Kanske förändrar det ditt sätt att välja oljor till hudvård?

I det här inlägget:

  • En obekväm tysk hypotes om vegetabiliska oljor
  • Yael Adler svarar
  • Oljesyra, en ulv i fårakläder?
  • Vad ska man ha istället?


En obekväm tysk hypotes om vegetabiliska oljor

För ett tag sen så skrev jag om hur den tyska dermatologen Yael Adler hävdar att alla flytande oljor skadar huden i sin bästsäljande bok Huden. Hennes hypotes är att rena flytande oljor (som i en ansiktsolja) löser upp och sköljer bort hudens eget fett, så att det så kallade barriärskyddet försvagas. Det gör huden torr och kan trigga både eksem och acne. 

Om hon har rätt så är vi många, många naturliga hudvårdsentusiaster som är ute och cyklar. Jag ville gå till botten med idén om att alla flytande oljor är skadliga, så via sociala medier frågade jag Yael Adler om det fanns några vetenskapliga belägg för hennes påstående. Så småningom fick jag svar. 


Yael Adler svarar

Hon skriver att det saknas vetenskapliga studier, men att hon och många andra dermatologer har dåliga erfarenheter av flytande vegetabiliska oljor:

IMG_7953.PNG

Tyvärr kunde hon inte svara mer exakt på vad det var som fick oljorna att störa hudbarriären. Och det finns många där ute som svär på att oljorna är det bästa nånsin. Vi behöver fortfarande lite mer objektiva fakta!


OLJESYRA, EN ULV I FÅRAKLÄDER? 

I mitt första inlägg var jag inne på att frisatt oljesyra kunde vara boven i dramat. Och för ett litet tag sen upptäckte jag en artikel i American Journal of Clinical Dermatology där några forskare gått igenom tidigare studier på vegetabiliska oljor för hudvård, och kommit fram till några relevanta slutsatser. I artikeln Natural Oils for Skin-Barrier Repair: Ancient Compounds Now Backed by Modern Science skriver Vaughn et al: 

"Certain natural plant-based, cold-pressed oils possess antioxidant, antimicrobial, and skin barrier repair properties, making them promising moisturizers for inflammatory skin conditions associated with barrier disruption. Plant-based oils can have significantly varied effects from one another when applied to the skin; thus, there is a need to better understand their unique characteristics and optimal extraction methods.

Plant-based oils that are higher in linoleic acid, such as sunflower seed oil, may provide beneficial effects to the skin barrier, as opposed to oils higher in oleic acid, such as olive oil, which may be detrimental to the skin barrier."

Artikeln fokuserar på olivolja, solrosolja, kokosolja, jojobaolja, veteolja och arganolja men har sammanfattat befintlig forskning på många av de vanligaste oljorna för hudvård.

Om författarnas slutsats stämmer, skulle det kunna förklara varför Yael Adler och andra dermatologer upplever problem med "alla" vegetabiliska oljor: oljor rika på oljesyra är de allra vanligaste där ute.

Oljesyra är en enkelomättad omega 9-fettsyra, och en av de vanligaste beståndsdelarna i vegetabiliska oljor. Mandelolja som är oändligt populär inom hudvård består till exempel av nästan 70% oljesyra. Oljesyra penetrerar djupt ner i huden och får oljan att kännas len som sammet. Andra oljor som är rika på oljesyra är olivolja, aprikoskärnolja, rapsolja, avokadoolja och makadamiaolja.

Några brasklappar: många av studierna på vegetabiliska oljor är små och dåligt genomförda. I flera fall har man inte studerat den rena oljan, utan tillsatt den i en emulsion med vatten och andra fetter. Artikelförfattarna noterar också att få studier redovisar vilken kvalitet på olja som har använts. Det är stor skillnad på en kallpressad olja av hög kvalitet och dess raffinerade dito. Solrosolja kan till exempel ha helt olika fettsyreprofiler beroende på hur växterna har odlats och hur oljan har tillverkats.

Artikeln förklarar inte hellet varför oljesyra skulle kunna vara skadligt, men med lite letande hittar jag ett antal andra artiklar som beskriver hur oljesyra skapar irritation och ökar hudens genomtränglighet genom att luckra upp strukturen i hudbarriären. Då har ren oljesyra studerats, och inte oljesyra i en vegetabilisk olja (det forskningsintresset kommer av att ren oljesyra används för att öka upptaget av mediciner som appliceras på huden). Här finns några artiklar som handlar om det:

Mechanism of oleic acid-induced skin penetration enhancement in vivo in humans (Naik et al., 1995)

Assessment of the potential irritancy of oleic acid on human skin: Evaluation in vitro and in vivo (Boelsma et al., 1996)

Examination of the Mechanism of Oleic Acid-Induced Percutaneous Penetration Enhancement: an Ultrastructural Study (Jiang & Zhou, 2003)

Nu är inte det här superenkel läsning för en lekman, men ett centralt begrepp är transepidermal water loss (TEWL) som mäts för att se hur ett ämne luckrar upp hudbarriären och släpper ut fukt. Gemensamt för alla studier jag har sett om ren oljesyra är det ökar TEWL. En fråga som jag inte får klarhet i är om dessa studier gäller frisatt oljesyra, alltså sådan oljesyra som brutits ut ur sin triglycerid för att göra kaos, eller oljesyra i en "säker" molekyl.

Det skulle möjligen också kunna finnas andra ämnen i oljan som modererar effekten av oljesyra. Det finns till exempel en studie som visade att tefröolja kunde förbättra hudkvaliteten - trots att den innehåller 75% oljesyra. 

Det är också värt att påminna om att varje hud är unik, och det kan mycket väl vara så att många har positiva erfarenheter av oljor som är rika på oljesyra.

organic-makers-granatappleolja-kaktusfikonfroolja-nyponfroolja-svartvinbarsolja-1.jpg

Vad ska man ha istället?

Vi kanske inte ska hälla ut våra omega 9-oljor i vasken riktigt ännu, men när jag köper nytt kommer jag tillsvidare att välja oljor som har en låg andel oljesyra och mer av annat gott, till exempel de fleromättade fettsyrorna omega 3, 5 och 6. 

Här kommer en liten lista med oljor som bara har en liten andel oljesyra:


Basoljor

Solrosolja - Torr olja som är rik på omega 6 linolsyra. Bevisat effektiv mot torr hud. Kombinera gärna med mättade fetter eller jojobaolja för att den inte ska upplevas för torr. 

Jojobaolja - Egentligen flytande vax med helt unika fettsyror. Det sägs vara den olja som liknar hudens sebum bäst, och har presterat bra i vetenskapliga studier. Jojobaolja tar lite längre tid på sig att tas upp av huden, och känns rikare och mer mjukgörande än många av de andra oljorna i den här listan. Riktigt bra kompis till de torra oljorna!

Arganolja - Innehåller förvisso omkring 45% oljesyra, men är backad av forskning som visar positiva effekter på huden.


Aktiva oljor

Granatäppleolja - För torr att användas på egen hand, men innehåller en helt unik omega 5-fettsyra som heter punicin och är kraftigt antioxidant. Fin att spetsa vilken oljeblandning som helst med.

Hampfröolja - Innehåller både omega 3 (linolensyra) och 6 (linolsyra), sägs kunna lindra eksem.

Nyponfröolja - Är också rik på både omega 3 och 6, plus a-vitaminsyra och annat fint som lär kunna påskynda hudens läkning. 

Tranbärsolja, hallonfröolja, svartvinbärsolja - Ljuvligt doftande oljor med högt innehåll av både omega 3 och 6, plus en massa antioxidanter och annat härligt.

Gurkörtsolja - Full av omega 6, och den olja som innehåller högst andel gammalinolensyra (GLA, också en omega 6-fettsyra) som är bevisat antiinflammatoriskt. 

Kaktusfikonfröolja - Jag sparade det bästa till sist. Medan de flesta oljor som är rika på fleromättade fettsyror känns ganska torra på huden, lyckas kaktusfikonfröolja med konststycket att kännas som en djupt tillfredsställande omega 9-olja utan att innehålla så mycket omega 9 alls. Den innehåller mest omega 6 och är fullsmockad med växtsteroler som är mumma för huden. Dyrast i gänget men också min personliga favorit.


Fler oljor?

Kolla helt enkelt fettsyreprofilen när du köper en ny olja! Alla seriösa säljare redovisar fettsyreprofilen i det finstilta. Sen gäller såklart som alltid att resultatet kommer att variera beroende på hur din hud funkar - prova dig fram till rätt grej för dig.  

Och jag fortsätter researcha fallet oljesyra. Om du är bättre än jag på kemi, hör gärna av dig med input på det här!

Ansiktsmasken som gick snett

Ansiktsmasken som gick snett

Nytt recept hos Organic Makers: Rengöring med lera och jojoba

Nytt recept hos Organic Makers: Rengöring med lera och jojoba