Kampen för smoooth sheasmör

Kampen för smoooth sheasmör

Sheasmör är en av de första ingredienserna en kommer i kontakt med när en börjar hemmalabba. Det är snällt, skyddande och stabiliserande i body balms, läppbalsam, hudkrämer, salvor osv osv.

Jag har använt shea sen dag ett ...MEN! Den senaste tiden har jag snöat in på body balms och märkte att jag inte riktigt hade kontroll på sheasmörets konsistens. Ibland har den förblivit slät, ibland inte. Va fan? Men kolla bilden ovan, jag kan ha kommit på knepet.


Gryn vill bli gryn

Vi backar bandet en sek. Shea är grynigt av naturen, och verkar vilja tillbaka till sin ursprungliga form även efter att den blivit smält och uppblandad med något annat. Detta är alltså utmaningen med shea. Vi måste göra nånting mer än att bara smälta ner det och röra om för att på allvar ändra strukturen på smöret. Även om grynen smälter på huden vill en ju ha smoooth shea, för att parafrasera en digital betalningslösning.


Internet rekommenderar

Det verkar finnas lika många metoder för detta som det finns sheasmörsälskare. Några tips jag har fått från internetz är:

  • Låt inte sheasmöret bli varmare än 70 grader (det smälter redan vid ca 40 grader).
  • Ta snabbt av sheasmöret från värmen.
  • Låt sheasmöret stå kvar på låg värme i 20 minuter.
  • Kyl snabbt ner shean med isbad, kylskåp eller frys.
  • Låt shean svalna i rumstemperatur.
  • Rör om i shean tills den är helt sval.
  • Så fort shean börjar svalna, häll upp på burk och låt stå i rumstemperatur.

Man kan bli knäpp för mindre och det blir faktiskt en helvetes massa experiment om man ska testa bara ändra en variabel i taget. 


Jag gör min hemläxa

Det slog mig att jag alltid blandat shea med något annat (det är väldigt fett på egen hand), aldrig bara smält shea och bearbetat den. Det borde jag såklart gjort för länge sen, för att lära känna ingrediensen ordentligt. Så jag smälte 50 gram och fick mig en ordentlig lektion i sheasmör. Så här gick det:

1. Temperaturen på vattenbadet

Eftersom jag nästan alltid använder shea ihop med saker som har högre smältpunkt (till exempel bivax eller ännu värre, emulgeringsmedel) tog jag upp shean hela vägen till drygt 80 grader, det varmaste jag brukar ha i ett vattenbad.

2. Tiden i vattenbadet

Däremot lät jag det ta lite tid att nå rätt temp, den stod nog i vattenbadet en dryg kvart.

3. Temperatur för avsvalningen

Jag bestämde mig sedan för att prova rumstemp-metoden, det vill säga att inte kyla shean snabbt utan låta den ta sin egen tid. Bara för att se hur lång tid det tar om den får sköta sig själv.

4. Tiden för avsvalningen

Här kom den stora aha-upplevelsen. Det tog FÖR EVIGT. Efter en timme var den fortfarande flytande - trots att den var helt sval! Jag var ju helt säker på att var temperaturen och inget annat som gjorde den flytande eller fast, men det stämmer inte i sheans fall.

Efter ytterligare en halvtimme hade den börjat vitna lite, och först efter ungefär två timmar började den tjockna. Sen kom en liten platå där den stabiliserade sig i en fin, fluffig, frosting-konsistens. Första gången jag gjorde det här experimentet så slutade jag röra om då (hade ju hållt på över två timmar med det satans smöret), med resultatet att det var stenhårt nästa dag. Andra gången jag gjorde experimentet så fortsatte jag att röra om tills jag kände att det var riktigt, riktigt stabilt - mer som Bregott än frosting. Det tog nästan tre timmar. Men då blev det äntligen smoooth.

5. Frekvensen av omrörning

Jag rörde inte om precis hela tiden, bara när jag såg att den ville stelna i kanterna. Det betyder knappt ingen omrörning den första timmen, sedan kanske en gång i halvtimmen och sista halvtimmen rörde jag om i stort sett hela tiden.

6. Shea ihop med andra ingredienser

Du kanske tänker göra slut med shea nu pga vem har tid att vänta tre timmar (nog för att vore fint om vi kunde ta saker lite mer slow). Men själv har jag som sagt nästan alltid shea ihop med något som har högre smältpunkt = allt stelnar snabbare.

Jag provade att göra ett basic balm med bivax och flytande oljor, där jag värmde långsamt, tog av blandningen så fort det hade smält, och lät balmet svalna i rumstemperatur. Eftersom bivax stelnar snabbt behövdes här omrörning hela tiden, fram tills att balmet blivit stabilt (man märker när det inte längre händer så mycket). Sen fortsatte jag röra om då och då tills det var helt svalt och helt stabilt. Och det blev helt smooth! Äntligen!


Kontentan

Nu har jag ju testat två olika variabler samtidigt, närmare bestämt långsam upphettning och långsam nedkylning. Så exakt vad som är the golden ticket vet jag faktiskt inte, men det verkar som shesmör vill ha tid. Inte stress. Det gillas!

Guldstjärnor till @esspressodeluxe och @kaliflowerorganics som gav bäst tips på Insta!

Berätta! Har du några bra sheaknep?

Kallrörd bodylotion med kokos, shea och hallonfröolja

Kallrörd bodylotion med kokos, shea och hallonfröolja

Så desinficerar du glasflaskor för hudvård

Så desinficerar du glasflaskor för hudvård