Kallrörd bodylotion med kokos, shea och hallonfröolja

Kallrörd bodylotion med kokos, shea och hallonfröolja

Om du fortfarande känner dig lite skeptisk till att göra emulsioner, lägg av med det! Det blir så himla bra i förhållande till insatsen. Börja med body lotion som är lätt som en plätt. Här jag har (typ) slängt ner alla ingredienser i en bytta och mixat. Se bilder längst ner på hur gutt det blir! Kom igen, nu kör vi. I det här inlägget:

 • Ingredienser och några ord om dagens emulgeringsmedel
 • Prepp, utrustning och hygien
 • Mix it up
 • Hållbarhet
hudvardsverkstan-hemgjord-body-lotion-3.jpg

1. Ingredienser till kallrörd bodylotion med Kokos och shea

Här har jag försökt hålla ingredienserna så enkla som möjligt, men inte enklare än så, som Einstein sa. För att göra en riktigt go kräm behöver du:

Vattenfas

2% glycerin (fuktbindare)
0,5% xanthangummi (gör krämen tjockare och mer stabil, hoppa inte över)
55% destillerat vatten (finns på Apoteket)

Fettfas

10% kokosolja (känns nice, luktar gott, ger lite tjockare kräm, kan bytas mot shea om du inte skulle ha kokos hemma)
15% sheasmör paradoxa (gosigt som bara den på huden, har lite högre smältpunkt än kokos vilket ger krämen högre stabilitet)
10% hallonfröolja, tranbärsolja, nyponfröolja eller hampfröolja (nån torr rackare, gärna med både omega 3 och 6; gör att krämen känns lite mindre fet, luktar gott, ger lite färg, bygger upp hudens barriärskydd) 
3% Imwitor 375 (jag vet att det låter mer som en Star Wars-robot än en härlig hudvårdsingrediens, men det här emulgeringsmedlet är SWEET. Läs mer nedan!) 

Tillsatsfas

0,5% e-vitamin (antioxidant som både skyddar den torra oljan och emulgeringsmedlet från att härskna)
4% Makerskonservering (eller annat konserveringsmedel som du gillar, följ tillverkarens instruktioner)
ev. några droppar mjölksyra (ffa pga att konserveringsmedlet behöver ett visst pH för att funka)

En lämplig minsta mängd är 200 milliter kräm. Gör man mindre kommer lite av mixerhuvudet att sticka upp ovanför ytan och slå ner en massa onödig luft i krämen (vatten + syre = bakterietillväxt). För att få ut hur stora mängder du ska väga upp av varje ingrediens, tar du helt enkelt procentsatsen ovan x totalmängden kräm som du ska göra. 200 milliliter väger lite drygt 200 gram. Till det behövs alltså 0,1 x 200 = 20 gram kokosolja.


Några (okej ganska många) ord om Imwitor 375

I den här krämen har jag använt ett flytande emulgeringsmedel som inte kräver upphettning.  Du minns kanske att jag använt lecitin som emulgering tidigare - detta är lyxversionen av det och heter Imwitor 375. Det är också naturligt och liknar lecitin, men är lättare att använda. Det är tillverkat av solrosolja och sockerbetor, väldigt milt på huden och hjälper huden att binda fukt. Det är delvis framtaget för att storskaliga hudvårdstillverkare ska kunna skapa mer energieffektiva emulsioner, som inte alls eller bara delvis kräver upphettning. Sympatiskt. Här hittar du tillverkarens faktablad med fina tips om hur det ska användas: Imwitor 375 by IOI Oleochemical.

Vanliga emulgeringsmedel består oftast av hårda vaxpärlor med hög smältpunkt, som väldigt effektivt håller ihop vatten och olja så att de två faserna faktiskt blir en kräm.

En annan funktion som emulgeringsmedel har, är att underlätta för huden att ta upp fukt. Huden är lipofil, det vill säga att den har lättare att ta till sig fett än vatten (det är bara att titta på hur lång tid det tar för huden att suga upp en droppe olja jämfört med en droppe vatten). Emulgeringsmedlet funkar som en krok mellan fett- och vattenmolekyler, så att huden drar ner vatten tillsammans med fettet. När vi säger ”åh den här krämen går så snabbt in i huden” så har det en hel del att göra med emulgeringsmedlet.

Men! Jag tycker nästan att det kan bli för mycket av det goda och letar efter ett emulgeringsmedel som låter krämen ta lite mer tid på sig på huden. Jag har använt Makersemulgering (a.k.a. Montanov 202) en hel del, och tycker att den ger jättefina, stabila emulsioner - men det säger bara slurp så har huden sugit upp krämen. Det är bra en varm sommardag eller när man ska glida omkring i sin finaste sidenblus, men nu vill jag ha en fuktigare, mysigare krämfeeling.

Imwitor 375 bjuder inte på så mycket stabilitet eller förtjockning, så det behöver hjälp av saker som fasta fetter och xanthangummi för att krämen ska kännas som en kräm och förbli en kräm. 

Jag köpte Imwitor hos tyska Aliacura, men det är bara att googla så hittar du fler inköpsställen.

hudvardsverkstan-hemgjord-body-lotion-1.jpg

2. Prepp och utrustning

Den här proceduren gäller alla produkter som innehåller vatten, så det är bara att träna in. Du behöver:

 • en våg som mäter ner till 0,1 gram
 • en 400 ml glasbägare (så att mixern får plats)
 • en mindre bägare
 • en stavmixer (jag är ett dåligt föredöme och har en i plast för vi hade en extra sån - kör gärna rostfritt som är lättare att desinficera)
 • en glasstav, liten ballongvisp eller varför inte en helt vanlig sked
 • nånting att förvara krämen i sen, som rymmer 200 ml
 • engångshandskar är gutt
 • inte på bilden: ytdesinficering och hushållspapper. Och pH-stickor! Och kanske en liten skål när jag tänker efter.

Den här krämen ska vi knappt hetta upp nånting, men hade det varit en ”vanlig” emulsion hade vi också behövt vattenbad och gärna en termometer.

Det där med hygien

Så fort vi jobbar med produkter som innehåller vatten gäller det att vara lite anal med hygienen (pun intended). Det är så trist att behöva slänga fin kräm som blivit kontaminerad med nåt skräp. Gå in i labb-mode!

Koka allt som går att koka i 15 minuter. Låt lufttorka på en ren handduk. Sprita allt annat med ytdesinficering, låt lufttorka. Sätt upp håret, ta av smycken (det bor så mycket skit under smycken!). Sprita arbetsytan och dina händer.  Sätt upp avspärrningsband så att inga barn kommer med sina snoriga händer och tafsar på din blivande lyxhudvård.

När allt det här är klart kan du glädja dig åt att själva blandandet går ganska snabbt.


3. Mix it up

Väg upp vattenfasen i den stora bägaren. Sikta långsamt ner xanthangummit under omrörning så blir det inte så klumpigt (blir det det så löser det sig sen, no worries). Sen kan den stå och tjockna till lite medan du fixar med fettfasen.

Väg upp fettfasen i en mindre bägare. Nu ljög jag lite grann när jag sa att krämen var helt kallrörd, för de fasta fetterna måste ju smältas. Tack och lov har de så låg smältpunkt så det räcker med att hålla bägaren i en skål med varmt vatten en liten stund. Det är fort gjort. När fetterna är helt flytande och genomskinliga häller du ner fettfasen i vattenfasen.

(Vän av ordning skulle säga något i stil med att jag ska värma upp vattenfasen lite grann också så att de får samma temp, men jag gillar att fuska när det går och har inte haft några bekymmer med det här förfarandet. Nyckeln är nog att fettfasen aldrig blir särskilt varm.)

Mixa. Kör ner mixern i den stora bägaren som nu innehåller både vatten och fett. Vinkla försiktigt upp mixerhuvudet lite grann, så att luftbubblorna kommer upp innan du kör igång. Håll sedan mixern under ytan hela tiden och kör oavbrutet i 3-4 minuter. Nu är krämen snart klar!

Låt svalna (om det ens behövs) och tillsätt de sista ingredienserna. I den så kallade tillsatsfasen finns ingredienser som är känsliga för pH och temperatur, det är därför de åker i allra sist. E-vitamin tål till exempel inte högre temp än 40 grader.

Makerskonserveringen är basisk vilket gör att man måste sänka pH - men jag har märkt att den kan reagera om den kommer i direkt kontakt med mjölksyra (till exempel om man droppar i mjölksyra sist). Därför kollar jag pH först, och blandar ner en eller två droppar mjölksyra så att det landar på 4,5. När mjölksyran är utspädd i krämen är det lugnt att fortsätta med konserveringen. Den brukar putta upp pH till 5,0 eller 5,5 vilket är lagom. Hamnar du högre än så droppar du i en droppe mjölksyra till och blandar kvickt :)

Förpacka. I väl rengjorda och spritade flaskor hällor du ner den färdiga krämen när den är helt sval, det vill säga rumstempererad eller strax där under. Det går bra att ställa den i kylen en liten stund på slutet om du vill. Om du häller i krämen medan den fortfarande är det minsta varm kommer det att bildas kondens på insidan av flaskan, som snart kommer att mögla.

Jag säger flaskor därför att burkar alldeles för lätt blir kontaminerade med mikroorganismer när vi håller på och doppar fingrarna där i. Det kan funka i en industriellt tillverkad kräm med starkt konserveringsmedel och perfekta tillverkningsförhållanden, men inte med våra hemmagjorda grejer. Förslut gärna med spritad pump som kommer att minimera krämens kontakt med omvärlden under tiden som du använder den.

Okej, nu nu nu kan du börja njuta! Kolla så trevlig den blir:

hudvardsverkstan-hemgjord-body-lotion-4.jpg
hudvardsverkstan-hemgjord-body-lotion-5.jpg

Hållbarhet

Makerskonserveringen är supermild och inte så effektiv mot mögel, så jag brukar se till att använda upp krämen inom någon månad. Det brukar inte vara något problem med ett smaskigt bodylotion :D Eventuella extra flaskor förvarar jag svalt och mörkt. Om du vill känna dig ännu mer säker behövs ett annat konserveringsmedel. Germall Plus är poppis i DIY-kretsar men lite svårt att få tag i där vi bor. Jag ska börja testa med phenoxyethanol och ethylhexylglycerin, vi får väl se hur det är. Men hursomhelst. Makerskonserveringen funkar ganska bra om man är noga med tillverkningen och inte förväntar sig lika lång hållbarhet som en köpekräm.

Jag hoppas att du provar det här för det är så extremt jävla tillfredsställande att kunna tillverka en sån här skön produkt helt på egen hand. Första gången är det säkert lite att tänka på - men det är faktiskt inte så svårt och det blir så himla bra. 

Stort lycka till, berätta gärna hur det går!

<3 Anna

Kallrörd balm med shea, ringblomma och havtorn

Kallrörd balm med shea, ringblomma och havtorn

Kampen för smoooth sheasmör

Kampen för smoooth sheasmör