Kallrörd balm med shea, ringblomma och havtorn

Kallrörd balm med shea, ringblomma och havtorn

Det här är bara mjukt sheasmör som jag har vevat runt med en glasstav, sedan puttat i lite ringblomsextraktolja och en skvätt havtornsolja. Ibland är det gutt att skita i recept och bara höfta lite ju! Det blir en krämig, smörig balm för riktigt torra vinterhänder.

Inspirationen till balmen kom efter att jag rantat om svårigheterna med att få shean riktigt smoooth och några som heter Sheabutter Cottage från England skickade över lite av deras shea att prova. Den är direktimporterad från ett kooperativ i Ghana. 

När det kom var jag bombsäker på att det var shea nilotica, det östafrikanska sheasmöret (får genast erkänna att jag hade dålig koll på om Ghana låg österut eller västerut, det är nu åtgärdat!). Det var mjukare, slätare, mörkare och hade mycket starkare doft (rökig choklad) än det jag brukar använda. Men tji fick jag! Det är paradoxa (västafrikanskt, obviously).

Mitt vanliga shea till vänster och Sheabutter Cottage's shea från Ghana till höger.

Mitt vanliga shea till vänster och Sheabutter Cottage's shea från Ghana till höger.

Enligt säljarnas beskrivning är båda dessa smör ekologiska och oraffinerade, men filtrerade och upphettade en gång under tillverkningen (för att dunsta av vatten). Alltså, hanterade på ungefär samma sätt.

Jag kan bara dra en enda slutsats: Jag måste prova många fler sheasmör och läsa på ännu mer om shea! Hoppas återkomma med ett saftigt inlägg om det. Under tiden har jag äntligen fått suget att göra kallrörda sheagrejer. Fett!

P.S. Bara för att vara tydlig så har jag fått sheasmöret från Sheabutter Cottage som en gåva, men det här inlägget är inte sponsrat och ovanstående är mina helt vanliga reflektioner.

P.P.S. Sheabutter Cottage har galet många smör och oljor som jag aldrig ens hört talas om (eller vad sägs om ucuuba-smör och pracaxi-olja?). Och jag får känslan av att de är noga med sakernas ursprung. Kanske kul att spana in om du letar lite ny inspo! 

Experiment med hyaluronsyra

Experiment med hyaluronsyra

Kallrörd bodylotion med kokos, shea och hallonfröolja

Kallrörd bodylotion med kokos, shea och hallonfröolja