Första experimentet med Kai Blendia

Första experimentet med Kai Blendia

Jag vet att emulsioner är lite överkurs. Men det är så himla GÖTT att göra dem! Jag är för evigt på gång med Projekt Serum och efter att ha hittat rätt oljor, ett emulgeringsmedel jag gillar och ett gäng fina aktiva ämnen är nästa steg att förbättra själva tillverkningsprocessen.

Förmågan att finfördela fett i vatten har nämligen stor effekt på emulsionens stabilitet. Det som skiljer våra hemma-stavmixrar från dem som industrin använder (förutom storleken) är på vilket sätt och med vilken kraft de skär genom emulsionen. Om man som jag gillar tunna serum och mjuka, försiktiga emulgeringsmedel får man jobba desto mer med att få till rätt konsistens och just det, stabilitet. Alltså, att inte vatten och olja ber om skilsmässa efter ett litet tag.

Enter: the Kai Blendia. En stavmixer för mat som råkar ha nåt alldeles speciellt: ett munstycke för majonnäs. Majo = emulsion! Det har gjort att Kai Blendia har fått lite kultstatus bland DIY:are. Tyvärr har tillverkaren slutat göra dem, så om du hittar en online, slå till! De kostar runt en tusenlapp. Min är grön och ful men skit i det. Det är en bloody Blendia.

IMG_8581.JPG

Mitt första experiment blev ett tunn lotion med bara 10% fett. Blendian blendade som en dröm, det lilla munstycket går ner även i små behållare och stökar liksom inte så mycket. Det är lätt hänt att dra ner luft i blandningen med en vanlig stavmixer, men här syntes tamigfasiken inte en enda luftbubbla när jag var klar (det är bra ur hållbarhetssynpunkt). En vecka senare är den fortfarande stabil, vi får se hur den tar sig över tid! Ser i alla fall verkligen fram emot fler experiment med min nya BFF Kai B.

En av mina favorit-DIY-bloggar har flera inlägg om den här rackaren, läs på Olionatura. Var redo att slå på Google Translate och plöja hela bloggen, det är SÅ värt.

(Med allt detta sagt har jag levt länge på en tafflig gammal stavmixer från Braun som kostade kanske 300 spänn, så emulgera för guds skull på med det du har! Det blir bra det med.)

IMG_8583.JPG
The book is live! And welcome English speakers <3

The book is live! And welcome English speakers <3

Hemgjort vaniljextrakt med jojobaolja

Hemgjort vaniljextrakt med jojobaolja