Insektsavvisande hudkräm

Insektsavvisande hudkräm

Ska du tälta / vandra / sitta ute sent smygröka cigg och dricka vin i augusti? Och har sånt där blod som drar till sig myggor som Sookie Stackhouse drar till sig vampyrer? Då har jag en grej till dig!

Karanjaolja luktar tydligen äckligt för insekter. I kombination med väl beprövad citroneukalyptusolja får man en ganska potent insektsavvisande brygd. Om man inte ids krångla så mycket kan man göra en enkel myggolja eller myggspray, Organic Makers har till exempel recept här.

Jag blir alltid jättebiten av allt som överhuvudtaget kan bitas på sommaren, så jag ville ha något som kunde användas varje dag. (Plus att jag är inne i ett emulsions-stim och bara vill göra kräm av allt.) Så jag minskade ner mängden eterisk olja och gjorde en gosig hudkräm istället! Här kommer receptet.

Tips! Har du inte problem med mygg men är sugen på att prova göra hudkräm? Byt till en annan olja och skippa citroneukalyptusoljan så blir det en jätteskön bodylotion. Tekniken jag har använt är ungefär densamma som när jag gjorde hemgjord ansiktskräm för ett litet tag sen, i det receptet hittar du bilder på hela processen.


Insektsavvisande hudkräm med karanjaolja och citroneukalyptus

Vatten- och fettfas

70% renat vatten
2% glycerin (fuktbindare)
0,5% xanthangummi (förtjocknings- och stabiliseringsmedel)

10% karanjaolja
3% kakaosmör
3% sheasmör paradoxa
3,5% Makersemulgering

Tillsatsfas

1% e-vitamin (antioxidant; vårdar huden och förlänger hållbarheten på de feta ingredienserna)
1% eterisk olja citroneukalyptus
2% sodium PCA (jättefin fuktbindare men kan uteslutas och bytas mot vatten)
4% Makerskonservering
3-5 droppar mjölksyra per 100 gram kräm

Utrustning

  • 400 ml. glasbägare
  • Precisionsvåg
  • Vattenbad (= en bred kastrull)
  • Stavmixer
  • Glasstav
  • Liten rostfri ballongvisp eller elvisp med degkrokar
  • pH-stickor
  • Termometer
  • Flaskor med pump
  • ev. en extra liten glasbägare

200 gram är en lagom minsta mängd att göra, både för att stavmixern ska komma ner ordentligt i blandningen och för att mängderna blir lite lättare att väga upp. Det blir lite drygt 200 ml. kräm.


Gör så här

1. Väg upp ingredienserna i vatten- och fettfasen i samma bägare. Börja med vatten, glycerin och xanthangummi, så att gummit hinner börja lösa sig och tjockna. Fortsätt sedan med de fettlösliga ingredienserna. Om det känns svårt att pricka in rätt mängd på första försöket, väg upp ingredienserna i en mindre glasbägare och för över dem till den stora en i taget. Väg hela bägaren när du har fått i alla ingredienser (utom tillsatsfasen) och notera vikten.

2. Värm bägaren i ett vattenbad och mixa. Ställ bägaren i ett hett vattenbad och rör om kontinuerligt med en glasstav. Vid ungefär 80 grader kommer emulgeringsmedlet att smälta och blandningen börja vitna - det är emulgeringen som har startat! När emulgeringsmedlet har smält, plocka upp bägaren, sätt ner stavmixern och kör kontinuerligt i 3-4 minuter. Fortsätt sedan mixa då och då medan krämen svalnar.

3. Låt svalna och toppa upp med vatten. När krämen har börjat komma ner i temp, väg hela bägaren på nytt och jämför med vikten före uppvärmning. Det kommer antagligen att skilja ungefär 10% eftersom en del vatten har dunstat bort. Fyll på med nytt vatten så att bägaren återfår samma vikt som före uppvärmningen. Kör ett varv till med mixern. Sen kan du fimpa stavmixern och använda en elvisp med degkrokar eller en liten rostfri ballongvisp. Vispa inte ner luft, rör bara om. När krämen kommit ner till 50 grader kan du ställa den i ett kallt vattenbad för att den ska svalna snabbare.

4. Tillsätt de sista ingredienserna. När krämen har nått rumstemperatur, häll i ingredienserna i tillsatsfasen. Avsluta med att kolla pH-värdet och tillsätt 1-2 droppar mjölksyra i taget tills du når pH 4,5 till 5,5. 

5. Förpacka och njut! När krämen är helt sval kan du hälla ner den i flaskorna (förpackar du för tidigt så uppstår kondens på flaskans insida där det kommer att bildas mögel) och sätta på en etikett. Kom ihåg att skriva datum, tända en cigarr och hälla upp en flaska bubbel för att fira.


Lite bra att tänka på

Hygienen är jätteviktig när man jobbar med vattenbaserad hudvård. Sprita av arbetsytan, utrustningen och dina händer innan du börjar. Koka gärna allt som går att koka 15-20 minuter och låt lufttorka på en ren yta.

Hållbarheten beror på 1) hur färska ingredienserna är och 2) hur noga du är med hygienen. Med fräscha ingredienser och riktigt noggrann hygien kan en sån här flaska hålla i upp till ett år, men jag brukar satsa på att göra små satser och använda upp dem inom någon månad eller så för att vara på den säkra sidan. En får ändå vara lite ödmjuk inför att vi tillverkar hudvård med milda konserveringsmedel i ett kök, inte ett sterilt labb :) Skulle krämen ändra färg, doft eller konsistens - släng ut den.

Lycka till & happy camping! <3

Hudvårdsverkstan testar: Estelle & Thild Biohydrate All-in-one Tinted Moisturizer

Hudvårdsverkstan testar: Estelle & Thild Biohydrate All-in-one Tinted Moisturizer

Enkel fuktspray med kokosmjölk

Enkel fuktspray med kokosmjölk