Hur skapar man ett eget recept på hudvård?

Hur skapar man ett eget recept på hudvård?

Jaha här är vi igång och DIY:ar en massa roligt, och du kanske börjar bli sugen på att komponera ihop helt egna uppfinningar. Så rätt! Jag tänker att jag kan berätta lite om hur min process ser ut, så får du plocka på dig de tips som känns goa.

Det börjar nästan alltid med en ingrediens eller ett problem. Jag är torr om kinderna eller har snubblat över någon vacker ekologisk olja, och sen jag ligger den där kvarten innan jag somnar och drömmer ihop vad jag ska hitta på.


Börja med färdiga recept

I början följde jag bara färdiga recept på nätet, och har näranog gjort varenda recept i Organic Makers receptblogg, en av de bättre svenska receptsajterna. Du hittar också recept hos Naturkosmos och om du har lite högre ambitioner, nätets kanske bästa DIY-blogg Point of Interest. 

Jag är däremot skeptisk till många recept i no poo-forum och liknande, de är sällan byggda på vetenskapliga grunder och innehåller ofta riktigt irriterande idéer som att man ska ha ren bikarbonat eller citron på huden.

Ett kvalitetstecken är att de vattenbaserade recepten på sajten innehåller konserveringsmedel och att eteriska oljor används sparsamt.

Genom att börja med att göra färdiga recept, anteckna hur de har fungerat och göra små justeringar i dem får du värdefull erfarenhet innan du börjar skapa eget. Första gången du testar nåt helt nytt kan du köra med lite billigare ingredienser (typ solrosolja) och sen switcha upp till lyxigare saker (typ kaktusfikonfröolja) när du känner dig trygg med metoden.


Receptskiss och research

Efter ett tag får man koll på ungefär vad ett balm behöver innehålla för att bli ett balm, hur en gel blir en gel och vad som krävs för att en emulsion ska fungera. Ungefär som att man efter ett tag får lite kläm på hur man bakar bullar eller gör ett bra pajskal. Med den kunskapen kan man börja leka.

Jag brukar skissa ner en första version av mitt recept, med vilka ingredienser jag tror skulle passa ihop och ungefär vilka mängder som kan vara aktuella.

Sen är det dags för research! Exakt hur mycket bivax behövs, vad händer om man blandar ner lite glycerin, vad har egentligen sacha inchi för fettsyreprofil? Jag går tillbaka mycket i gamla recept och anteckningar och kollar hur jag har gjort förut. Håller jag på med någon ny ingrediens så dammsuger jag nätet på info i forum, vetenskapliga artiklar, DIY-bloggar och faktablad från tillverkaren.


Tips! När det gäller vegetabiliska oljor och andra naturliga ingredienser så finns det faktiskt en hel del forskning om hur de funkar på huden. Men när man googlar så får man först upp tiotusen amerikanska bloggar som alla beskriver hur mirakulös alternativt livsfarlig ingrediens x är. Skit i att läsa dem och gå direkt till Google Scholar eller Pubmed. Sök på ingrediensens latinska namn och lägg till exempel till "skin" eller "topical" så hittar du rätt. Hittar du en intressant artikel som man måste betala för att läsa? Kolla om du har någon kompis som pluggar - alla universitet är anslutna till forskningsdatabaserna och alla studenter har tillgång till artiklarna.

Om du ska testa ett nytt emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, konserveringsmedel eller liknande, googla på INCI-namnet så kommer du att hitta tillverkarens hemsida. Nio gånger av 10 har de ett faktablad med massor av info om hur ingrediensen ska användas, och ofta även gratis recept att kika på och lära av.


Efter den här fasen går jag tillbaka till receptet igen och justerar mängderna eller byter ut ingredienser. Jag gillar att dra ut lite grann på det här arbetet, liksom suga på karamellen lite. Det är en del av njutningen att gå och plocka med recepten i huvudet.


NÅGRA ORD OM ATT Kombinera ingredienser

Det finns (typ) tre saker jag tänker på när jag ska sätta ihop kombinationer av ingredienser: 

1. Är de vatten- eller fettlösliga? Hur reagerar de med varandra? 

2. Vilken konsistens ger de till slutprodukten? 

3. Vilka fettsyror innehåller mina feta ingredienser? 

Om jag till exempel vill kombinera en vatten- och en fettlöslig ingrediens i samma produkt behövs både fett, vatten, emulgeringsmedel, konserveringsmedel och ibland förtjockningsmedel. Om jag bara har vatten- respektive fettlösliga ingredienser blir receptet enklare.

Ett annat exempel är hur en ansiktsolja får olika effekt och känsla beroende på fettsyrorna i oljorna som ingår. Jag brukar sikta på en låg andel mättade fettsyror och omega 9, och mer av omega 3, 6, 5 och ibland 7. 

Om jag inte har koll på något av ovanstående så behövs mer research. Ofta finns den här informationen där du köper ingrediensen. En del saker kan man bara få reda på genom att experimentera :D


första testet

Efter det här jättelånga förspelet är jag redo att börja blanda. Jag sätter på lite musik, städar och desinficerar köket, kokar burkar och verktyg och ger dottern lite eget slajm att veva ihop.

Och så antecknar jag jättemycket. Jag skriver ner exakta mängder som jag har använt och exakt vilken metod. När produkten är klar testar jag den ett litet tag och skriver sedan ner mina observationer i anteckningsboken. Ofta märks det snabbt om produkten blev lyckad eller inte (man ser ju om den t.ex. skär sig, får klumpar, blir grynig, för hård eller lös) men ibland behövs upp till fyra veckor innan slutgiltig dom faller. Saknar ni någon självklar grej på bloggen - typ deo! - så beror det ofta på att jag fortfarande inte är helt nöjd med receptet. 

Riktigt stenhårda DIY:are jobbar med excelfiler och databaser, ha ha, jag tycker att papper och penna funkar. Tänker att mina barnbarnsbarn en dag ska hitta böckerna på vinden och ba WHOA vi visste väl att tanten var lite knäpp.

Om produkten känns lovande men inte är 100% bra, så fortsätter jag göra om receptet tills det är gött. Ibland låter jag även produkten gå ut på test hos en liten grupp frivilliga testpersoner och finjusterar receptet ytterligare en gång. SEN är det klart. 


Referensburkar

...typ. Om man är lite seriös med sina experiment så sparar man också referensex för att se vad som händer med produkten efter ett par månader, ett halvår, ett år. Jag har mängder med små 15 ml-burkar som jag sparar ett litet ex av nästan alla produkter i. Till detta behöver man utrymme för ett litet burkbibliotek 🙈 


Your mileage may vary 

Till detta vill jag bara lägga till att allas hud är så olika, vi tillverkar till exempel helt olika sebum beroende vad vi äter och hur våra hormoner är konfigurerade. Det gör att hur grundlig man än är med research så vet man inte exakt hur produkten kommer att fungera på sig själv eller någon annan förrän man har provat. Har man nya ingredienser på gång är det klokt att först göra ett patch test på armen, sen lägga till ingrediensen i en bas som man redan är väl bekant med och vet att man tål, och helst låta det gå ett par veckor för att se hur huden reagerar. Och även om det funkar är det inte säkert att det funkar för andra.

Åh jösses det här blev långt! What can I say, jag njuter av det här som andra njuter av att sticka tre kilometer långa halsdukar, det får gärna ta lite tid. Om du vill köra lite mer cowboy och bara ta med dig en enda grej från detta, så är det att anteckna - hur bananas du än experimenterar kommer du åtminstone att kunna gå tillbaka och lära dig av resultaten.

Lycka till och berätta gärna hur dina experiment fungerar! <3

Tre steg till en bra ansiktsolja

Tre steg till en bra ansiktsolja

Ansiktsvatten med pilbarksextrakt

Ansiktsvatten med pilbarksextrakt