Hudvårdsverkstan testar: Aesop Lightweight Facial Hydrating Serum och In Two Minds Facial Hydrator

Hudvårdsverkstan testar: Aesop Lightweight Facial Hydrating Serum och In Two Minds Facial Hydrator

Efter ett dussin gyoza, lite ramen och en alkoholfri bärs på favoritstället Makoto i Berlin lutade jag mig tillbaka och studerade folklivet en stund. Jag var gravid i sjätte månaden och unnade mig ett par timmars ensam baby moon, medan kollegorna insöp atmosfären på ett mikrobryggeri i slutet av en intensiv konferensdag. Under tiden som Slack fylldes av bilder på delvis barbröstade reklamare som drack svåra öl i dallrande värmebölja betalade jag en billig peng för min kungliga middag och vandrade ner för trottoaren på Alte Schönhauser Strasse.

Ja ni hör ju. Det var som upplagt för UNN. Då föll blicken på en butik på andra sidan gatan: AESOP.

Min bild av detta australiensiska varumärke var “snygga förpackningar, ganska mycket naturliga ingredienser, COOLA BUTIKER” men jag hade aldrig besökt en sådan IRL. Att jag bara skulle gå förbi var väl ungefär lika sannolikt som att jag skulle sitta framför ett godisberg och inte smaka. Jag var med andra ord körd.

Fast forward trekvart eller så, och jag promenerade ut i värmen igen med tusen kronor mindre på fickan och två stora flaskor australiensisk hudvård i en fin tygpåse som också var fylld med små prover på ansiktsmasker och serum. Ja, deras butiker är förförande. De hade också ett par koncept som verkligen tilltalade mig: ett fuktserum med aloe vera och panthenol, och en ansiktskräm specifikt för så kallad “combination skin”. Låt oss se hur episk den där shoppingen egentligen var. Först ut:

Aesop Lightweight Facial Hydrating Serum

hudvardsverkstan-aesop-lightweight-facial-hydrating-serum-recension.jpg

Detta är alltså Aesop Lightweight Facial Hydrating Serum, som tidigare hette Oil Free Facial Hydrating Serum. Tanken är att den ska leverera massor av fukt utan så mycket fett. Jag gillar ju att tillverka den här typen av produkter själv och kombinera dem med olja, så att man kan anpassa sin fukt/fett-blandning beroende på vad huden behöver för dagen. Jag nappade direkt.

Den finns bara i 100 ml och för det betalar man 540 kronor.

hudvardsverkstan-aesop-lightweight-facial-hydrating-serum-ingredients.jpg

Vi går igenom INCI: Basen i serumet är aloe vera och PEG-40 hydrogenated castor oil, en semisyntetisk mjukgörare som kan blandas med vatten, och också kan fungera som emulgeringsmedel. Sen kommer vatten, fuktbindaren sorbitol och förtjockningsmedlet PEG-150 distearate.

Det finns egentligen inga supersexiga ingredienser förutom aloe vera på första plats i den här blandningen. Inte ens panthenol (en mäkta trevlig ingrediens som du kan läser mer om här hos Skin City) som marknadsförs på etiketten ingår med mer än 1%. Det vet jag eftersom det ligger efter konserveringsmedlet phenoxyethanol i ingredienslistan, som i sin tur inte får användas i högre koncentrationer än 1%.

(Det där är förresten ett bra läsa-INCI-hack. Just phenoxyethanol är ett vanligt konserveringsmedel nuförtiden, så du hittar det ofta i ingredienslistan. Det får doseras med max 1%. Allt som listas efter phenoxyethanol kommer alltså att ingå i produkten med max 1%. Det behöver inte vara dåligt - det finns många ingredienser som är effektiva även i extremt små mängder - men om du till exempel vill ha en massa go panthenol som kan användas upp till 5% och det ligger efter phenoxyethanol så vet du att någon varit snål.)

(Ethylhexylglycerin är ett hjälpämne som blandas i små mängder med phenoxyethanol för att öka effektiviteten.)

En otippad ingrediens är magnesium ascorbyl phosphate, en fin stabiliserad form av C-vitamin. Jag är lite osäker på vad den gör där, kanske är den tänkt som en antioxidant. Doseringen är nog lite för låg för att den ska ha riktig C-vitamin-power.

Jag blev hursomhelst så attraherad av orden “hydrating” “serum” “aloe vera” och “panthenol” på förpackningen (och lite förblindad av den snygga apoteks-aktiga butiksinredningen) så det hade i princip kunnat stå var som helst i INCI-listan och jag hade slagit till. SÅ himla fel kan det väl inte bli.

hudvardsverkstan-aesop-lightweight-facial-hydrating-serum-consistency.jpg

Konsistens och känsla på huden: Här har jag försökt fånga den lite slajmiga ingrediensen på bild. Den är ganska tjock, som sirap ungefär. För er som håller på med DIY känns den precis som rent glycerin (men innehåller faktiskt inget glycerin alls).

hudvardsverkstan-aesop-lightweight-facial-hydrating-serum-consistency-2.jpg

Faktum är att den känns som glycerin även när man smörjer in sig med den. Den lämnar en klistrig känsla på huden, som om den innehöll för mycket fuktbindande ingredienser i förhållande till vatten. Den återfuktar bra men man vill liksom gärna sätta nåt annat ovanpå. En olja eller kräm till exempel.

En detalj som min hjärna selekterade bort där i affären var att den innehåller en hel del eterisk olja (ylang ylang). Det luktar väl helt okej men jag gillar verkligen inte starka dofter i min ansiktsvård och tycker att varken parfym eller eteriska oljor tillför så mycket vettigt.

Effekt över tid: Ja, berättelsen skulle kunna sluta ganska lyckligt där förutom en märklig effekt som uppstod efter några timmars användning. Mina porer blev jättestora?! Alltså, porer har ju den storleken som de har, men olika produkter kan få dem att se större eller mindre ut. Mina drar till exempel ihop sig av salicylsyra men blir ofta större av vaxiga ingredienser eller mättade fettsyror. Den här produkten som specifikt är tänkt att inte fastna i några porer fick mitt ansikte att se ut som månens baksida.

Jag tänkte att det var någon märklig effekt av graviditeten, la undan serumet och plockade fram det igen när bebis kommit ut och amningen gjort mig torr som ett fnöske. Men ta mig fasiken, det dröjde bara några timmar innan samma effekt uppstod igen. Jag härdade ut några dagar, sen gav jag upp och gav serumet till min mamma (hon gillar det). Efter en salicylsyra-behandling ordnade porerna upp sig men jag har sällan varit med om en produkt som orsakat så mycket bekymmer så snabbt.

Köp igen? Nej, som ni förstår blev detta tyvärr 540 kronor åt helvete. Jag vet inte vilken ingrediens det var som orsakade gapande porer, kommentera gärna om du har några förslag! Den här kan mycket väl fungera för någon annan, men för mig blev det tvärt nej. Vi går vidare till nästa grej!


Aesop In Two Minds Facial Hydrator

hudvardsverkstan-aesop-in-two-minds-facial-hydrator-recension.jpg

Det här är en ansiktskräm för kombinerad hy: In Two Minds Facial Hydrator. Jag förväntade mig alltså att den skulle återfukta utan att orsaka några problem med stora porer eller liknande. Den innehåller sammandragande trollhassel (witch hazel) och andiroba-olja som antagligen har en del antiinflammatoriska effekter.

60 ml kostar 480 kronor.

hudvardsverkstan-aesop-in-two-minds-facial-hydrator-ingredients.jpg

Vad säger INCI-listan? Jag har inte snokat upp varenda ingrediens här men på det hela taget ser det ut som en vettig emulsion med trollhassel ganska högt upp på listan. En lite intressant ingrediens som verkar vara tillsatt med ett par procent är balsam copaiba, en slags harts som verkar kunna ha antimikrobiell effekt och traditionellt har använts för att behandla små sår. Tänk kåda.

Jag var så hög på gyoza och Berlin att jag helt bommade emulgeringsmedlet här: arachidyl alcohol, arachidyl glucoside och behenyl alcohol, a.k.a. Montanov 202, a.k.a Makersemulgering som säljs hos Organic Makers och som en del av er säkert provat. Detta är på pappret ett riktigt bra palmoljefritt emulgeringsmedel i fast form som lämpar sig just för acnebenägen hud. Läs mer hos tillverkaren Seppic. Jag har använt det massor med gånger i mina egna blandningar men tyvärr gillar inte min hud det så mycket - jag tycker att det torkar in för snabbt och även detta har faktiskt också en tendens att göra mina porer stora (alla vaxiga emulgeringsmedel verkar ha den effekten på mig).

hudvardsverkstan-aesop-in-two-minds-review.jpg
hudvardsverkstan-aesop-in-two-minds-facial-hydrator-review.jpg

Konsistens och känsla på huden: Trevlig liten kräm helt enkelt. Tack vare Montanov 202 går den genast in i huden och lämnar en matt yta efter sig. Huden känns fint återfuktad en stund i alla fall.

Återigen råkade jag blockera ut det där med eteriska oljor. Den har en stark doft av sandelträ.

Effekt över tid: Det här hade jag ju vetat om jag hade koncentrerat mig bättre när jag läste INCI-listan. Montanov 202 blir mycket riktigt för torr på mig efter ett par timmar, och efter ett par dagar är mina porer stora som kratrar. Även denna produkt fick ett nytt liv hos min mamma, i kombination med en skön ansiktsolja.

Köp igen? Nej. Däremot är den här egentligen ganska trevligt formulerad och om man gillar doften av sandelträ kan den mycket väl fungera alldeles utmärkt.

Lesson learned

Köp för fan inga dyra ansiktsprodukter utan att ha provat dem ett par dagar - gärna ännu längre - först. Även något som har en fin ingredienslista kan bli fel på just din (min) hud. Och undvik för guds skull både gyoza och snygga butiksinredningar i samband med hudvårdsköp.

Updated DIY skincare e-book out now

Updated DIY skincare e-book out now

Ansiktsolja med (trumvirvel) gurkmeja

Ansiktsolja med (trumvirvel) gurkmeja