Hudvårdsverkstan testar: NIOD Survival 30

Hudvårdsverkstan testar: NIOD Survival 30

Det kanadensiska hudvårdsföretaget Deciem har slagit ner som en bomb bland alla hudvårdsnördar där ute, med undervarumärken som The Ordinary (tänk retinol, C-vitamin och salicylsyraprodukter till en bråkdel av priset man får ge hos mer etablerade märken som Paula's Choice) och NIOD.

NIOD riktar sig specifikt till de nördigaste av nördar, typ "retinol är för noobs, kolla in supermysticmolecule 456B". Produkterna heter saker som FECC, LVCE och MMHC2. Jag ska erkänna direkt att jag inte förstår hälften av deras produktbeskrivningar, men å andra sidan är det nog nästan ingen där ute som gör det. Det är dyrt men inte snordyrt. Och snyggt som tusan. 

Det finns många intressanta NIOD-produkter att prova, men jag har blivit så himla förtjust i att använda extremt enkla produkter så jag kunde inte riktigt med att klicka hem saker som värsting-serum (CAIS) och magiskt mist (SDSM2). Däremot behövde jag nytt solskydd, så jag nappade på NIOD Survival. Nu har jag testkört ett tag!


Hur jag väljer solskydd

Innan jag grottar ner mig i det här vill jag säga några ord om solskydd. Jag använder solskydd nästan hela tiden eftersom jag utsätter mitt ansikte för så mycket galenskaper + att UV-strålning är det mest åldrande som finns. För mig är det absolut viktigaste att solskyddet 1) faktiskt skyddar ordentligt mot UVA och UVB 2) känns bra på huden och inte täpper till porerna 3) går att applicera i ett tjockt lager utan att det blir problem med sminket efteråt.

Saker som att det ska vara ekologiskt och naturligt kommer i det här fallet längre ner på listan än att produktens funktion. Jag upplever till exempel att mer naturliga solskydd ofta innehåller feta oljor och till och med bivax, som absolut inte funkar i mitt ansikte. Då blir inte solkrämen använd och då gör den ju inte mycket nytta. Så för mig är en sån här högteknologisk grej liksom mitt i prick - för andra kanske andra egenskaper är viktigare.

Så, över till dagens stjärna! ...eller är den det?


RECENSION AV NIOD Survival 30

NIOD Survival 30 är solkräm deluxe. Den innehåller noll kemiska solskydd, bara extremt finfördelade (men inte nano) ljusreflekterande mineraler i en specialbas som ger bra skydd trots tunn spridning. Va fan, det är redan komplicerat och jag inte ens börjat.

Ovanpå detta är den fullpackad med ingredienser som ska skydda och boosta huden, lyssna bara på det här:

  • Purified Lutein
  • Yeast-Derived Superoxide Dismutase
  • Dimethylmethoxy Chromanol
  • Fractionated Melanin
  • Pycnogenol®
  • Tomato Carotenoid Complex
  • Prebiotic Complex of Gluco-Oligosaccharides and Inulin
  • Purified Deep-Sea Algae (Alteromonas Ferment)
  • Purified Mediterranean Brown Algae (Padina Pavonica)
  • Purified Knotgrass

Man går ju liksom ner i split utan att ens förstå hälften av ovanstående (det mesta är olika varianter på antioxidanter som neutraliserar fria radikaler som in sin tur annars hade åldrat huden). Vill du veta mer om de olika ingredienserna och se hela INCI-listan, glid över till niod.com. Allt det här gör att Survival 30 inte bara skyddar mot solen utan även föroreningar och annat som kan stöka med huden. Det låter ju galet bra, åtminstone på pappret.

hudvardsverkstan-test-NIOD-survival-30-1.jpg

PRIS OCH FÖRPACKNING

NIOD Survival 30 kostar 28 EUR, ungefär 270 kronor. Med tanke på ingredienserna känns det prisvärt - det här är verkligen inte bara skydd mot solen utan även vård för huden. Å andra sidan ska man alltid använda mycket produkt när det gäller solskydd, så en sån här plöjer man igenom ganska snabbt.

Förpackningen är en brun glasflaska med pipett. NIOD skriver att de har valt pipett eftersom produkten är så tunn. Okaaaj, men den där jäkla pipetten är en kladdig historia och det är lätt hänt att man träffar kanten på väg ner med pipetten, vilket gör att en droppe rinner ut över kanten och det blir stökigt. Dessutom utsätter man hela tiden produkten för luft, vilket känns gammaldags. Varför inte en pump, undrar jag? 

hudvardsverkstan-test-NIOD-survival-30-3.jpg
hudvardsverkstan-test-NIOD-survival-30-4.jpg

KÄNSLA OCH UTSEENDE PÅ HUDEN

Konsistensen är tunn, inte alls tjock och glansig som en konventionell solkräm. Den är inte pigmenterad, men mineralerna och de andra ingredienserna gör innehållet lite lätt hudfärgat. När man väl har spridit ut den på huden så blir den i stort sett genomskinlig - men mineralerna syns som ett svagt blåvitt skimmer. På mig som nästan är kritvit ändå så funkar det okej, men för personer med mörkare hy blir detta ett problem.

Oavsett hudfärg så vill man gärna lägga till ett lager smink ovanpå för att inte se död ut. Helt okej de dagar man ändå sminkar sig - men om det är sommar eller man har åkt utomlands på semester kanske man hade velat slippa det.

hudvardsverkstan-test-NIOD-survival-30-swatch.jpg

Något som jag däremot verkligen gillar, är att den glider på nästan helt matt och bara ger ett svagt glow, även om man drar på ett riktigt tjockt lager. Silikonbasen och mineralerna jämnar ut hudtonen och texturen en liten smula. Ger man NIOD Survival 30 ett par minuter att sjunka in ökar den dessutom vidhäftningen av nästa lager. Din foundation fastnar med andra ord ordentligt. Det gör att den här solkrämen får lite primer-aktiga egenskaper. Men! Väntar man för länge - fem minuter eller mer - så blir det nästan för bra och makeupen fastnar innan man hunnit sprida ut den ordentligt.

I och med att den är gjord på en silikonbas och innehåller mineraler känns den inte direkt återfuktande, men inte heller torr. Den liksom bara är. I alla fall till en början! Mer om det strax.

Här kommer mitt face x 6, håll i dig. På de två första bilderna jag har ingenting på ansiktet utom lite återfuktning. På de två andra bilderna har jag ett rejält lager med NIOD Survival 30. Det får mig att se lite spöklik ut, men inte glansig. Och på de nedersta bilderna har jag dragit på lite concealer, hemgjort mineralpuder och hemgjort rouge.

I och med att solkrämen i sig jämnar ut huden lite grann funkar det himla bra med bara mineralfoundation ovanpå. Flytande foundation eller BB-cream som jag använder de flesta dagar funkar också utmärkt, bara man är lite snabb med appliceringen.

Tyvärr är det här med mineraler alltid lite av ett bekymmer för mig! Även med massor av fukt under och en skön BB-cream ovanpå, gör NIOD Survival 30 att jag känner mig torr framåt lunch. Och det är fantamej en av de värsta känslorna jag vet. Då är jag typ beredd att hämta en klick smör och smörja kinderna med, så mycket hatar jag när det stramar. Stort minus.


HÅLLER PRODUKTEN VAD DEN LOVAR?

Jag kan inte svara på hur effektiva alla de där super-antioxidanterna är, men de gör nog sitt jobb. Nu har jag inte testat den här en dag vid ekvatorn, men solskyddet är säkert också väl genomarbetat och tryggt. Framför allt är texturen på den här rackarn otroligt välgjord, där märker man direkt att det är proffs som varit i farten. Ovanligt välformulerad för att vara solskydd. Så, jag tycker nog att den här produkten verkar vara ungefär så ball som den utger sig för att vara. 


BLIR DET ETT KÖP IGEN?

The bottom line är ändå att den inte passar min hudtyp till 100%. Jag är helt enkelt lite för torr. Om man har ljus och lite fetare hy tror jag att den här är top notch! Har man mörkare hy eller är torr så kanske den inte riktigt är värd sin peng. Jag kommer nog att gå tillbaka till min gamla trotjänare La Roche Posay Anthelios XL Fluid Ultra-Light nästa gång. Men jag lär testa fler NIOD-grejer för det här var ändå riktigt lovande.

Lyxig ekologisk ansiktsolja för alla hudtyper

Lyxig ekologisk ansiktsolja för alla hudtyper

Body balm för lata söndagar

Body balm för lata söndagar