Hudvårdsingredienser att använda på bebisar

Hudvårdsingredienser att använda på bebisar

Jag har tidigare gått igenom vilka ingredienser som jag undviker till små barn. Eller ja, det var ju egentligen bara två! Men det finns några saker som jag tycker att man kan fundera på innan man smörjer sina barn hejvilt med body lotion eller olivolja. Läs mer i inlägget Hudvårdsingredienser att undvika på bebisar.

Vad kan man ha till sina ungar då? Om de nu behöver smörjas, så använder jag detta:

Ingredienser att använda på bebishud

  • Mineralolja
  • Vissa vegetabiliska oljor och smör
  • Zinkoxid
  • När barnen blir större, milda tensider
  • Riktig solkräm

Jag ska strax förklara varför! Först bara en liten påminnare om att det här är min personliga hudvård-till-barn-filosofi efter allt jag har läst och lärt mig om olika hudvårdsingredienser. Jag är ingen expert på alla ingredienser och verkligen ingen läkare eller kemist, så gör din egen research innan du bestämmer dig för vad du använder på barnen och prata med en läkare om ditt barn har någon speciell hudåkomma.

Okej, då kan vi åka! Vi börjar med att debunka en vanlig myt:
 

Mineralolja till känslig hud

Det finns gott om foliehattar där ute som varnar för mineralolja för att det utvinns ur samma råolja som vi gör bensin av, som i sin tur innehåller cancerframkallande ämnen, eller för att de tror att mineralolja blockerar porerna och orsakar acne.

Acne-myten kommer från gammal och numera hårt kritiserad forskning på kaninöron. Däremot är det förstås helt sant att både råolja och bensin är cancerframkallande. Men den mineralolja som används i kosmetika är ju långt ifrån samma sak som det vi tankar på macken, utan renat många gånger om så att det inte innehåller några spår av råolja.

Vetenskapen och den samlade erfarenheten från över 100 års användning av mineralolja på huden pekar på att det är en av de säkraste ingredienserna vi har. 2012 gjordes en bra översikt av forskningen på mineralolja som hudvård, här finns den i sin helhet: A review on the extensive skin benefits of mineral oil (Rawlings & Lombard, International Journal of Cosmetic Science, 2012, s. 511-514).

Mineralolja skiljer sig en hel del från vegetabiliska oljor. Medan vegetabiliska oljor har mycket gemensamt med hudens eget fett och därmed har en biologisk påverkan på huden, är mineraloljans funktion mest fysikalisk. Den lägger sig som ett skydd utanpå huden utan att tränga in särskilt mycket och utan att reagera med hudens egna kemi (Rawlings & Lombard, 2012; Nash et al, 1996). Ibland kan det vara tråkigt - mineralolja skulle till exempel vara ganska meningslös i en dyr anti-aging-olja för ansiktet - men ibland är det precis vad man behöver, till exempel om en barnrumpa blivit riktigt irriterad eller på hud som lätt reagerar negativt på *saker*.

Man behöver alltså inte undvika "paraffinum liquidum" eller "petrolatum" i innehållsförteckningen när man väljer produkter till barn. Tvärtom kan det vara en bra skyddande ingrediens till känslig, irriterad eller torr hud. En typisk mineral-olje-produkt jag tycker är piss är den klassiska babyoljan från Johnson & Johnson, men inte på grund av mineraloljan utan parfyminnehållet. Däremot såg jag glädjande nog att den klassiska Idominsalvan med petrolatum som huvudingrediens har kommit i en doftfri version, ger den en stor tumme upp!
 

Vegetabiliska oljor och smör till barn

I den förra delen Ingredienser att undvika till bebisar skrev jag att det har forskats en hel del om solrosolja på bebishud, med goda resultat. En anledning till att man valt just solrosolja som forskningsämne är att den är billig och lätt att få tag i, så att den till exempel kan användas för att behandla för tidigt födda barn i utvecklingsländer.

Men även här i i-ländernas i-land är det ganska gutt med en olja som inte behöver vara så förbaskat dyr när man försöker dryga ut föräldrapenningen så gott det går. Alltså har jag ofta solrosolja som huvudingrediens i hudvård som jag DIY:ar till min dotter. Jag köper kallpressad, ekologisk, pinfärsk olja. Helst från en pålitlig leverantör som redovisar oljans fettsyreprofil, aldrig den billiga storflaskan i mataffären. Kvaliteten på solrosolja kan nämligen variera kraftigt, men inte ens den finaste oljan är särskilt dyr. Värt! (Om det är tajt med stålar är för övrigt solrosolja kanske en av de bästa oljorna för ansiktet i förhållande till sitt pris. Funkar alltså även till mammors och pappors lite mer lyxiga ansiktsvård).

Det finns bara ett litet bekymmer med solrosolja. Den är rik på fleromättad linolsyra (omega 6) som är just det som gör den så bra för huden - men som också förkortar oljans livslängd eftersom linolsyra härsknar snabbare än enkelomättat och mättat fett. Det är alltså en fördel att kombinera den med några andra oljor eller fetter:

Jojobaolja är egentligen ett flytande vax som liknar hudens eget sebum, är ruskigt stabilt (med det menar jag att jojoba har lång hållbarhet) och så vitt jag vet inte känt för att ge några tråkiga reaktioner i huden whatsoever. Dessutom har det en glattare, gosigare känsla på huden än solrosolja vilket gör de två till riktigt goda vänner.

Sheasmör innehåller mest mättat fett som också ger det lång hållbarhet. Det kommer från en nöt men verkar inte heller stöka med huden utan anses som en mild och säker ingrediens. Har ingen forskning på det framför mig men det verkar vara den samlade erfarenheten i alla hudvårdskretsar. Inget man har i ansiktet kanske pga för fett, men gärna som ingrediens i exempelvis krämer eller salvor till barn.

Det finns såklart fler vegetabiliska ingredienser man kan använda men jag brukar köra någon slags kombo av dessa tre. Jag vill påminna igen om att det finns fräsch forskning som sätter frågetecken på att smörja in barnhud "bara för att" eftersom oljornas lipider misstänks kunna störa utvecklingen av barnens egen hudstruktur. Min egen filosofi är därför att bara smörja när det behövs - typ för att få bort intorkat bajs, färgfläckar, crap i hårbotten eller om rumpan blivit röd. Vi badar sällan dottern och smörjer inte med någonting på rutin utan låter hennes hud vara ifred så långt det går.
 

hudvardsverkstan-naturlig-hudvard-for-barn-zinksalva.jpg

Zinkoxid

Den här väl beprövade ingrediensen är riktigt bra på att lugna irriterad hud och skadad hud (se t.ex. Lansdown et al, 2007 och Baldwin et al, 2001). Precis som mycket annat ska man inte andas in zinkoxid i onödan (kan bli aktuellt om du har det mineralpuder) men i en kräm eller salva anses det vara en mycket säker ingrediens - både i nano- och mikrostorlek. Se till exempel utlåtandet från EU:s Scientific Committee on Consumer Safety om nano-zinkoxid. Jag använder det i salva för röda rumpor!
 

Milda tensider till större barn

Jag har alltså varken badat eller tvålat in första ungen särskilt mycket (bebis nummer två håller på att bakas) och tror inte på att tvätta små barn om det inte behövs. Men nu är hon snart fem år, ibland riktigt skitig och ibland bjuden på typ bröllop och behöver se lite städad ut. Alltså: tvål.

Jag har aldrig förstått mig på hårda tvålar, inte ens de där supernaturliga kallrörda ekologiska tvålorna med fina oljor i. Jag tycker att man blir snustorr av dem. En annan grej jag inte gillar är SLS, den där väldigt vanliga, billiga och hårda tensiden som finns i de flesta schampon och duschtvålar. Den (och andra sulfater) är billig och effektiv på att göra rent, men går för hårt åt huden. Det finns massor av andra saker där ute man kan använda! 

No poo-are gillar björklöv och havreskrubb, jag har inget emot det förutom kanske att det känns lite kladdigt och skräpigt. Om man nu vill köpa nåt smidigt på flaska så kan man helt enkelt kolla lite närmare på innehållsförteckningen. Står det nåt med "sulphate" så är det absolut inte farligt, men lite tufft för känslig hud.

Du kan istället kika efter ingredienser som heter nåt med glucoside eller betaine (liten varningsflagga för allergiker) eller en som jag gillar: Sodium Lauroyl Methyl Isethionate (förkortas SLMI, jag brukar tänka "SLIME"). Det är den tensid jag experimenterar med själv i hemgjord ansiktstvätt, och även hittade nyligen i ett barnschampo från Barnängen (tyvärr också tungt parfymerat men den rosa flaskan gjorde att håret till slut blev tvättat, mvh avdelningen för föräldrakompromisser).

En tillverkare av SLMI har gjort en intressant presentation i samband med en stor årlig mässa för kosmetikföretag, där de såklart gör reklam för sin egen Iselux SLMI men också jämför fördelar och nackdelar med många olika tensider. Du hittar den här: Advances in Formulating High Performance, Sulfate-Free Cleansing Products (Innospec/Tony Gough, 2014).

Alla tensider kan irritera huden så det är inget jag använder i onödan, men om nu barnet är dundersmutsigt så kan man alltså välja mildare alternativ än gammal trist SLS.
 

Använd solkräm!

Solkräm är ju egentligen inte en hudvårdsingrediens. Men vi avslutar med den här grejen ändå för den är så viktig och för att det finns så oändligt många dåliga råd där ute.

Det har blivit poppis med hemgjord zinkoxidsalva som solskydd, men använd för guds skull inte det till dina barn (eller till dig själv). Den är kanon till röda rumpor men inte som UV-skydd. Zinkoxiden behöver finfördelas mycket mer än vi klarar av hemma och ska dessutom ha hjälpämnen för att den ska fungera som solkräm. Läs mer här: Hemgjord solkräm? Läs det här först.

Nej, barnen är för viktiga för att experimentera med. Köp riktig solkräm tillverkad i EU. Då möter den de högsta säkerhetskraven. Oroa dig inte för det där med nano (läs mer under avsnittet om zinkoxid ovan). 

Eco Cosmetics kör hela tugget med "inga parabener, nanopartiklar eller mineraloljor" vilket såklart är störande eftersom de bidrar till att göra folk oroliga för helt ofarliga grejer. Men med det sagt så har de väldigt avskalade ingrediensförteckningar som många uppskattar, och som ändå är testade för att faktiskt vara effektiva mot solens strålning. Jag har provat deras solkräm för barn och tyckte att den var för kladdig, men kolla in dem om du tycker att det är viktigt med minimalistiska ingredienslistor.

Jag brukar istället köpa första bästa grej på apoteket. Devisen är att det är viktigare än solkrämen används ordentligt (det vill säga kan strykas på ofta och rikligt) än exakt vilka ingredienser den innehåller (är den tillverkad och såld i EU så är den mer bra än dålig). Ett märke som jag tycker gör solskydd som presterar riktigt bra - alltså inte bara är effektiva utan också är smidiga att använda - är La Roche Posay.

Det där med skugga och heltäckande kläder vet ni redan. 

Med det tackar jag för att du har läst mina tankar om hudvård för barn! Kommentera gärna om du har frågor eller synpunkter. Jag har också laddat med några snorenkla recept på zinksalva och rengöringsolja, de kommer snart om inte bebis hinner före :P 

<3 Anna

C-vitamin för huden

C-vitamin för huden

Saker jag kokar ihop inför förlossningen

Saker jag kokar ihop inför förlossningen