Hudvårdsingredienser att undvika på bebisar

Hudvårdsingredienser att undvika på bebisar

Aight folks! Innan vi ska kastar oss över det här ämnet ska jag återigen påminna om att jag inte är dermatolog eller kemist, så please ta det här med en nypa salt och rätta mig direkt om du ser några fel. Jag är inte alls proffs på hur man behandlar eksem eller andra hudsjukdomar, har du frågor om sånt ska du prata med en läkare.

Men en kompis frågade häromdagen hur man ska tänka när det gäller hudvård för bebisar, och jag har trots allt några ganska väl researchade guidelines som jag själv följer som kanske kan vara intressanta. Det är inte rocket science, men ändå.

Inlägget blev till slut så långt att jag har delat det i två. I den här delen går jag igenom vilka ingredienser jag undviker till barn. I nästa del kommer en massa bra ingredienser som jag gärna använder! Här hittar du alltså:

Del 1: Ingredienser att undvika på bebishud

 • Ajöss tensider och parfym
 • Vissa konserveringsmedel kan vara allergiframkallande
 • Vad är hudbarriär och TEWL?
 • Var försiktig med oljor och andra naturliga ingredienser
 • Frågetecken på traditionella emulgeringsmedel

Okej let's go.
 

Ajöss tensider och parfym

Jag tänker att allt som irriterar huden och som kan orsaka allergier ska undvikas. De vanligast förekommande ingredienserna som har den här effekten är så vitt jag vet parfymämnen (detta inkluderar doftämnen från eteriska oljor) som kan orsaka allergier och tensider (det aktiva ämnet i tvål, till exempel sodium laureth sulfate eller SLS) som stör hudens barriärskydd. Läs mer om SLS hos Cosmetic Ingredient review här.

Jag ska lägga till att inga av dessa är direkt farliga och att dosen är avgörande, så man ska inte gå runt och ha panik. Men de gör ingen nytta på barn och har potential att irritera deras hud, så jag väljer bort dem. De är ju också faktiskt ganska enkla att ducka för. Fimpa saker som sköljmedel och fundera på om du själv behöver ha parfym i exempelvis hårbalsam om du har en liten bebis som snuttar mycket på mamma.
 

Vissa konserveringsmedel kan vara allergiframkallande

Vissa konserveringsmedel är också luriga. Enligt Vetenskap & Hälsa som ges ut av Region Skåne, Lunds Universitet och Malmö Universitet är det formaldehyd och så kallade formaldehydavgivare som är det största problemet. Kruxet är att det nästan aldrig står "formaldehyd" i ingrediensförteckningen, utan ämnet kan bildas av andra ingredienser i konserveringsmedlet. Jag googlade snabbt formaldehyde releasers och de konserveringsmedel som listas där ser man trots allt inte så ofta.

De bespottade parabenerna anses vara säkra ur allergisynpunkt. Anledningen till att de har försvunnit beror på att konsumenterna blivit skrämda av oseriösa opinionsbildare och hudvårdsföretag som tjänar pengar på devisen "paraben free" - inte att de faktiskt är farliga. Jag skriver mer om det här.

Nuförtiden ser man istället ofta kombinationen phenoxyethanol och ethylhexylglycerin i ingrediensförteckningarna. Användningen är strängt reglerad och konserveringsmedlet anses säkert i de mängder man hittar i hudvård. Det har till och med visat sig vara ett sätt att minska användningen av de där formaldehydavgivarna. Läs mer nedan. P + E är för övrigt det jag börjat använda mest själv till min hemgjorda hudvård på sistone, för att det är lätt att använda och effektivt mot mikroorganismer. 

Paula's Choice om Phenoxyethanol och Ethylhexylgycerin

Efficacy tests of alternative preservatives in combination with phenoxyethanol for development of safe cosmetic products for children Review of Clinical Pharmacology and Pharmacokinetics, 2016

Low‐level efficacy of cosmetic preservatives International Journal of Cosmetic Science, 2011

Konserveringsmedel är svårt att leva utan eftersom de behövs i alla vattenbaserade produkter. (Jag ser ibland att folk skriver "ekologisk/naturlig hudvård innehåller inga konserveringsmedel" vilket är rent hittepå. Alla produkter som innehåller vatten måste konserveras eftersom bakterier, svamp och mögel annars växer i dem - särskilt i så kallade naturliga produkter som ofta innehåller växtextrakt och aloe vera som mikroorganismer älskar.) Men kom ihåg att EU har de strängaste reglerna för kosmetika i världen, så allt du köper som är producerat inom EU är åtminstone någorlunda säkert. Sen behöver man ju inte smörja in ungarna med body lotion bara för att. Se mer om det nedan!
 

Vad är hudbarriär och TEWL?

Just det vänta en sekund, vi måste backa bandet och snabbt prata om barriärskydd och TEWL. Bra att ha koll på om du klickar dig vidare till några av artiklarna i det här inlägget. Huden har ett alldeles eget skydd som kallas barriärskydd (hudbarriär, skin barrier eller liknande). Det består av hudens yttersta lager av döda hudceller (ja, vi SKA ha döda hudceller där!) som hålls ihop av fett och är täckt av en syramantel och en massa snälla mikroorganismer (syran bildas av saker som svett och mjölksyrabakterier).

hudvardsverkstan-hudbarriar.png

Den här barriären hindrar allergener och farliga bakterier från att ta sig in och fucka upp huden, och att fukt läcker ut. Ett (av flera) sätt att bedöma hudbarriärens skick är att mäta TEWL. Det står för Transepidermal Water Loss och är ett mått på hur mycket fukt huden släpper ifrån sig. Hög TEWL = skadad barriär och vice versa. Här finns en ganska heltäckande och relativt lättläst artikel om du vill fördjupa dig: Structure and function of the epidermal barrier.

En frisk hudbarriär ger alltså frisk och motståndskraftig hud med låg TEWL. Hudbarriären kan skadas på många sätt, till exempel genom autoimmuna sjukdomar som angriper huden, men det vanligaste som vi gör lite till mans är att tvätta oss med tvål. Tvålens tensider (kallas surfactants på engelska) sliter bort både våra bakteriekompisar och fettet som håller ihop det där yttersta lagret av hudceller, och gör huden mer sårbar och mottaglig för attacker. Till exempel från parfym eller andra otrevliga kemikalier.

En annan sak som kan störa hudbarriären är faktiskt oljor. Med det går vi tillbaka till ämnet Ingredienser att undvika på bebishud.
 

hudvardsverkstan-hemgjord-ansiktsolja-havtorn.jpg

Var försiktig med oljor och andra naturliga ingredienser

Vänta vad säger hon tänker du nu, vaddå var försiktig med naturliga ingredienser? Naturligt är ju bra! Nja, jag experimenterar mer än gärna med allehanda naturkosmetik på mig själv, men faktum är att naturliga ingredienser är mer komplexa och svårförutsägbara än många syntetiska ingredienser (som kan bestå av några enstaka labbdesignade, hårt kontrollerade och noga testade molekyler, att jämföra med de hundratals eller tusentals organiska beståndsdelar som kan finnas i en naturlig ingrediens varav bara en bråkdel har forskats på). En del av dem - jag tänker framför på vissa växtextrakt och de flesta eteriska oljor - kan såklart vara både giftiga och allergiframkallande. 

Ett väldigt intressant ämne är oljor. Eftersom det är så vanligt i många kulturer runt jorden att rutinmässigt olja in sina barn har man forskat en del på vilka effekter det har. Ett annat viktigt forskningsområde är hur man förhindrar TEWL och hudinfektioner hos för tidigt födda barn, vars hud är underutvecklad när de kommer ut. Jag har sökt i forskningsdatabaser och läst så många artiklar jag kan (har samlat några nedan), men vill reservera mig för att jag inte förstår allt och kanske inte heller har läst rätt artiklar. Men två punkter som jag har tagit med mig:

1. Det är stor skillnad på olja och olja. Medan exempelvis solrosolja verkar göra nytta i huden och laga hudbarriären, kan andra oljor som olivolja (vanligt här i Europa) och senapsfröolja (vanligt i Asien) orsaka direkt skada.

2. Det råder olika åsikter om man ska smörja in barn eller inte. För tidigt födda bebisar verkar ha stor nytta av att smörjas in, och inga negativa bieffekter har observerats förutsatt att man använt säkra ingredienser (åtminstone på kort sikt). Det finns också en studie som pekar på att insmörjning från födseln (med solrosolja eller feta krämer) minskar risken för eksem vid 6 månaders ålder (och kanske längre fram i livet?). En annan studie visar tvärtom att medan insmörjning minskar TEWL, så stör det hudens utveckling av sin egen lipidstruktur (det där fettet som håller ihop hudcellerna). 

Bild ur Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention i Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2014

Bild ur Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention i Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2014

Det har fått till följd att jag använda vissa oljor och smör på min dotter när de behövs, men smörjer inte rutinmässigt in henne med någonting, för att inte störa hudens egen utveckling.

Olive Oil, Sunflower Oil or no Oil for Baby Dry Skin or Massage: A Pilot, Assessor-blinded, Randomized Controlled Trial

Effect of Olive and Sunflower Seed Oil on the Adult Skin Barrier: Implications for Neonatal Skin Care

Impact of topical oils on the skin barrier: possible implications for neonatal health in developing countries

Topically Applied Sunflower Seed Oil Prevents Invasive Bacterial Infections in Preterm Infants in Egypt: A Randomized, Controlled Clinical Trial

Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention
 

Frågetecken på traditionella emulgeringsmedel

Ytterligare en grej man kan klura på (men absolut inte få ångest över), är hur emulgeringsmedel fungerar. De innehåller molekyler som kan hålla ihop fett och vatten, och är nödvändiga för att skapa en emulsion, det vill säga hudkräm. De har också en effekt på huden: Huden är lipofil (fettälskande) och emulgeringsmedlet hjälper till att binda fukt i huden genom att hålla vattenmolekylerna i handen när huden smaskar i sig fettmolekylerna. 

Emulgeringsmedlet formar små enheter med fett och vatten som kallas miceller. På sistone har jag pluggat på om en massa emulgeringsmedel, och läst att traditionella emulgeringsmedel bildar miceller som kan störa hudbarriären. De är raka i formen och ruckar på den skyddande strukturen i hudens yttersta lager. Det finns en ny typ av emulgeringsmedel som istället bildar ett slags flytande kristaller (den runda micellen på bilden nedan), och dessa ska åtminstone i teorin orsaka mindre problem för hudbarriären genom att segla ner mellan lagren i hudens egna fettstruktur utan att konkurrera med den. 

By Stephen Gilbert  // CC BY-SA 3.0 // https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14912556

By Stephen Gilbert  // CC BY-SA 3.0 // https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14912556

Alla produkter som innehåller vatten och fett innehåller också emulgeringsmedel. Och det finns en miljon emulgeringsmedel där ute, som i sin tur ofta består av ett litet "system" av ingredienser som listas separat i ingrediensförteckningen. Det är alltså jättesvårt att utifrån ingrediensförteckningen klura ut om det är ett gammaldags eller ett nytt kristall-emulgeringsmedel man har i produkten, om man inte googlar varje ingrediens för sig. Nu är de här verkligen inte farliga att använda, bara potentiellt lite irriterande, men återigen behöver man ju inte smeta in barnen med body lotion i onödan.

Sen kan man ju också göra sin egen hudkräm :P När jag köper emulgeringsmedel väljer jag helt enkelt "liquid crystal"-varianterna. Två exempel är Makersemulgering (heter Montanov 202 i original) och Simulgreen 18-2.

Om jag ska sammanfatta allt ovan, så finns det egentligen bara två saker som jag direkt undviker till barn: tvål och parfym. I övrigt smörjer jag så lite som möjligt och låter huden sköta sig själv. 

Men vissa saker kan vara bra att ha! En salva som lugnar röda rumpor eller en olja som snabbt trollar bort kletigt bajs, blåbärsfläckar och målarfärg. Håll tummarna att jag hinner skriva klart del två av det här inlägget innan bebis kommer, ha ha! Då kommer det att handla om:

Del 2: Ingredienser att använda på bebishud

 • Mineralolja
 • Vissa vegetabiliska oljor
 • Zinkoxid
 • När barnen blir större, milda tensider
 • Solkräm

Fråga gärna om du undrar något! <3 Anna

Saker jag kokar ihop inför förlossningen

Saker jag kokar ihop inför förlossningen

Hemgjord kroppsolja med kokos

Hemgjord kroppsolja med kokos