Hemgjort vaniljextrakt med jojobaolja

Hemgjort vaniljextrakt med jojobaolja

Eller extrakt kanske är att ta i, vad ska man kalla det; extraktolja? Vaniljolja? Jojoba med vanilj? Vaniljextrakt för fattiglappar? Skitsamma, det här är det bästa sättet att göra en hemgjord motsvarighet till vaniljextrakt.
 

The gold standard är CO2-extraherad vanilj

Det vi är ute efter här är vaniljdoften såklart. Och om du är riktigt hooked på vanilj så kan jag för all del rekommendera redigt köpe-vaniljextrakt, så att du får en mer koncentrerad ingrediens. Leta efter CO2-extraherad vanilj (gärna gjord på ekologisk och rättvist handlad råvara). Det ger mig veterligen de mest koncentrerade extrakten utan att förstöra några aktiva ämnen i vaniljen. Vanilj luktar nämligen inte bara gott utan innehåller antioxidanter och annat fint.

Här kan du läsa mer om så kallad superkritisk CO2-extraktion, ett begrepp som du kommer att stöta på fler gånger när du är ute och leta efter hudvårdsingredienser.

Det är viktigt att skilja på oljebaserade vaniljextrakt (som CO2-extrakt eller det här hemmagjorda oljeextraktet) och det flytande vaniljextraktet som finns i mataffären. Om jag inte har helt fel är det extraherat med alkohol, vilket ger en vattenlöslig ingrediens som inte kommer att fungera i läppbalsam, body butters och kroppsoljor. Däremot kan det funka att tillsätta i en emulgerad hudkräm eller liknande.
 

Det råder vaniljbrist i världen

Den dåliga nyheten är att vaniljen har blivit en bristvara, efter att en cyklon i mars 2017 förstörde stora delar av vaniljodlingarna på Madagaskar, där nästan all världens vanilj produceras. Det gör att priset har skjutit i höjden och att äkta vanilj kan vara svår att få tag i. Det lär ta tre år till innan odlingarna är tillbaka på full kapacitet. Så nu kommer lite husmorsknep väl till pass.
 

Så gör du hemgjort vaniljextrakt

Efter det här långa introt kommer världens kortaste recept: Lägg vaniljstång i en lämplig olja (en stabil olja som inte luktar så mycket, till exempel jojoba). Låt stå ett par veckor. Sila av. Klart. 

Jag hade skrapat ner vaniljfrön i ett badsalt och bestämde mig för att använda själva stången till vaniljolja. Två vaniljgrejer till priset av en! Det här funkar såklart bara så länge som det finns vaniljstänger att få tag i.

Den här vaniljoljan blir inte lika koncentrerad som de där dyra extrakten, och vanilj går typ inte att överdosera, så det är fritt fram att använda så mycket du vill i dina blandningar. Beroende på vilken basolja du valt, kvaliteten på vaniljen och hur länge den fått stå skulle jag gissa att du behöver ha i 10-30% sån här olja i din produkt för att få tillräckligt mycket doft. 
 

Ingen vaniljstång?

När den äkta vaniljen är slut återstår typ vanillinsocker, som inte alls är gjort av vanilj men har en liknande doft. Det skulle man kanske kunna använda i små mängder i fasta hudvårdsprodukter som läppbalsam, body butter och kroppsskrubb. Jag har inte provat, så rapportera gärna tillbaka om du testar!

Samtidigt är vaniljsituationen i världen en bra påminnelse om att även ganska vardagliga saker som vanilj inte trollas fram av den stora vaniljguden, utan kommer från en fysisk plats med riktiga människor som sliter extremt hårt för att producera våra mest älskade råvaror. Tyvärr är förhållandena inte alltid så nice på Madagaskar, och det är inte säkert att de höga priserna kommer bönderna till godo. Al Jazeera har ett läsvärt reportage här.

En kan väl säga att vanilj är ytterligare en råvara att behandla med största respekt, och där vi ska ligga på för större transparens i produktions- och distributionsleden. Och när vi har den, ska vi ta riktigt väl vara på den. Lycka till med vaniljoljan!

Första experimentet med Kai Blendia

Första experimentet med Kai Blendia

It's alive

It's alive