Hemgjord zinksalva med sheasmör

Hemgjord zinksalva med sheasmör

Har man barnrumpor hemma är det fasen inte fel med lite zinksalva. Zinkoxid är en gammal väl beprövad ingrediens som lugnar huden och är lätt att svänga ner i en hemgjord salva. Du behöver oljor/fett, ett vax som får salvan att tjockna och zinkoxid, ett mineral som man köper i pulverform. Det går att variera en hel del, men i det här receptet körde jag:

Hemgjord zinksalva med sheasmör

20% zinkoxid
30% solrosolja
25% hampfröolja
13% sheasmör
12% bivax

Zinkoxiden är alltså den aktiva ingrediensen här. Bivax gör salvan tjock och ligger kvar som lite skydd på huden. Sheasmör är snällt på irriterad hud, och solrosolja är en av de bäst researchade oljorna på barnhud. Läs mer i inlägget Hudvårdsingredienser att använda på bebisar. Jag har inkluderat hampfröolja som sägs kunna hjälpa mot eksem, men det går att byta mot i princip vilken flytande olja som helst.

De jag har valt har en hög halt av linolsyra vilket är bra för huden men ger en ganska kort hållbarhet. För längre hållbarhet, prova en mer stabil olja som jojoba. Och använd alltid färska oljor från bra leverantörer.

Jag undviker alltför aktiva oljor eller växtextrakt till barnhud, men gör gärna din egen research! Och undvik för allt i världen eteriska oljor. I det här inlägget kan du läsa mer om vilka ingredienser jag inte skulle använda till mina knoddar.

Väg dina ingredienser! För att tillverka 100 gram salva, använd till exempel 20 gram zinkoxid. En köksvåg funkar utmärkt här, det måste inte vara rätt på grammet. Däremot skulle det bli för tokigt om du använde millilitermått, eftersom ingredienserna har så olika volym och densitet.

hudvardsverkstan-zinksalva-2.jpg

Gör så här

Skaffa fram en väl rengjord och helt torr liten rostfri bunke eller en tålig behållare av glas. Börja med att väga upp zinkoxiden i bunken, och häll på lite av oljan. Arbeta ihop till en tjock pasta. Zinkoxid ska inte inhaleras så jobba långsamt och flytta undan eventuella bebisar :) När du har en slät massa, tillsätt resten av oljan och blanda väl. Sen kan du tillsätta sheasmör och bivax.

Nästa steg är att smälta ihop allting över ett vattenbad. Det ska vara omkring 70 grader för att bivaxet ska smälta. När allt är smält, ta av blandningen och låt den svalna lite grann under omrörning.

Så undviker du grynigt sheasmör

Den här salvan har gett mig lite huvudbry, eftersom sheasmör gärna vill bli grynigt när det stelnar och zinkoxid på något sätt verkar bidra till att klumparna blir extra hårda. Även om grynighet inte betyder att salvan är dålig, är det kanske inte så skönt mellan skinkorna på ungen.

Jag brukar bearbeta produkter med sheasmör under hela nedkylningen så att de bli släta, men det funkade inte så bra denna gången (efter några veckor blev den grynig ändå). Till slut testade jag frysmetoden och det gav rätt resultat:

När du märker att den smälta salvan börjar stelna i kanterna, häll upp den i rena och torra burkar och ställ in i frysen en stund utan lock (för att undvika kondens). Så fort salvan har stelnat ordentligt, plocka ut den och förvara i rumstemperatur.

Användning

Stryk tunt på irriterad hud (funkar lika bra på barnrumpor som i bikinilinjen).

P.S. Det finns galningar där ute som använder såna här salvor som solkräm, eftersom zinkoxid skyddar mot UV-strålning. Det är en kass idé, låt salvan stanna där solen inte skiner. Här kan du läsa mer om varför man inte ska frestas att tillverka sin egna solkräm: Hemgjord solkräm? Läs det här först.

Om du provar det här receptet, berätta gärna vad du tycker!

/Anna

Hej!

Hej!

Body balm med kokos, shea och kakaosmör

Body balm med kokos, shea och kakaosmör