Hemgjord solkräm? Läs det här först.

Hemgjord solkräm? Läs det här först.

Tjenixen! Jag har varit magsjuk, på semester i Spanien och sen magsjuk igen. Men den där veckans sol väger fantamej upp allt annat. Förra sommaren blev ju liksom aldrig nån riktig sommar så vintern var ovanligt plågsam och kroppen har längtat så oändligt mycket efter att få slappna av i lite sol och värme. 

När jag var liten bodde vi i Saudiarabien och mina föräldrar lyckades aldrig återanpassa sig till det svenska klimatet, så de flyttar till Spanien under vinterhalvåret. För ett par veckor sen fixade vi hönsvakt, packade en väska full med fyraåringens leksaker och drog dit. 

hudvardsverkstan-altea.jpg

Päronen bor på Costa Blanca, inte så långt från Alicante. Där är det en ganska skön mix av stränder, svala bergssluttningar, pittoreska vyer med apelsinodlingar och ett pärlband av byar med små vindlande gränder. De fulla britterna går att undvika.

Okej, snabbt över till poängen med det här inlägget, förutom att checka in och säga hallå: vad gör en inbiten DIY:are med huden på solsemester? Det första och viktigaste:
 

En DIY:ar inte sin egen solkräm

Jag har skrivit om det här förut men nu är det säsong igen, så här kommer det.

Det är så oändligt lockande att göra sin egen solkräm, för det finns bra aktiva ingredienser att få tag på som är snälla för huden. Jag tänker på mineralerna zinkoxid och titandioxid, som reflekterar tillbaka solens UV-strålar. Lägg till de vida spridda myterna om att hallonfröolja och morotsolja kan ha typ SPF 50, så är det lätt hänt att en entusiastisk hemmablandare lockas att koka ihop en potentiellt solskyddande salva med exempelvis zinkoxid och hallonfröolja. Been there, done that! Det låter ju så himla bra.

Men så här är det: att tillverka ett effektivt solskydd kräver mycket mer avancerad utrustning, djupare kunskap och grundligare testning än vad vi kan skramla ihop hemma i våra kök. Det går till exempel inte att fördela zinkoxid tillräckligt fint med en handmixer för att det aktiva ämnet verkligen ska täcka hudytan. Sen krävs det speciella tillsatser som hindrar zinkoxiden från att migrera (alltså flytta sig och bli ojämnt fördelad) i den färdiga krämen.

En annan utmaning är att de olika ingredienserna påverkar varandra så mycket att inte ens en tvättäkta kemist med ett fullutrustat labb kan förutsäga den slutgiltiga SPF:en. Krämen måste testas noggrant innan man kan säga att den är effektiv. (Att smörja in sig med sin hemmagjorda solkräm och gå ut i solen räknas inte; kom ihåg att UVA inte ger synliga brännskador utan skadar huden djupare ner.)

På promenad i bergen, där det här övergivna huset står och väntar på lite kärlek. Med på turen: tre glada hundar och SPF 50.

På promenad i bergen, där det här övergivna huset står och väntar på lite kärlek. Med på turen: tre glada hundar och SPF 50.

Väg också in riskerna med kass solkräm. Malignt melanom är den cancerform som ökar snabbast i västvärlden. När man tittar på hur många procent som blir botade från sin cancer (många) så verkar det inte vara så himla farligt, men det beror helt och hållet på om man upptäcker cancern i tid. Malignt melanom som börjar sprida sig i kroppen är tyvärr inte så enkelt fixat, och om jag förstått det rätt beror det bland annat på att hudens celler så enastående anpassningsbara att de kan ducka för våra vanligaste behandlingar när de blir cancerogena. En misslyckad ansiktskräm ger på sin höjd en hudinfektion (förvisso inte heller roligt) eller lite plitor. Men den ger inte cancer.

Läs mer om alla skäl till att det inte går att göra en effektiv solkräm hemma under länkarna längst ner i det här inlägget. Bonus! De går till bra DIY-sajter med massor av annan smaskig läsning.
 

hudvardsverkstan-hola.jpg

Solskydd för hudvårdsnördar

Jaha så vad gör man då, om man är noga med vad man smörjer in sig med? Låt mig upprepa det alla alltid säger: skugga, kläder, hatt, solglasögon unt so weiter. Tydligen så finns det ett samband mellan flitig solkrämsanvändning och hudcancer - inte för att solkrämen är dålig utan för att folk har en övertro på solkräm. Det räcker inte att smörja på och sen baka loss, glöm liksom hela baka loss-delen.
 

Min bästa köpe-solkräm

Nummer två: lägg all ingrediensångest åt sidan och köp en vettig solkräm. Jag har inte hittat några belägg för att exempelvis nanopartiklar skulle vara farliga (annat än om du andas ner dem i torr form, tänk mineralpuder och torrschampo) och de kemiska filtren; well, de skyddar i alla fall mot hudcancer.

Tyvärr tycker jag inte att de "naturliga" solkrämerna funkar så bra i ansiktet pga för feta. Min absoluta favorit genom tiderna är La Roche Posays Anthelios XL Ultra Light Fluid som går att lägga i tjocka lager utan att det stör varken porer eller smink. Nu senast i Spanien hade jag bara med mig en stor tub av Paula's Choice Extra Care Non-Greasy Sunscreen som jag hade på hela kroppen och ansiktet, den var faktiskt riktigt trevlig. Signe, fyra år och kritvit, fick ha samma. Överlag så satsar jag på apoteksmärken och gillas Paula's Choice - bådadera brukar ha vettiga ingredienser och vara gjorda för att inte fucka upp huden.
 

Kanske mitt favoritställe på hela Costa Blanca: Altea med sina konstnärer, hippies, pizzor, vindlande gränder och ett par flummiga hälsokostbutiker. Här skulle jag faktiskt kunna tänka mig ett litet townhouse i gamla stan med en liten solterass på taket. Notera bristen på bilar = tystnad.

Kanske mitt favoritställe på hela Costa Blanca: Altea med sina konstnärer, hippies, pizzor, vindlande gränder och ett par flummiga hälsokostbutiker. Här skulle jag faktiskt kunna tänka mig ett litet townhouse i gamla stan med en liten solterass på taket. Notera bristen på bilar = tystnad.

Boosta med naturliga oljor och c-vitamin

ÄNTLIGEN kommer vi till DIY-biten. Både hallonfröolja och morotsolja ÄR jättebra för huden på grund av sitt höga innehåll av antioxidanter, framför allt karotenoider. Hallonfröolja har dessutom en riktigt fin fettsyresammansättning med mycket omega 6 (som kan reparera hudbarriären) och omega 3 (som är anti-inflammatoriskt). De duger inte som solskydd på egen hand, men droppa gärna i lite i ansiktskrämen eller använd dem som serum för att ge huden lite extra hjälp med att ta hand om strålningen. Morotsolja ger ju dessutom en snygg lyster på huden! Här är en lista med fler riktigt potenta ekologiska oljor som passar extra bra under sommarsäsongen och ett recept på en torr, serumliknande ansiktsolja som är en riktig antioxidantbomb.

C-vitamin är också en smash hit, läs mer i mitt inlägg om askorbinsyra här. C-vitaminserum är svårt att göra på egen hand eftersom det oxiderar så rackarns snabbt, så jag brukar bara köra ren askorbinsyra. Fördelen med serum är att det också innehåller ferulinsyra, e-vitamin eller andra trevligheter som ger en extra boost, nackdelen är att det ofta är svindyrt och inte nödvändigtvis så effektivt som man skulle vilja. En shot ren askorbinsyra i lite vatten, det är doningar det, he he. Och svinbilligt, köp till exempel här.

Är ni med? Bra! Mer intressant läsning:

Swift Crafty Monkey: Please please please don't make your own sunscreen

Realize Beauty: The trouble with making your own sunscreen

Realize Beauty: Still don't make your own sunscreen but... a closer look at raspberry seed oil

Humblebee & Me: Why homemade sunscreen is never a good idea

Formula Botanica: Why you should not use coconut oil as a sunscreen

Nu: ut och njut! :D

Ansiktsolja med tranbär, svartvinbär, granatäpple och meadowfoam

Ansiktsolja med tranbär, svartvinbär, granatäpple och meadowfoam

Ansiktsmask med lera och äppelcidervinäger

Ansiktsmask med lera och äppelcidervinäger