Hemgjord kroppsolja med kokos

Hemgjord kroppsolja med kokos

Jag är tokig i kokosdoft. Inte Hawaiian Tropic, bara helt vanlig kokos. Använder det gärna istället för parfym.

Ett experiment som jag har gjort ett par gånger nu och som har funkat oväntat bra, är att använda kokosolja i en flytande kroppsolja. Då kan man blanda upp den med ingredienser som har andra egenskaper och tillsammans med kokosen gör ännu mer nytta för huden. Dessutom blir det lite mindre kladdigt än att skopa ren kokosolja ur burken.

Kokosolja är ju egentligen fast i rumstemperatur (eller i alla fall under 25 grader) men den verkar kunna lösa sig i andra oljor och förbli flytande där. Annars brukar ju fasta ingredienser som hårda smör eller vax göra produkten märkbart tjockare och ibland till och med bilda hårda kulor i slutprodukten, men kokosoljan verkar tillräckligt mjuk för samarbeta riktigt fint med de flytande ingredienserna. Jag har till och med provat att kyla den färdiga kroppsoljan med kokos i kylskåp, men inget händer. Stabilt som fan? 

Grundreceptet ser ut så här:

Hemgjord kroppsolja med kokos

30% ekologisk, kallpressad kokosolja
70% andra oljor och/eller oljelösliga ingredienser

Om man är ute efter kokosdoften rekommenderar jag att kombinera den med oljor som är mer doftneutrala, till exempel en mild arganolja eller jojobaolja (både argan och jojoba kan lukta mer eller mindre beroende på batch, har jag märkt). En riktig superhit var att hutta i 10% av min hemgjorda vaniljolja, det lyfter fram kokosdoften ännu mer.

Om man inte är så noga med doften utan mest är ute efter en riktigt smashing kroppsolja tycker jag att solrosolja är en kanoningrediens - billig, vetenskapligt bevisat bra för huden i många studier, sjunker snabbt in. Kokosolja består ju till störst del av mättat fett, så det är gutt att kombinera den med en sån här olja som är rik på fleromättad omega 6. Även solrosolja kan lukta mer eller mindre från gång till gång, hittar du en som inte luktar så mycket kan kokosdoften slå igenom här med.

Ett annat experiment jag har gjort är att tillsätta 20% av en oljelöslig ingrediens från Organic Makers som heter Makers Silk. Det är en slags naturlig ersättning för silikoner som ökar oljans spridbarhet och ger en lite torrare känsla på huden. Absolut inget måste men ett bra exempel på en oljelöslig ingrediens som kan lyfta ditt DIY ett litet snäpp. (Dessutom luktar den ingenting, extra bra kombo här alltså.)

Kort sagt kan du använda i princip vilka oljor eller oljelösliga ingredienser som helst. Vill du vara riktigt kreativ kan du dunka i kraftigt färgade oljor som havtorn, morot eller hampfrö; oljebaserade växtextrakt eller för den delen lite eteriska oljor om du är lagd åt det hållet. Karamelliga eller citrusiga dofter kanske passar bra med kokos?

Gör så här

Väg alltid dina ingredienser. En 100 ml. flaska som på bilden rymmer lite drygt 100 gram olja. Då behövs alltså 30 gram kokosolja och 70 gram övriga ingredienser. Efter att ha vägt upp ingredienserna har jag smält ihop dem över ett vattenbad (behöver inte vara varmare än att kokosoljan smälter, d.v.s 30-40 grader), låtit det svalna lite och hällt upp i en ren flaska med pump.

Jag har inte vågat pusha upp kokosinnehållet till mer än 30% men det kanske kan gå? Kommentera gärna om du provar!

Hudvårdsingredienser att undvika på bebisar

Hudvårdsingredienser att undvika på bebisar

Vad gör man när vegetabiliska oljor plötsligt får en att vilja kräkas?

Vad gör man när vegetabiliska oljor plötsligt får en att vilja kräkas?