Experiment med hyaluronsyra

Experiment med hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en klassisk fuktbindare som man ofta hittar i dyr hudvård. Jag har haft en tub hyaluronsyra i hudvårdsskafferiet länge, och har äntligen tagit fram den för lite experiment! 

Hyaluronsyra är ingen syra

Hyaluronsyra (HA fo short) är egentligen ingen syra, utan en polysackarid, alltså en sockerliknande historia. Gelen i aloe vera-plantor består också till stor del av såna här polysackarider, för att ge dig en bild av hur såna här ämnen ser ut och känns. Hyaluronsyra finns naturligt i huden där den just hjälper till med att binda fukt och "plumpa upp" huden. Som med allt annat producerar kroppen mindre av det här gosiga ju äldre vi blir. Du har kanske sett att man kan injicera hyaluronsyra i ansiktet på salong - jag vet inte om det funkar men idén låter ju inte helt orimlig.

HA finns i olika former och med olika molekylvikt. Jag är ingen superexpert men den jag har köpt från Active Formulas är sorten med stora molekyler, som inte penetrerar huden utan stannar på ytan och drar fukt till sig från omgivningen. Allt måste liksom inte in i huden för att göra nytta, jag gillar ofta känslan av det ligger nåt gutt på huden och skyddar och vårdar. Med det sagt så går det också att köpa HA med lägre molekylvikt om man vill att det ska penetrera djupare (jag har en liten order på gång från Tyskland, ha ha!).

Köpa gel eller pulver?

Man kan välja mellan att köpa HA som en färdigblandad gel, eller ett torrt pulver. Eftersom HA drar till dig vatten som en BAWS är det lite svårt att bara sprinkla pulvret i sin hudvård - det behövs extremt små mängder och det klumpar sig nåt förjävligt. Om du gillar enkelhet, köp kanske en färdig gel som är lättare att jobba med. Om du föredrar att krångla till saker en liten smula (och inte vill betala extra för vatten) köper du pulvret och gör sedan egen gel, i DIY-kretsar kallat "HA stock" (ungefär HA-buljong).

HA stock

1% hyaluronsyra (pulver)
konserveringsmedel
destillerat vatten

Den exakta mängden konserveringsmedel vs. vatten beror på vilket konserveringsmedel du använder. Eftersom HA liknar socker är det riktigt god näring för mikroorganismer! Det betyder att du måste måste måste använda konserveringsmedel, helst något med lite krut i. Om du märker att din HA-gel blivit vattnig så beror det på att mikroorganismer haft polysackarid-party. Då är det bara att slänga. 

Jag hade inget starkt konserveringsmedel hemma när jag bestämde mig för att testa detta, utan körde med 4% mild Makerskonservering, 95% destillerat vatten och en droppe mjölksyra (just Makerskonservering är lite extra pH-känsligt så mjölksyra behövs för att justera pH). Sen har jag förvarat i kylskåp. Hittills har den klarat sig två veckor utan problem, återkommer med update om nåt skulle hända!

Andra alternativ om du vill vara på den säkra sidan skulle kunna vara Germaben, Phenonip (parabener), Germall Plus eller phenoxyethanol + ethylhexylglycerin (lättare att få tag i). Dessa doseras oftast med 0,5-1%, läs instruktionerna noga.

Gör så här

Blanda HA-pulver och vatten. Det gör inget om det blir klumpigt, det kommer att fixa till sig. Avsluta med konserveringsmedel och ev. pH-justering. Låt stå i kylskåpet ett dygn, sen är det klart att använda! Resultatet blir en kristallklar slemmig gel. (Är du riktigt pepp kan du skaka om flaskan då och då under tiden, men klumparna verkar fixa sig hyfsat automatiskt bara man ger det lite tid.) 

Din gel innehåller 1% HA. Om receptet kräver 0,1% ren HA ska du alltså tillsätta 10% HA-gel. Hur mycket HA du behöver i din slutprodukt beror på din hy och klimatet du är i. Jag har sett doseringar från 0,1 till 0,25% (vilket alltså är lika med 10% resp. 25% HA-gel) men på de experiment jag gjort hittills verkar 0,1% vara lagom för torr svensk vinter. Om dosen blir för hög och luften är torrare än din hud, kommer hyaluronsyran att dra fukt från huden istället för luften (detta gäller alla fuktbindare så vitt jag vet, varför man faktiskt kan behöva dosera ner dem på vintern snarare än dra på ännu mer).

Använd i ansiktsvatten, fuktgel, serum, lotion...

Så vitt jag vet kan man blanda HA i det mesta. Det man får se upp med är som sagt hållbarheten. Jag experimenterar just nu med HA i ansiktsvatten, fuktgel och kall-emulgerat serum. Återkommer med recept om de visar sig funka! :D

/Anna

Bare Origin och Hudvårdsverkstan släpper e-bok

Bare Origin och Hudvårdsverkstan släpper e-bok

Kallrörd balm med shea, ringblomma och havtorn

Kallrörd balm med shea, ringblomma och havtorn