Hemgjord ekologisk hudvård för gravida

Hemgjord ekologisk hudvård för gravida

Ha ha! Ba skoja! När man har en spya på väg upp 24/7, är tröttare än Nalle Puhs kompis Ior på neråttjack, har foglossning from hell och kanske en eller två ungar sen tidigare som plötsligt bara bara bara vill ha mamma, då tycker jag att man tar sin köpe-lotion och njuter av att inte behöva jobba för att få det lite nice.

Alla farliga ingredienser då? Jag är inte kemist eller dermatolog så jag tycker att du ska göra din egen research. Men några bra saker att veta på vägen:

1. Tänk på att det finns många där ute som tjänar pengar på blivande mödrars oro för att råka skada sina ofödda barn. Vi vill inte chansa och då räcker med att någon random säger "parabener är farliga" och hänvisar till studien från 1998 som visar att syntetiska parabener kan ha östrogen-liknande effekter för att vi ska ta det säkra före det osäkra och betala en slant extra för "paraben free" (att studien var gjord på råttor som fick parabener injicerade och att parabenerna var tio- eller hundratusentals gånger svagare än naturliga hormoner "glömmer" folk).

2. Att googla är inte att researcha. Googles algoritm är tyvärr inte riggad för att ge dig den mest vetenskapligt korrekta informationen först. Istället hamnar du på sajter som naturalskincarelovers.com (vet inte om den finns på riktigt men du fattar vad jag menar) som också tjänar pengar på att göra folk oroliga för ingrediens x, y och z. Det är en jävla soppa rent ut sagt och du kommer att lära dig lika mycket som den gången du googlade "huvudvärk" och plötsligt hade en cancerdiagnos. 

3. Läs vetenskapliga artiklar, men kom ihåg att du är lekman. Jag kommer ofta på mig själv med att spola förbi svåra kemi-begrepp som jag inte förstår. Men de kan ju vara helt avgörande för hur artikeln ska tolkas. Visste du till exempel att "subcutaneous" i rått-artikeln ovan betyder att ämnet administreras under huden, vanligtvis med en spruta? Var lite försiktig med att dra snabba slutsatser direkt från en text avsedd för någon med doktorsexamen i kemi eller medicin.

4. Använd gärna dessa sajter:

Cosmetic Ingredient Review. Här är det tvättäkta dermatologer och toxikologer som med jämna mellanrum och efter vetenskapliga principer ser över forskningen på kosmetiska ingredienser och gör en bedömning av hur säkra de är att använda. Sök upp en ingrediens, öppna pdf:en som ligger där och läs sammanfattningen. Ger snabb och väl underbyggd info om en ingrediens anses säker eller inte.

EU Cosmetic Ingredients Database (COSING). EU har världens strängaste regler för kosmetiska ingredienser. I den här databasen kan du söka efter en ingrediens och få upp EU:s officiella hållning efter att de har gått igenom aktuell forskning.  

Läkemedelsverket. I Sverige måste man ha tillstånd av Läkemedelsverket för att få sälja kosmetiska produkter. Här hittar du svensk info om säkerheten för olika ingredienser.

FDA Cosmetics. Amerikanska Food- and Drug Administrations avdelning för säkerhetsbedömning av kosmetika och kosmetiska ingredienser.

Beauty Brains. De två kemisterna bakom den här sajten är mycket uppskattade av kosmetika-communityt där ute. De bustar myter på löpande band.

Google Scholar. Hittar du inte rätt grej på någon av ovanstående sajter kan du alltid slå en glutt i Google Scholar. Nackdelen är att du måste göra en egen bedömning av forskningsläget.

PudMed Central. En forskningsdatabas kopplad till amerikanska National Institutes of Health's National Library of Medicine. Här finns vetenskapliga artiklar i fulltext.

PubMed. En större databas som samlar både fulltext och sammanfattningar av medicinskt relaterade artiklar från alla möjliga vetenskapliga tidskrifter och andra forskningskällor. 

5. OMG det här har vi inte heller tid med. Nä, det tar en jäkla tid att nysta upp internetmyter och halvsanningar. En annan taktik är att luta sig tillbaka med vetskapen om att du bor i EU och alla produkter som du köper inom EU åtminstone är tillräckligt noga kontrollerade för att du ska kunna lägga din energi och oro på annat. Herregud det pågår en förlossningskris där ute, låt oss snacka om det istället.

Jag älskar hemgjord, naturlig hudvård men jag vägrar bidra till att fler kvinnor blir stressade över något ovärt. Gör som sagt gärna din egen research, men själv har jag inte kunnat hitta några riktigt bra skäl till att sätta upp så värst mycket "mödosamt handtillverkad naturlig hudvård" på att göra-listan precis just nu. Jag behöver vila och min fyraåring behöver kramar och långa samtal om livet.

Återkommer med vilka gravidhacks jag har kört den senaste tiden, och vilka ingredienser jag trots allt faktiskt undviker. Kram så länge!

Vad gör man när vegetabiliska oljor plötsligt får en att vilja kräkas?

Vad gör man när vegetabiliska oljor plötsligt får en att vilja kräkas?

Mega news

Mega news