Hudvårdsverkstan testar: Estelle & Thild Biohydrate All-in-one Tinted Moisturizer

Hudvårdsverkstan testar: Estelle & Thild Biohydrate All-in-one Tinted Moisturizer

YAY, NY KATEGORI! Välkommen! Du har landat i det första inlägget i bloggens nya kategori Hudvårdsverkstan testar. Jag är hudvårdsnörd sen gammalt och testar köpehudvård med jämna mellanrum - ibland för att jag dör lite av nyfikenhet, ibland för att få nya DIY-idéer, ibland för att mitt hemmagjorda inte räcker till. Läs mer om mina köpefavoriter här!

I den här kategorin bjuder jag på test och utvärderingar av produkter jag inte använt förut. Oftast naturliga/ekologiska produkter, ibland nördiga hi-tech-grejer. Lovar att grotta ner mig ordentligt i detaljerna. Okej, då åker vi!

Recension av Estelle & Thild All-in-one Tinted Moisturizer

Jag är ett stort fan av Estelle & Thilds serum och fuktkrämer - om man inte pallar DIY:a något så funkar det ofta fint att köpa Estelle & Thild. Bra ingredienser och den där goa, silikonfria naturliga känslan på huden (ni som gjort switchen från konventionell till naturlig hudvård vet vad jag pratar om). Läs till exempel mer om Estelle & Thilds fuktserum här. 

Jag är också ett stort fan av färgade dagkrämer, BB-creams och lätta foundations som vårdar huden samtidigt som de ger lite extra gutt, typ suddar pigmentfläckar och porer och ger lite UV-skydd. Osminkat i all ära men va fan, när det finns retusch på tub...

Strax innan sommaren så kändes det som ett smart drag att införskaffa Estelle & Thilds Biohydrate All-in-one Tinted Moisturizer i den mörkare färgen Medium, för att ge lite solkysst feeling till mitt osolade och ofta lite torra ansikte. Nu kommer mitt betyg!


Ingredienser, pris och förpackning

Krämen kostar ungefär 300 spänn och finns att köpa överallt. Ingredienslista (från estellethild.com): 

Aqua, titanium dioxide, aloe barbadensis leaf juice*, rosa damascena flower water*, glycerin**, prunus armeniaca kernel oil*, coco-caprylate/caprate, simmondsia chinensis seed oil*, butyrospermum parkii butter*, glyceryl stearate citrate, lecithin*, gluconolactone, sodium hyaluronate, glyceryl caprylate, tocopherol, cetearyl olivate, sclerotium gum, xanthan gum, sorbitan olivate, parfum, limonene, linalool, sodium gluconate, sodium benzoate, potassium sorbate, sorbic acid, CI 77491,CI 77492, CI 77499.

* Ingredient from Organic Farming **Made using organic ingredients. 99,87% of the total ingredients are from natural origin. 24,976% of the total ingredients are from Organic Farming.

Jag har inte googlat upp precis alla ingredienser ovan men jag känner inte igen några typiska bad guys förutom doftämnena. Titandioxiden som kommer på andra plats är ett naturligt mineral som ger täckning och reflekterar ljus. Coco-caprylate kommer från kokosnötter och ger en skönare konsistens. Glyceryl stearate citrate är ett mjukgörande emulgeringsmedel som också kommer från vegetabilier. Und so weiter. 

En fördel med naturliga ingredienser är att de är mycket mer vårdande än den vanliga silikonbasen som såna här krämer brukar ha, men det gör också att risken ökar för att det finns något i krämen som man inte tål. Här är det framför allt doftämnena och möjligen oljorna som kan störa lite om man är riktigt känslig. Men på det hela taget, en fin lista!

Ett litet minus är att inte krämen innehåller något solskydd utöver titandioxiden, det förväntar man sig nästan nuförtin. Å andra sidan är det lätt att ha en övertro på solskydd i den här typen av produkter, så på ett sätt är det ganska ärligt mot konsumenten att det inte finns med. (Man måste ju ha ett fett tjockt lager som återappliceras flera gånger om dagen för att solskydd ska funka. Och ingen använder ju färgade krämer eller BB creams på det sättet. Man måste alltså komplettera med solskydd hur man än gör - i det här fallet vet man åtminstone om det från start.)

Estelle & Thild är bra på förpackningar och gör inget undantag här. Luft- och ljustät vakuumpump. Inget man återanvänder kanske men den håller produkten fräsch och fin till slutet.


Känsla och utseende på huden

Konsistensen är tunn och torkar snabbt in i huden. Finishen är nästan matt. Färgen mörknar lite när den torkar.

Tyvärr känns den inte alls så fuktgivande, utan mer som en tunn foundation. Krämen fastnar lätt på torra fläckar och pormaskar så att de blir mer framträdande. För mig funkar det bara att använda produkten samma dag som jag har exfolierat bort allt fnas och sedan återfuktat ordentligt med en vanlig kräm. Jag måste också smörja in mig igen efter en liten stund, för den här rackaren suger mer fukt ur mitt face än den ger. Det kan bero på titandioxiden, mineralsmink gör mig ofta torr (även när det blandas med annat).

Färgen går lite åt det orangea hållet men blir helt okej på i och med att täckningen är så skir. Den är i stort sett genomskinlig men bjuder på ganska mycket pigment och gör ett hyfs jobb med hudtonen. Den känns mer som en tint än en fuktkräm. Här har jag applicerat två tunna lager med fingrarna efter att först ha exfolierat och återfuktat ansiktet. I övrigt inget smink:

Om ens foundationfärg ska matcha insidan av underarmen är jag körd.

Om ens foundationfärg ska matcha insidan av underarmen är jag körd.

Hade bråttom och körde med framsideskameran, lovar högre upplösning nästa gång!

Hade bråttom och körde med framsideskameran, lovar högre upplösning nästa gång!

Jojo, visst jämnar den ut hudtonen. Tyvärr accentuerar den också torra partier, små rynkor och stora porer på mig.

Jojo, visst jämnar den ut hudtonen. Tyvärr accentuerar den också torra partier, små rynkor och stora porer på mig.

Vi tar min mest fläckiga sida också!

Vi tar min mest fläckiga sida också!


Håller produkten vad den lovar?

I och med att den heter Biohydrate something something Moisturizer så blir det fail. Den moisturizar väldigt lite på mig, om alls. Det enda som känns rätt i produktnamnet är begreppet tint: ganska mycket färg, skir täckning, tunn konsistens. Om den såldes som en tunn foundation hade den varit helt okej, och jag kan tänka mig att den passar bättre till fet hy än torr. 


Blir det ett köp igen?

Nej, tyvärr! Den fixar inte återfuktningsbiffen för mig och det finns bättre alternativ om man söker en tunn foundation.

Men apropå foundation! Estelle & Thild har ju helt nyligen släppt en sminklinje med ekologisk foundation*. Den kanske är bättre? Jag kastade mig över deras hemsida för att beställa för ett tag sedan, men fick kalla fötter när jag såg makadamiaolja som en av huvudingredienserna (den är rik på omega 9/oljesyra som kan stöka lite med känslig hy). De kanske har formulerat det bra, men jag blir nervös för mina porer. Har du provat deras nya?

*Update 1 maj 2018: har nu testat denna också och blev lika torr av den, verkar inte alls komma överens med mineralbaserat smink tyvärr!

Lura kvar sommaren: Jordgubbsskrubb

Lura kvar sommaren: Jordgubbsskrubb

Insektsavvisande hudkräm

Insektsavvisande hudkräm