Enkel fuktspray med kokosmjölk

Enkel fuktspray med kokosmjölk

Jag har sett många DIY:are där ute som använder kokosmjölk som hårinpackning och ansiktsrengöring. Det låter ju ganska rimligt, kokosmjölk är fullt av fina spårämnen och ca 15% mjukgörande fett. Efter en campingtur hade vi en tetra med len kokosmjölk över så jag bestämde mig för att testa.

I vanlig ordning har jag svårt att följa min egna regel att testa nya ingredienser på egen hand innan jag blandar upp dem med nåt annat. Kunde liksom inte låta bli att dunka lite annat gutt. En utvärdering kommer här nedan, men först receptet!


Fuktspray med kokosmjölk

75% len kokosmjölk
15% hydrolat, till exempel roshydrolat eller pepparmynta
0,5% frystorkade aloe vera-flakes
3% glycerin (binder fukt)
2,5% sodium PCA (binder fukt)
4% Makerskonservering

Om du vill göra 100 gram ska du alltså ha 75 gram kokosmjölk och så vidare. 100 gram blir lite drygt 100 milliliter.

Konserveringsmedel behövs om produkten ska hålla sig i rumstemperatur. (Nu är jag inte alls säker på hållbarheten ändå, har inte grejat med kokosmjölk förut. Men min har hållt sig ett par veckor i rumpstemp än så länge.)


Gör så här

Det här är bara blanda ihop, jag vägde upp allt direkt i en 100 ml. glasflaska och skakade om. 


Funkar det?

Ja, alltså det här är inte så dumt! 15% fett är ju nästan samma fetthalt som i tunn lotion. Sen innehåller kokosmjölken förutom vatten lite sockerarter och ett uns protein som kan ge en lite klistrig känsla på huden eller i håret, men jag tycker inte att det märks så mycket. Spädde ju också ut blandningen med lite hydrolat. 

Kolla! Lite glans i mitt snustorra barr! 

Kolla! Lite glans i mitt snustorra barr! 

Jag har använt den här som en svalkande fuktspray efter en dag i solen (erkänner: det har inte varit jättemånga dagar i solen den här sommaren) och som balsamspray till håret. Jag har tunna hårstrån så det ser lätt fett ut om jag har oljor i det, men det här ger en fin glans utan att göra håret kladdigt. När håret börjar bli redo för tvätt har jag sprayat i en ordentligt dos, som en inpackning, och låtit det sitta en stund innan tvätt. Tycker att håret får lite extra glans efteråt, det är väl lite gutt kokosfett som sitter kvar. 

Prova vetja!


Förenkla receptet?

Om jag skulle prioritera bland ingredienserna, skulle jag satsa på aloe vera, glycerin och konserveringsmedel. Eller bara testa kokosmjölken som den är :) Lycka till!

Insektsavvisande hudkräm

Insektsavvisande hudkräm

Tre bra saker att veta om huden

Tre bra saker att veta om huden