Grundrecept på hemgjord ansiktsolja med superbär

Grundrecept på hemgjord ansiktsolja med superbär

Det här har jag njutit av den senaste tiden. Ryggen kajkar lite så jag kan inte göra lika många balla experiment med emulsioner som jag skulle vilja, men att komponera ihop fina ansiktsoljor går liksom alltid att göra. Om du inte ännu har börjat med att göra egen hudvård så kan jag varmt rekommendera detta som första grej. Gör så här!

1) Välj en basolja med lång hållbarhet

Ofta betyder det oljor som är rika på oljesyra (omega 9), men jag undviker det eftersom forskningsläget på oljesyra är lite oklart (en del oljor som är rika på oljesyra verkar kunna störa hudbarriären, till exempel olivolja). Istället kör jag jojoba (tar en stund på sig att absorberas av huden vilket är skönt om man är torr), arganolja (lyxigt värre) eller ängskrasse (heter meadowfoam på engelska, görs på frön från en blomma och har många likheter med jojoba).

Utgå från att du ska ha cirka 70% basoljor i din blandning, men den exakta mängden beror mycket på vilka oljor du väljer, din hudtyp och hur du ska använda oljan. Arganolja är till exempel mjuk och går snabbt in i huden, och behöver bara en liten touch av en eller ett par torrare oljor. 

Själv har jag en förkärlek för att göra riktigt koncentrerade ansiktsoljor med en hög andel aktiva oljor, som jag i sin tur blandar upp med fuktserum eller ansiktskräm. Då använder jag en mindre andel basolja och väljer ängskrasse som har bäst förmåga att stabilisera blandningen och förlänga hållbarheten (redan vid cirka 15%).

2) Lägg till några mer aktiva oljor

Det finns mycket som tyder på att oljor som är rika på omega 3 och 6 kan stärka hudbarriären. Just såna oljor innehåller ofta också en massa annat gött, till exempel vitaminer och  antioxidanter (så kallade oförtvålbara ämnen). Tänk hampfrö, nyponfrö, hallonfrö.

En nackdel är att den här typen av oljor härsknar snabbare än andra. Där kan din basolja hjälpa till med att göra blandningen mer stabil! Tänk också på att bara köpa pinfärska, väl förpackade oljor från bra leverantörer. Förvänta dig inte två års hållbarhet utan köp små mängder i taget, gör små batchar och använd upp dem ganska snabbt.

Testa en ny olja i taget och hitta de superoljor som passar dig. Förutom ovanstående så gillar jag till exempel granatäpple, havtorn, tranbär och svartvinbär. Här kan du läsa mer om några av mina favoritoljor.

3) Blanda och njut

Jag blir på riktigt glad i själen av att sitta en stund och komponera ihop en sån här blandning. Jag brukar tänka lite på färg och doft, så att den blir extra härlig att använda. Om du är torr kan du ta mer av basolja och mindre av de aktiva oljorna (som oftast känns torra på huden) eller omvänt om du har fetare hud. Senast provade jag meadowfoam, tranbär, svartvinbär och granatäpple, den blev rackarns fin. Du kan också lägga till fettlösliga aktiva ämnen som olika växtextrakt, squalene, Q10 osv.

Sen har jag oljan som sista steg i min hudvårdsrutin tillsammans med serum eller kräm. Jag har lite känslig hud runt ögonen och ganska stora porer i pannan så jag tar det lite lugnt just där. Less is more när det gäller oljor.

Hoppas att detta var till hjälp när du ska blanda ansiktsolja! 

 <3

Anna

Ansiktsmask med lera och äppelcidervinäger

Ansiktsmask med lera och äppelcidervinäger

Koncentrerad antioxidant ansiktsolja

Koncentrerad antioxidant ansiktsolja