C-vitamin för huden

C-vitamin för huden

Om du ska testa en enda spetsingrediens utöver det vanliga: satsa på c-vitamin! Gav bort lite till en kollega för ett tag sen och kunde inte tänka på annat än hennes mega-glow i flera dagar efteråt. Älskar't.

 22/07/2018 — Hittade en till bra, färsk artikel som sammanfattar forskningen på c-vitamin för huden och har uppdaterat det här inlägget med några fler detaljer <3


Forskarnas favorit

C-vitamin är en kraftfull antioxidant med bevisad nytta för huden. Den neutraliserar fria radikaler från UV-strålning (som åldrar huden och kan ge cancer), stimulerar nybildning av kollagen och förhindrar hyperpigmentering. Här finns två bra sammanfattningar av forskningen runt c-vitamin som hudvård:

Vitamin C in dermatology (2013)

Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications (2017)


Olika former av C-vitamin

Den mest effektiva formen av c-vitamin är L-askorbinsyra (LAA). Problemet är bara att den oxiderar snabbt i kontakt med luft och ljus och då blir verkningslös. Det finns andra, mer stabila former av c-vitamin (till exempel magnesium ascorbyl phosphate a.k.a. MAP) men som tyvärr inte är lika effektiva.

En annan nackdel med L-askorbinsyra är att den är vattenlöslig, men huden gillar fett mycket bättre. För att LAA ska tränga in ordentligt behövs ett pH på 3,5 eller lägre (vilket förändrar molekylernas laddning så att de lättare kommer igenom hudens yttersta lager) och en koncentration på minst 8%. En koncentration på över 20% kan orsaka irritation utan att ge några extra gynnsamma effekter, så mer än 20% behövs inte (Pinnell et al., 2008).

C-vitamin är alltså bevisat bra för huden, men kan vara lite knepig att faktiskt få in i huden! Två ämnen som kan hjälpa är e-vitamin som förstärker effekten av LAA, och ferulinsyra som stabilserar LAA. Alla tre kräver olika "lösningsmedel" för att fungera i en hudvårdsprodukt. Det är bland annat därför som därför c-vitaminserum är så dyra (och för att folk är så tokiga i c-vitamin att de verkar kunna betala vad som helst).


Kan man göra ett hemgjort serum med c-vitamin?

Ja, det är pilligt men det går! Jag har inte testat det här själv, men om man vill ge sig själv en utmaning kan skillade The Acid Queens recept på c-vitaminserum vara ett bra ställe att börja på.

Själv använder jag ren L-askorbinsyra direkt ur burken. Skakar ut lite grann och blandar med vatten i handflatan (det bästa är att använda destillerat vatten till detta så att askorbinsyran inte reagerar med metaller i kranvattnet). Jag flyttar lite askorbinsyra från den stora burken till en liten som jag förvarar i badrummet, så öppnas och stängs inte den stora burken så mycket och håller förhoppningsvis längre.

Det är inte helt optimalt eftersom man inte har kontroll över pH-värde eller koncentration (det skulle ju vara 8-20% askorbinsyra och pH 3,5 eller lägre) men så oändligt mycket billigare och smidigare än att köpa eller tillverka eget serum. Nån gång har jag råkat ge mig själv en lite väl stark syrapeeling (det sved) men annars ingen irritation och bara massor av glow. (Var beredd på att det låga pH-värdet också kan stimulera sebumproduktionen, prova kanske på kvällen om du har lätt för att bli glansig).

Jag köper ren L-askorbinsyra från exempelvis Active Formulas (det mer välkända Skin Actives europeiska distributör) och Alexmo Cosmetics.

Vill du testa fler högeffektiva ingredienser i din hemgjorda hudvård? Kolla in min guide till aktiva ingredienser här!

Så kom hon

Så kom hon

Hudvårdsingredienser att använda på bebisar

Hudvårdsingredienser att använda på bebisar