Body balm med kokos, shea och kakaosmör

Body balm med kokos, shea och kakaosmör

Balms är så sjukt njutiga att göra och använda! Här hittar du ett grundrecept som du kan anpassa genom att variera vilka smör och oljor som du blandar ner.

Hemgjord body balm med kokos, shea och kakaosmör

15% kakaosmör
15% sheasmör
18% kokosolja
7% vitt bivax
45% flytande oljor, till exempel solros, hallonfrö eller tranbär

Jag valde torra oljor som absorberas snabbt för att balansera de feta smören och kokosoljan. Dessutom bytte jag 20% av oljan mot lika delar squalane (ett oljigt ämne som finns naturligt i huden, jag tycker att det ger en lättare känsla åt blandningen) och Makers Silk, en slags silikonersättning som också ger en lätt känsla och ökar spridbarheten. Men det blir bra även utan dem!

På vintern kan du behöva minska andelen hårda fetter och vax för att det ska bli lagom mjukt.

hudvardsverkstan-hemgjord-body-balm-1.jpg

Gör så här

Parkera en liten glasbägare eller rostfri skål på en köksvåg och väg upp alla ingredienser direkt i behållaren. Det kan vara lagom att testa totalt ca 50 gram balm första gången (du kommer säkert vilja tweaka nånting efter första försöket så börja smått). I så fall ska du till exempel ska ha i 7,5 gram kakaosmör (15% av 50 gram).

Smält sedan alltihop över ett vattenbad. Ta av behållaren och rör om medan balmet svalnar.

Så slipper du grynigt balm

Om du smälter allt, häller upp det i en burk och står och tittar på medan det stelnar så kommer det att bli grynigt efter ett par veckor. Classic balm problems! Det är lätt hänt när balmet innehåller hårda smör och framförallt sheasmör, som är grynigt av naturen och längtar tillbaka till sin ursprungliga form. Jag gör mina balms så här:

1) Utrustar mig med lite tid och tålamod. Värmer upp armbågen.

2) Rör och rör och rör och rör. Jag tar hjälp av kylskåpet för att snabba på nedkylningen, men fortsätter att röra om ofta (jätteofta) för att förhindra klumpar och för att det ska bli lite lagom mjukt.

3) När det inte ser ut att vilja stelna mer så lutar jag mig tillbaka med ett glas vin och en påse linschips med Ranch-smak och vilar armbågen ett tag.

4) Till sist går jag tillbaka och rör om i den jäveln ytterligare lite till. Det tar faktiskt lång tid innan det är helt stabilt. Ibland väntar jag även till dagen efter och rör en sista gång då med, innan jag förpackar i rena och torra burkar.

Idén är att inte ge sheasmöret en chans att börja gryna till sig innan balmet är helt stabilt. Skulle ditt balm ändå bli grynigt efter ett tag, ta det kallt! Smält ner det och försök igen. Du kan också testa att smälta ner och dunka in det i frysen, men det blir ett ganska hårt balm, mer som ett läppbalsam. En tredje kul grej att prova är att smälta ner, kyla tills det har tjocknat och sen vispa. Det blir ytterligare en annan typ av produkt (fluffigare) men jag tycker vispade grejer brukar hålla formen ganska bra. Då kan det se ut så här: Vispad body balm med kokosolja och apelsin.

Användning

Ett balm är koncentrat och fett, så det gör sig bäst med en liten mängd som får smälta ut på fuktig hud direkt efter dusch eller bad.

Hoppas du provar! Berätta gärna hur det gick :D

/Anna

Hemgjord zinksalva med sheasmör

Hemgjord zinksalva med sheasmör

Updated DIY skincare e-book out now

Updated DIY skincare e-book out now