Ansiktsvatten med hibiskus och hyaluronsyra

Ansiktsvatten med hibiskus och hyaluronsyra

Om ni bara visste hur länge jag har filat på den här rackaren! Den satans hibiskusen ville inte behålla sin färg mer än några veckor, men en dag viskade en fågel (läs: en mycket mer erfaren hudvårdstillverkare) i mitt öra att jag måste hålla ett visst pH för att hibiskusen ska funka. Såklart! Den är ju sur och ska sur förbli!

Rätt pH-värde för hibiskusextrakt

Jag satte genast igång med att experimentera fram rätt pH-värde och rätt koncentration av mitt glycerinextrakt med hibiskus. Min slutsats: en lösning som innehåller hibiskus måste ha ett pH på omkring 4,5 eller lägre för att förbli röd. Man kan åstadkomma det genom att tillsätta mer hibiskus (som ju i sig är surt och sänker pH-värdet) eller, om man inte vill ha mer hibiskus, tillsätta en annan syra exempelvis mjölksyra för att nå rätt pH-värde.

Sen behöver man ett konserveringsmedel som tål det pH-värdet. De naturliga/milda konserveringsmedel som jag har provat behöver ett pH på 5,0-5,5 så de funkar inte här. Istället har jag kört med phenoxyethanol + ethylhexylglycerin (kallas PE9010 av tillverkaren) som tål låga pH-värden. Hade jag haft Liquid Germall Plus hade jag kanske använt det istället, eftersom PE9010 på pappret funkar bättre i en emulsion (det löser sig bättre i fett än i vatten). Det senare är tyvärr lite svårt att få tag på i Europa och mina provflaskor med PE9010 har i alla fall hållit sig 9 respektive 6 månader hittills. Mer bra läsning om konserveringsmedel finns här på Making Skincare.

Så här gör man hibiskusextrakt i glycerin och här kan du läsa mer om hibiskusens helt enorma förträfflighet i hudvårdssammanhang.

Hursomhelst! Låt mig komma till poängen. Ett ganska så fett recept med pH 4,5. Jag har kallat det ansiktsvatten men vill man vara lite fancy skulle man absolut kunna säga att det är en essence.

Hemgjort återfuktande ansiktsvatten med hibiskus och hyaluronsyra

50% destillerat vatten (en bra bas utan tungmetaller och annat från kranvatten)
44% hydrolat, till exempel ros (luktar gott, sänker pH, kan eventuellt också vara vårdande för huden)
5% hibiskusextrakt i glycerin (stjärnan i den här mixen, innehåller antioxidanter och AHA-syra och är löst i fuktbindande glycerin)
0,1% hyaluronsyra med låg molekylvikt (binder fukt och är lätt att blanda)
1% phenoxyethanol och ethylhexylglycerin (konserveringsmedel som tål pH 4,5)

Det här receptet blir 100,1% men ja ja.

Gör så här

Beräkna hur mycket du behöver av respektive ingrediens. Jag brukar göra 100 gram vilket blir ungefär 100 ml. I så fall behövs exempelvis 1 gram konserveringsmedel (1%).

Fixa sen fram en precisionsvåg, glasbägare, glasstav och en glasflaska med spray- eller pumpmunstycke. Koka allt som kan kokas, låt lufttorka på en ren yta. Torka av alla prylar + arbetsytan med isopropylalkohol innan du börjar. Se till att ha rena händer och så vidare.

Sen är det i princip bara att hutta i en ingrediens i taget i glasbägaren och veva runt. Jag brukar ställa bägaren på vågen och tarera mellan varje ingrediens. Är du lite ostadig på handen kan du väga upp ingredienserna i en separat glasbägare först. Eftersom ditt glycerinextrakt med hibiskus antagligen inte har exakt samma koncentration/pH som mitt kan det vara bra att kontrollera pH-värdet med bra stickor innan du avslutar.

När allt är klart, häll ner i din flaska, sätt på en etikett och fukta loss! Om du har varit noga med hygien, pH och konservering håller den här ganska länge i rumstemperatur, men håll utkik efter ev. färgförändringar och släng i så fall.

Den här har blivit en stapelvara hos mig. Jag använder ett spraymunstycke och ger mitt face en dusch varje morgon och kväll, före ansiktskräm och olja. Så ruskigt skön! Och SNYGG dessutom!

Pimpa eller förenkla receptet

Du kan lägga till 0,5% xanthangummi och få en trevlig gel istället (jag har provat, det funkar fint). Eller fimpa hydrolat och hyaluronsyra och göra ett enklare ansiktsvatten med bara destillerat vatten, hibiskusextrakt och konserveringsmedel (har provat det också och det får betyg 4 av 5, ganska bra ändå).

Hej!

Hej!