Ansiktsolja med tranbär, svartvinbär, granatäpple och meadowfoam

Ansiktsolja med tranbär, svartvinbär, granatäpple och meadowfoam

Den här raringen har jag snart kört i två månader, och jag tänkte dela med mig av receptet för den blev så himla trevlig. Låt mig förklara lite!

Jag har typ "blandhy" som lätt blir torr, men med stora porer som blir ännu större och i värsta fall tilltäppta av fel sorts fett (och vaxer typ bivax och en del typer av emulgeringsmedel). Att använda ett lätt serum eller tunn kräm ihop med ansiktsolja har varit min favoritlösning på detta de senaste åren.

Ansiktsolja är i sin tur kanske den bästa tänkbara grejen att DIY:a, där kvaliteten överträffar köpeoljorna och priset blir mycket lägre. Det är liksom hejdlös ansiktslyx till en vettig peng. Dessutom kan man testa sig fram till exakt de oljor som ens hud gillar bäst. Här är en favoritkombo för mig!

Hemgjord ansiktsolja med tranbär, svartvinbär, granatäpple och meadowfoam

35% meadowfoam seed oil (kan bytas mot jojobaolja)
25% tranbärsolja
25% svartvinbärsolja
15% granatäppleolja

Gör så här

Välj hur stor mängd du vill göra. 30 ml är ganska lagom, en sån flaska räcker i 3-4 månader. Mät upp med ett mätglas eller på en våg (30 ml väger lite drygt 30 gram), blanda runt lite försiktigt... och så var det klart! 

Använd till exempel droppvis efter serum eller någon annan fuktig bas, i din ansiktskräm eller blanda lite i din ansiktsmask. 

Så funkar det

Meadowfoam seed oil, som jag TROR kanske är ängskrasseolja på svenska, agerar basolja som ger glid (gör att oljan blir drygare), stannar kvar en stund på hudytan, låser in fukt och förlänger hållbarheten på blandningen. Den har en helt unik uppsättning fettsyror som inte liknar något annat, förutom jojoba.

Både jojoba och meadowfoam är ytterst stabila oljor som inte oxiderar (härsknar) så snabbt, inte är kända för att fucka med saker som acne eller eksem, och som ger lite fyllighet till blandningen. Om man har den här lite frustrerande kombinationen av torr och fet hy så kan jojoba och meadowfoam vara till god hjälp. 

Tranbär, svartvinbär och granatäpple är mer aktiva på huden och bidrar med antioxidanter och återuppbyggande, antiinflammatoriska fettsyror. Just dessa är hyggligt stabila och håller sig längre än till exempel hallonfrö- och nyponfröolja. Om man använder dem ensamma så känns de ganska torra, liksom bara försvinner in. Om du har fet hy som inte är så torr, kan du minska mängden basolja och öka upp dessa. Använd minst 15% meadowfoam eller jojoba för att minska risken för oxidation.

Resultatet är en ruskigt riktigt potent, koncentrerad olja som är packad med antioxidanter, utan att den blir torr eller härsknar för snabbt (oxiderade oljor skadar huden). Den både känns skön för dagen och hjälper huden på lång sikt.

Undrar du var e-vitaminet är? Jag brukar tillsätta e-vitamin för att förlänga hållbarheten, men nya rön tyder på att mängderna som behövs i själva verket är så små, att det är svårt för en hemmablandare att mäta upp. För mycket e-vitamin kan däremot ha omvänd effekt, alltså öka oxidationshastigheten, vilket inte är bra huden. Alltså har jag bestämt mig för att slopa det. Det kommer ett eget inlägg om det så snart jag bara hinner!

Komponera ett eget recept från scratch

Om du inte gjort ansiktsoljor förut och vill lära dig mer om hur man bygger upp ett bra recept, läs mer här: Grundrecept på hemgjorda ansiktsoljor med superbä

Ställ frågor om du undrar något och lycka till!!

 

Mega news

Mega news

Hemgjord solkräm? Läs det här först.

Hemgjord solkräm? Läs det här först.