Ansiktsolja med (trumvirvel) gurkmeja

Ansiktsolja med (trumvirvel) gurkmeja

Gurkmeja är ju på modet pga antiinflammatoriskt. Klart vi ska ha det på ansiktet också! Åh, det slår mig precis nu att jag sparade ner en massa länkar på en annan dator med forskning om gurkmeja på huden... Take my word for it, det är lika bra utanpå som inuti kroppen.

Gurkmeja i hudvård

Det är inte den vanliga kryddburken vi ska ta till här, utan ett koncentrerat oljelösligt extrakt för hudvård som innehåller alla goa aktiva ämnen som vi vill åt. INCI-namnet är Curcuma Xanthorrhiza Root Extract och du hittar det till exempel hos Alexmo Cosmetics i Tyskland (ja, jag har rekommenderat dem en del på sistone men de är riktigt jäkla bra på sin skit).

På Insta har jag sett folk som gör egna extrakt, det vill säga lägger gurkmeja i olja och låter det stå ett tag. Det kanske kan funka, men jag föredrar den här som är extraherad med koldioxid och ger en riktigt potent och (mer eller mindre) steril ingrediens.

Jag har dessutom maxat med mina favoritoljor i receptet och tänkt lite "efter-sol-reparation" dvs mycket antioxidanter. Jag har till och med lagt till morotsextrakt som är rikt på betakaroten - en potent antioxidant - och som också bidrar med lite fin färg. 

Skulle du nu inte palla det där med att skaffa gurkmeja-extrakt, så blir den här oljan riktigt bra även utan. Den låser in mycket fukt och ger fint glow.

Oljan är inte vetenskapligt testad på x antal personer och jag kan inte bevisa något om vilka fantastiska kvalitéer den eventuellt har - men jag har gjort ungefär tre tusen varianter på ansiktsoljor i mina dar och den här är min personliga favorit hittills <3 Har till och med varit den trogen i ett helt halvår nu! Jag är torr men med stora porer som lätt reagerar på fel slags ingredienser, men den här har jag kunnat smörja mig friskt med, till och med runt ögonen. 

Så här gör du:

hudvardsverkstan-hemgjord-ansiktsolja-med-gurkmeja-1.jpg

Hemgjord ansiktsolja med superfrukter och gurkmeja

30% ekologisk jojobaolja (förlänger hållbarheten, mjuk på huden, bra på att låsa in fukt)
25% ekologisk kaktusfikonfröolja (rik på omega 6 och e-vitamin, dyr men känns som en DRÖM)
15% ekologisk morotsolja (kallas även morotsextrakt pga att det ofta är morot löst i andra oljor)
15% ekologisk granatäppleolja (torr, dunder-antioxidant, rik på omega 5)
15% ekologisk hallonfröolja (ganska torr, rik på omega 3 och 6, kan bytas mot tranbär)
0,2% curcuma xanthorrhiza-extrakt (svårt att mäta upp, det är typ en droppe i en 30 ml flaska)

Du hittar ovanstående ingredienser hos exempelvis Organic Makers, Naturkosmos och Alexmo Cosmetics. Se alltid till att köpa färska, kallpressade oljor från bra leverantörer. Sen är det bara att blanda och njuta! Gör små satser och använd helst inom ett halvår eller så. Kom ihåg att kombinera med nånting som innehåller fukt, typ gel, serum eller ansiktskräm.

(Man kan tro att man skulle bli supergul av den här rackaren men efter insmörjning syns faktiskt ingenting. Lägg till mer morot om du vill ha mer färg, eller byt ut en del av de andra oljorna mot havtornsolja.)

Hudvårdsverkstan testar: Aesop Lightweight Facial Hydrating Serum och In Two Minds Facial Hydrator

Hudvårdsverkstan testar: Aesop Lightweight Facial Hydrating Serum och In Two Minds Facial Hydrator

Rengöringsolja för barnrumpor. Och annat.

Rengöringsolja för barnrumpor. Och annat.