Ansiktsmasken som gick snett

Ansiktsmasken som gick snett

Ibland blir det fail! För ett litet tag sen skulle jag lägga en lermask för att rensa upp i porerna. Det blev pannkaka. Här kommer alla detaljer + räddningsmasken som tog hand om det hela!

Innan en lermask brukar jag preppa med salicylsyra, i det här fallet Paula's Choice 2% BHA. Min tanke är att salicylsyran får komma in och börja jobba med att luckra upp innehållet i porerna, innan leran kommer på och hjälper till med att dra ut fettet. (Har inte direkt några vetenskapliga belägg för den metoden, men jag har gjort så länge och tycker att det funkar himla bra.)

Den här gången fick jag för mig att jag borde ha börjat med askorbinsyra (C-vitamin), för att ta ner pH-värdet ordentligt och öppna porerna. Jag vet egentligen inte om det var så nödvändigt, Paula's Choice 2% BHA har redan ett pH på 3,5. Men ibland är jag lite för snabb i vändningarna och vips hade jag blandat en askorbinsyralösning i handen och klappat in den ovanpå salicylsyran. 

Okej! Så nu hade jag två syror i ansiktet samtidigt, förvisso ganska milda men tillräckligt potenta för att luckra upp både fett och hudceller. Så långt tror jag egentligen inte att det var någon större katastrof, bara lite slarvigt.

På med lermask. En liten provburk med Palmarosa Purifying Facial Mask från Neal's Yard Remedies. Den innehåller tusen grejer, inklusive eteriska oljor och propolisextrakt från bin, som båda är allergena. Kanske inte det bästa valet men ibland vill en ju testa något nytt. Jag hade använt den en gång tidigare under lite försiktigare omständigheter och det hade gått bra.

lermask-som-torkat.jpg

Mitt mest ödesdigra misstag kom egentligen först efteråt, när min dotter ville leka med Barbie och jag hakade på. 

Jag har en regel att aldrig låta en lermask torka. Det beror på att leror är brutalt kraftfulla på att dra till sig vatten. Om de får torka så suger de bokstavligen talat ut fukten ur ansiktet. Den processen är dessutom riktigt irriterande för huden, och jag har märkt att jag direkt blivit röd om en lermask råkat torka lite i kanten. Lera kan göra massor med nytta men jag tror att de allra, allra flesta gör klokt i att applicera ett tjockt, ganska blött lager och klappa in/spraya på mer vatten under tiden som masken verkar.

Den här gången gjorde jag inte det utan lekte med dottern i kanske tio minuter under tiden som masken fick torka. Men nånstans där kände jag att mitt ansikte började kännas hett så jag sköljde raskt av masken. 

För sent! Röd som ett stoppljus. Se den skämmiga bilden ovan. Jag har en känsla av att jag hade reagerat ungefär lika illa även utan syrorna jag experimenterat med innan, men de gjorde såklart att huden hade minimalt med motståndskraft mot lerans uttorkningsattack.

Efter att snabbt ha knäppt en bild för att dokumentera hur fel det kan bli, kastade jag mig in i kylskåpet och mer eller mindre doppade huvudet i en bytta med kall, fet yoghurt. Klassisk kur mot brännskador! Det är något med mjölksyrabakterierna som verkar kunna dämpa inflammation. 

Det inspirerade mig att klura ut en SOS-mask för riktigt irriterad hud. Jag tänkte på det jag läst om brännskador; hur fria radikaler går bananas i huden och inflammation bara exploderar fram. Vet inte hur mycket fria radikaler jag hade att göra med här, men inflammation hade jag i alla fall gott om. Så rotade jag fram det mest anti-inflammatoriska jag kunde hitta i skafferiet. Här kommer receptet!

hudvardsverkstan-ansiktsmask-honung-havre-yoghurt.jpg

SOS-mask för torr och irriterad hud, 1 användning

1 msk honung (bevisat effektivt på sår och brännskador)
1 msk havremjöl (innehåller betaglukaner, en slags polysackarid, som lugnar irritation)
1 msk fet yoghurt (full med snälla mjölksyrabakterier, skönt kall)

Så långt kan du göra en riktigt effektiv mask med saker som du säkert redan har hemma. Jag använde kolloidalt havremjöl som är extremt finfördelat, men du kan också köra helt vanliga havregryn i en torr mixer, mortla dem så hårt du kan, eller till och med låta dem dra i vatten och sedan sila av dem. Det är havrets slem vi är ute efter! Jag spetsade dessutom masken med:

en hutt pilbarksextrakt (du kan ha upp till 10 ml utan problem, men då skulle masken blir för blöt)
några droppar e-vitamin

Pilbarksextrakt innehåller salicin, det naturliga förstadiet till salicylsyra. Det kan inte bilda salicylsyra på huden (det kräver spjälkning i våra magar eller i ett labb) vilket gör pilbarksextraktet väldigt milt, men antiinflammatoriskt. E-vitaminet hade jag i eftersom det är antioxidant och hudvårdande. Man hade också kunnat tänka sig att droppa i lite gurkörtsolja i en sån här mix, som är rik på antiinflammatorisk gammalinolensyra. 

hudvardsverkstan-ansiktsmask-honung-havre-yoghurt-1.jpg

Jag bytte yoghurt mot SOS-mask och en halvtimme senare såg jag ut så här: mjuk, sval och ingen synlig inflammation kvar. Jag följde upp med svalkande hemgjord aloe vera-gel och några droppar ansiktsolja med hampfrö, gurkört och jojoba. Verkar inte ha fått några bestående men heller. 10 av 10 till SOS-masken!

Vilka är dina mest lärorika misstag? :D

Anteckningar från labbet: Jakten på rätt emulgeringsmedel

Anteckningar från labbet: Jakten på rätt emulgeringsmedel

Kan oljor skada huden? Del två.

Kan oljor skada huden? Del två.