Ansiktsmask med lera och äppelcidervinäger

Ansiktsmask med lera och äppelcidervinäger

Det finns en miljon bra och riktigt dåliga tips där ute. Idag testar jag något jag har sett andra göra ganska ofta: en lermask med ÄCV. 
 

Lera och äppelcidervinäger i teorin

Jag har lagt märke till två saker när jag har grejat med ansiktsmasker:

1. Syror peelar inte bara det där yttersta lagret av hudceller, de öppnar också porerna. På mig i alla fall! Jag preppar ofta huden med en salicylsyra-lösning innan en lermask just för att öppna upp porerna och mjuka upp innehållet så att det blir lättare att få bort (salicylsyra har denna lite unika dubbla funktion: det är både surt och löser fett).

2. Leror drar ut skit. Det här är en vida spridd uppfattning där ute i cyberspace och för en gångs skull är det helt sant. Leror absorberar *saker* som inget annat. Olika leror har olika absorptionsförmåga och innehåller lite olika mineraler. Rhassoul verkar till exempel ha en ovanligt kraftfull absorptionsförmåga varför det ofta används till rengöring, medan grön lera är extra bra på att suga upp fett och vit lera (kaolinlera) är en snällare lera som kan funka även om man har känslig hud.

Jag har inte kollat om det finns några studier på ÄCV för hudvård, men det används en hel del i hemgjorda ansiktsvatten och jag har också gillat det när jag har testat.

Utifrån de här observationerna låter ju kombinationen lera + ÄCV inte så dum, det kanske kan bli en mask som peelar, öppnar porerna och drar ut skräp?
 

Lera och äppelcidervinäger i praktiken

Jag gräver fram en bra ÄCV ur skafferiet (ekologisk med "the mother", därav skräpet som flyter runt i vinägern på bilden), spär ut den med lite vatten och blandar ihop med grön och vit lera.

Det första som händer är att det börjar bubbla och fräsa när ÄCV:n och leran möts. Jag avbryter försöket direkt: leran är ju basisk medan ÄCV:n är sur, det har uppstått en reaktion mellan dem och de kommer nu delvis att bestå av nya ämnen, och ha ett annat (mer neutralt) pH. Jag är skeptisk till att låta huden vara scen för den typen av kemiska reaktioner om man inte vet vilken effekt det ger. Nä, jag skrotar idén och preppar istället huden med utspädd ÄCV innan jag lägger på en enkel lerblandning med vatten som får sitta ca 10 minuter (utan att torka).

Resultatet blir inte så wow; ÄCV:n peelar ordentligt och sen torkar leran ut den nypeelade huden. Önskar porerna hade krympt men nej. Då föredrar jag salicylsyraprepp + en snällare lermask med lite havremjöl och kanske honung i. 

Däremot blir jag lite pepp på att använda ÄCV i ansiktsvatten igen! För att slippa tänka på hur det ska konserveras har jag en liten flaska ren ÄCV i badrumsskåpet som jag spär ut ordentligt med vatten innan användning. Inte så tokigt! Tack ändå, internets.

Hemgjord solkräm? Läs det här först.

Hemgjord solkräm? Läs det här först.

Grundrecept på hemgjord ansiktsolja med superbär

Grundrecept på hemgjord ansiktsolja med superbär