Ansiktsmask med honung och morotsextrakt

Ansiktsmask med honung och morotsextrakt

Det här är ett recept från förra workshopen med tema ansiktsvård. Hoppas att du gillar det!

Honung som bas för ansiktsmasker

Ingen har hittills lyckats skapa ett syntetiskt ämne som kan härma honungens smått otroliga egenskaper. Den ökande antibiotikaresistensen har gjort vetenskapen extra intresserad av honungens bakteriedödande egenskaper, och forskningen om honung har intensifierats de senaste åren.

Honung innehåller antioxidanter, enzymer från binas matsmältningssystem och levande mjölksyrabakterier. De hjälper till med att reparera skadade celler, stärka hudbarriären och döda mindre önskvärda bakterier. Sockret i honungen är fuktbindande och syrorna som uppstår när enzymerna kommer i kontakt med vatten är milt exfolierande.

Honung dämpar också inflammation och gör att sår läker bättre. Prova att stryka honung över ett sår innan du sätter på plåster, eller tvätta en riktigt svettig armhåla med ren honung :D Om honung inte vore så förbaskat klistrigt skulle vi inte behöva ha mycket annat på huden! Men som ansiktsmask är honung helt perfa. Vi spetsar den med ytterligare några potenta hudvårdande ämnen: fuktbindande glycerin, antioxidant e-vitamin och morotsextrakt.

hudvardsverkstan-ansiktsmask-honung.jpg

Ansiktsmask med honung och morotsextrakt, 120 ml. / ca 137 g.

120 g. fast svensk honung
10 g. ekologiskt morotsextrakt
7 g. glycerin
2 rejäla droppar e-vitamin

Gör så här

Väg upp alla ingredienser i en skål och blanda noga. Det känns först som att de aldrig kommer att blanda sig med varandra, men rör långsamt runt i honungen så fångar den till slut upp de andra ämnena. Häll upp i en burk, förslut och sätt på en etikett med namn på ansiktsmasken och datum.

När du ska använda masken, stryk på ett tunt lager på fuktad (men inte blöt) hud. Låt sitta 10 - 20 minuter och avsluta sedan med att massera in ett par droppar vatten. Det aktiverar honungens enzymer. Avsluta när du känner att all honung av smält, skölj av och återfukta.

Den här masken är mild och snäll, använd den så ofta som det behövs. Den kan också användas som en vårdande tvätt på morgonen, när huden behöver mer näring än rengöring.

Blandningen brukar hålla sig stabil så länge du har använt en fast honung, men skulle oljorna separera från honungen är det bara att blanda om igen. Doppa inte blöta fingrar i burken, det bryter ner innehållet och ger grogrund för mikroorganismer. Betrakta ansiktsmasken precis som du gör din vanliga honungsburk: förvara den torrt och svalt, och använd en ren sked eller spatel för att ta upp produkten. Om du är noga med hygienen håller sig masken ett par månader. 

Workshopfoto: Malin Wengdahl

Nytt recept hos Organic Makers: Rengöring med lera och jojoba

Nytt recept hos Organic Makers: Rengöring med lera och jojoba

Fint reportage i Kalmarposten!

Fint reportage i Kalmarposten!