Hemgjord hudvård på steroider: Aktiva ämnen

Hemgjord hudvård på steroider: Aktiva ämnen

Jag vet att många av er som läser bloggen gillar naturlig, enkel hudvård. Men här kommer en liten hemlis. Till din naturliga, enkla hudvård kan du tillsätta aktiva ämnen som gör att du kan matcha några av marknadens bästa köpeprodukter. De aktiva ämnena som de stora hudvårdstillverkarna använder finns nämligen att köpa på lösvikt. I det här inlägget:

  • Var köper man aktiva ämnen?
  • Vilka aktiva ämnen ska man börja med?
  • Hur gör man med dem?


Var köper man aktiva ämnen?

Följande sajter har ett stort utbud av aktiva ämnen, och skickar till Sverige. Om du inte har varit inne på någon av dessa förut, håll i dig för det är en ny värld som öppnas :D

Skin Actives (säljs under varumärket Active Formulas i Europa)  
Bra sajt med massor av info. De har även ett forum där man kan ställa frågor om hur ingredienserna ska användas. De säljer även färdiga produkter till riktigt vettiga priser för den som inte vill blanda själv. Skin Actives är baserade i Arizona, men säljer sina produkter i Europa via en distributör som går under namnet Active Formulas. Det är tacksamt eftersom det inte tillkommer en massa tull och andra avgifter. Det här är den sajt som jag har använt mest.

Bulkactives
Stökig sajt men enormt utbud. Baserade i Taiwan.

Making Cosmetics
Stor amerikansk sajt som jag inte har provat, men som verkar väldigt seriösa och har det mesta.

Aromantic
Mest naturliga ingredienser men även en del spetsiga aktiva ämnen som Vitamin B3 (nikotinamid/niacinamide). Baserade i England vilket (i alla fall än så länge!) gör frakten lite enklare.

Aliacura
Hopplös hemsida på tyska. Men utbudet är smått fantastiskt, framför allt inom kategorin naturliga ingredienser. Naturkosmetik är ju jättestort i Tyskland, så det är inte förvånande. Slå på Google Translate och gå bananas! Jag kan till exempel rekommendera deras färdiga NMF-mix som innehåller alla möjliga underbara naturliga fuktbindare i en och samma flaska. Bara att tippa i sitt hemgjorda gel för instant fuktbomb.

I Sverige finns Naturkosmos och Organic Makers som har en del aktiva ämnen. Känner du till fler bra sajter? Let me know!
 

hudvardsverkstan-askorbinsyra-huden.jpg

Vilka aktiva ämnen ska man börja med?

Om det här lite nytt och läskigt, kommer här tre tips på ingredienser som är säkra att använda och lätta att blanda i sin hudvård:

Vitamin B3 / nikotinamid / niacinamide

Vitamin B3, även kallad nikotinamid eller på engelska niacinamide, är lite av en mirakelingrediens som du hittar i mycket av den bästa köpehudvården. Vitamin B3 har visat sig kunna förbättra hudkvaliteten på typ alla tänkbara sätt utan att irritera. Den är inte känd för några bieffekter whatsoever. Mette på Beautycomesclean.se har skrivit ett heltäckande inlägg om vitamin B3 - läs! Kombinera med n-acetyl glucosamine för extra power mot hyperpigmentering. 

C-vitamin / askorbinsyra

Askorbinsyra är surt som som attan, men är förutom sin exfolierande effekt inte känt för att orsaka några bieffekter eller irritationer. Istället hjälper det till med att stimulera kollagenproduktionen, neutralisera fria radikaler och jämna ut hudtonen. Även här finns massor av forskning att luta sig mot, läs mer i mitt inlägg om askorbinsyra för huden. Alla de stora sajterna säljer ren askorbinsyra anpassad för hudvård, vilket betyder att pulvret är kvalitetskontrollerat och finfördelat.

Askorbinsyra använder du enklast helt rent, löst i några droppar vatten, men det finns mer stabila former av C-vitamin som är lättare att blanda i en kräm eller serum. Kika till exempel på ascorbyl palmitate och magnesium ascorbyl phosphate (MAP). 

Hyaluronsyra

Om du har kommit igång med oljor och sånt gött så har du säkert märkt att huden också behöver fukt. Hyaluronsyra är en klassisk fuktbindare som ligger kvar länge på huden och myser. Man köper det ofta extremt koncentrerat och blandar först ut det med vatten och lite konserveringsmedel. Sen är det bara att hälla rakt ner i din hemgjorda kräm eller gel. 

Fler ämnen

Okej jag kan inte hålla mig, skickar med några fler ämnen som du kan kolla upp! Det finns mängder av fina växtextrakt där ute, till exempel willow bark/pilbarksextrakt (rejält antiinflammatoriskt) och gotu kola/centella asiatica (antibakteriellt, anti-aging).

Co-enzym Q10 är också en väl beprövad ingrediens som det alltid är alldeles för lite av i köpekrämerna (Q10 har en stark gul färg, så om krämen är något annat än illgul är det väldigt lite av det goa i den). Q10 hjälper cellernas mitokondrier att fungera som de ska och är dessutom antioxidant. Här hittade jag en studie från 2015 som förklarar mer!

Numera finns också milda former av superpopulära retinol/A-vitamin att köpa, de heter då något i stil med retinyl acetate. A-vitamin är kanske den anti-aging-ingrediens som har mest och längst forskning bakom sig. Den kräver dock lite försiktig användning, läs instruktionerna noga.

hudvardsverkstan-hemgjord-hudvard-5.jpg

Hur gör man med dem?

Inte heller det här är någon direkt rocket science. Men det är som sagt viktigt att läsa tillverkarens/säljarens instruktioner och följa dem. Många av de aktiva ämnena är riktiga älsklingar för huden i rätt dos - men kan irritera eller skada huden om de används i för höga koncentrationer. Du behöver en precisionsvåg som mäter ner till 0.1 gram för att kunna mäta upp rätt mängder.

De flesta kommer i pulverform och löser sig i vatten. Det betyder att du behöver göra en vattenbaserad kräm eller gel att blanda ner dem i (eller använda en köpekräm). Här är ett recept på en superenkel gel som funkar utmärkt som bas för de flesta ämnen! En del aktiva ämnen ska istället lösas i olja, till exempel co-enzym Q10. Där är det bara att ta din favoritolja. Vissa ämnen kräver upphettning, andra är tvärtom värmekänsliga. Läs instruktionerna på säljarens sajt så går det galant!

Introducera helst bara en ny ingrediens i taget, så att du vet vilken ingrediens som orsakat ev. irritation eller tvärtom haft askunge-effekt. Gör lite egen research också så att du får en känsla för vilka ämnen som är säkra att kombinera med varandra och hur ofta de ska användas. 

Jag kan också varmt rekommendera bloggarna The Acid Queen och Point of Interest/Swift Crafty Monkey som ger massor med bra tips, recept och fördjupning.

Bubblar det av frågor nu? Hoppas det! :D Skriv en kommentar eller diskutera på fejjan! /Anna

Fint reportage i Kalmarposten!

Fint reportage i Kalmarposten!

Nya bekantskaper: Jättenattljusolja och moringaolja

Nya bekantskaper: Jättenattljusolja och moringaolja