Anteckningar från labbet: Jakten på rätt emulgeringsmedel

Anteckningar från labbet: Jakten på rätt emulgeringsmedel

Det började med att jag gjorde allt-i-ett-emulsioner, alltså med olja och vatten helt respektlöst i samma behållare. Nu är jag inne på allt-i-ett-emulsioner som man inte ens hettar upp. Hur enkelt kan man göra en kräm och fortfarande ha en kräm? :O


Det där med ambitionsnivå

Jag är inte ute efter en hudkräm med exakt samma konsistens i alla temperaturer, som kan öppnas ett år efter att den gjordes och fortfarande se precis likadan ut som dagen den föddes. Det ställer jättehöga krav på emulsionen, och såna krämer innehåller ett litet system av emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel som garanterar samma kvalitet oavsett vad de råkar ut för. Det är ingen fara alls för huden som vissa vill hävda, däremot är det lite avancerat för hemmablandare. Helst ska de dessutom mixas med monster-stavmixrar som skär igenom krämen med extremt snabba och vassa knivar. 

Mina krämer ska hålla ungefär tre månader i rumstemperatur och jag säljer dem inte till någon = frihet att experimentera! Här skriver jag lite mer om det där med kräm och varför man har emulgeringsmedel i dem: Hemgjord ansiktskräm för latmaskar.


Emulgeringsmedel är en nyckelingrediens

En intressant grej jag har lärt mig av att DIY:a är hur viktigt emulgeringsmedlet är för hur en kräm känns på huden. Vissa emulgeringsmedel gör att krämen fäster väldigt snabbt, sugs upp och liksom försvinner. Andra ger huden lite längre tid på sig att njuta innan krämen till slut sjunker in helt. Vad som passar bäst beror såklart på hudtyp, säsong, vilken typ av produkt det är och så vidare, men hur fiffigt är det inte att med exakt samma bas kunna skapa helt olika produkter genom att byta ut en enda ingrediens?

Jag brukar hala fram några av mina favoritoljor (typ jojoba, kaktusfikonfrö, tranbär, granatäpple), mina standard-tillsatser (glycerin, sodium PCA, aloe vera, konserveringsmedel) och en vattenbas, antingen destillerat vatten eller ett hydrolat (ros är nog favoriten där). Sen stökar jag runt med förtjockning och stabilisering (tänk xanthangummi med kusiner) och emulgering i jakten på precis den konsistensen jag vill ha.


Ny crush: lecithin-liknande emulgeringsmedel aus Deutschland

I våras höll jag på en massa med lecithin, ett naturligt och hudvårdande ämne som klarar att ge hyfsat stabila emulsioner även utan upphettning. Tyvärr är det brunt och luktar illa. Men för ett tag sen snubblade jag över ett emulgeringsmedel från Tyskland som härmar lecithin lite grann, men är helt färg- och doftlöst. Och det är så himla trevligt! Kan emulgeras helt kallt och hänger kvar på huden ett tag så att krämen känns riktigt återfuktande och skön. Jag ska skriva ett helt inlägg om det när jag fått 100% kläm på doseringarna - det är nämligen svårare att få stabilt än ett klassiskt vaxigt emulgeringsmedel.

Bara den här grejen med kalla emulsioner ger mig en massa nya idéer, typ självemulgerande rengöringsbalm (skrattar lite hysteriskt inombords pga orimligt upphetsad av tanken på självemulgerande rengöringsbalm). Håll utkik om du är intresserad av sånt, jag kanske knäcker ett recept!

hudvardsverkstan-emulgeringsmedel-imwitor-1.jpg

Kanske på en workshop i höst?

Idag testade jag att försöka få fram ett tunt serum för ansiktet utan stabiliserande sheasmör. Det kan kanske gå men kräver lite mer jobb med själva metoden. Hällde i det sista av min högt älskade kaktusfikonfröolja så den rackaren kommer att användas upp hur den än blir. Och så provade jag att göra en riktigt skön body lotion för vintern men både shea och kokos i, den känns helt wunderbar (står i bakgrunden på bilden ovan). Nu ska jag luta mig tillbaka och glo på flaskan några veckor för att se så att det hela håller ihop! Blir det succé ska jag försöka få med den på en kommande workshop. 

Har du börjat prova att göra emulsioner än? <3

Body balm för lata söndagar

Body balm för lata söndagar

Ansiktsmasken som gick snett

Ansiktsmasken som gick snett