Tre bra saker att veta om huden

Tre bra saker att veta om huden

Jag är inte hudterapeut eller hudläkare, så det finns andra som kan mycket mer om hudens mekanismer än jag. Men det finns tre saker som jag har googlat mig till, som jag önskar att jag hade vetat när jag började blanda min egen hudvård. Ni som har varit på workshop känner igen det här! Här kommer det smidigt förpackat direkt på webbenz.

I det här inlägget:

1. Hudbarriären har högsta prio
2. pH-värdets betydelse för huden
3. Det där med komedogenitet

1. Hudbarriären har högsta prio

Hudens yttersta lager, hornlagret, består av fett och döda hudceller. Svett, sebum och mikroorganismer smörjer och pysslar om hudytan. Det här kanske låter som något man ska skrubba bort, men hornlagret är liksom själva poängen med huden. Det skyddar oss mot attacker utifrån och som håller fukt inne. Därför kallas det också hudbarriären.

Att ta hand om den här barriären är högsta prio för hudvård. Om den blir försvagad så kan ovälkomna gäster som acnebakterier och allergener komma in. Fukt åker ut i en process som kallas transepidermal water loss. Huden blir torr och irriterad, kan få eksem, acne eller andra besvär, och åldras snabbare.

Hudbarriären mår allra bäst av att få sköta sig själv, men vi är ju gärna inne och stör med smink, rengöring och den dagliga duschen. Snäll rengöring, rätt pH-värde och varsamma händer kan kompensera. Vi kan också boosta hudbarriären med exempelvis fuktbindare, vissa fettsyror och reparerande antioxidanter.

Alltså: Hudbarriären före allt.


2. pH-värdets betydelse för huden

Huden har ett svagt surt pH-värde som bland annat regleras av svetten vi utsöndrar. Det behövs till exempel för att hudens goda bakterier ska trivas. Ungefär så här funkar olika pH på huden:

TVÅL pH 8.0 - 9.0
Bryter ner hudbarriären. Skrämmer iväg snälla hudbakterier och släpper in dåliga.

VATTEN pH 7.0
Neutralt.

HUDEN pH 4.5 - 5.0
Hudbarriären hålls intakt. Snälla bakterier trivs och kan konkurrera ut de dåliga.

SYROR pH 1.5 - 3.5
Löser upp det yttersta lagret av hudceller. Kan stimulera nybildning av kollagen. Ökar sebumproduktionen.

Stökar vi till pH-värdet för mycket så blir det snabbt kaos. Alltså: När du formulerar din egna vattenbaserade hudvård, kom ihåg att ta med pH-värdet i beräkningen. Förutom att påverka huden kan pH-värdet förändra produktens egenskaper och hållbarhet en hel del. Använd gärna pH-stickor för att hålla koll!


3. Det där med komedogenitet

Komedogenitet betyder benägenheten att täppa till porer. Det sker genom att det komedogena ämnet orsakar överproduktion av keratin (hornämne) i folliklarna (porerna). Om man har lätt för att få acne eller förstorade porer kan man vara lite uppmärksam på detta.

Olika ämnen är olika komedogena. Solrosolja, hampfröolja och mineralolja anses till exempel inte alls täppa till porerna, medan kokosolja och palmolja ofta gör det. Men det finns ingen absolut sanning här - komedogeniteten beror på hur hudvårds- produkten är formulerad och vems hud den smörjs på.

Alltså: Om du tror att du är känslig, var lite försiktig med mättade fettsyror och oljesyra, en enkelomättad fettsyra som ofta är överrepresenterad i sebumet hos den som har acne. Däremot kan fleromättade fettsyror som linolsyra, linolensyra och punicinsyra mjuka upp sebum och minska risken för blockerade porer. Prova gärna en ny ingrediens i taget för att se hur just din hud reagerar.

Hoppas att det här var till nytta! Den fina bilden i toppen kommer från Unsplash.

Enkel fuktspray med kokosmjölk

Enkel fuktspray med kokosmjölk

Ny look på sajten

Ny look på sajten