Skönheten på Öland Roots + mina bästa hudvårdstips för tältlivet

Skönheten på Öland Roots + mina bästa hudvårdstips för tältlivet

En festival är som en perfekt storm när det gäller hur folk ser ut. Spektrat av människor, lusten att uttrycka sig, bristen på speglar och rinnande vatten, eufori och trötthet. I stormens öga uppstår en speciell skönhet. Lite skitig, lite naken, fortfarande färgglad, fortfarande rakryggad. Och så himla skiftande.

I alla fall på Öland Roots. Det är nåt alldeles speciellt med reggaefestivalen på södra Öland. Män, kvinnor och alla däremellan tittar vänligt på varandra. Byter mjuka ord med varandra. Inga hårda blickar, inga ovälkomna inviter, inga giriga händer som smyger fram ur trängseln. Här finns respekt och omtanke om varandra. 

Jag står ensam i publikhavet och dansar. Och får känslan av att jag nästan hade kunnat vara naken om jag ville. Och att jag bara kunde få vara ful ett tag om jag ville. Jag behöver inte skydda mig mot den manliga blicken eller det manliga våldet. Det är såklart anmärkningsvärt att det inte känns så oftare.

Vi gillar att starta semestern med Öland Roots. Nu är min dotter snart fyra och hon suger upp precis allt som hon kommer i kontakt med. Heteronormativa barnprogram, könskodade leksaker, vuxnas prat och vuxnas bilder. Hon har kommit på att hon är tjej och jobbar hårt med att bygga upp den identiteten, lånar in allt hon ser som är tjejkodat. Då känns det extra fint att ge oss båda två ett break och spegla oss i nåt annat ett tag. 

Jag blir extra stor i orden när andra festivaler tvärtom verkar locka fram sexism och sexuellt våld. Det måste inte vara så. Vi kan faktiskt mycket bättre. 


Natur- och hudvänlighet på campingen

Okej, vi ska såklart prata hudvård också. Om man vill passa på att känna sig extra fri från skönhetsindustrin när man är på festival, kommer här några hudvårdstips för tältlivet:


1. Rengöring

Honung är otroligt effektivt mot svettlukt! Ta med en liten burk. Smörj in en dutt i varje armhåla med lite vatten, torka av med en fuktad handduk eller pappershandduk. Om du har närhet till vatten kan du ju också tvätta dig i havet utan att oroa dig för att släppa ut tensider, parabener och parfym i vattnet.

Olja är bra på att ta bort smink. Smörj ansikte och ögon med exempelvis jojobaolja. Torka av med en fuktad handduk, bomullstuss eller pappershandduk. Följ gärna upp med honung + några droppar vatten, torka av med fuktad handduk eller pappershandduk. 

Om det är riktigt varmt kan honungen vissna lite. Då kan lite rhassoullera löst i vatten ta bort den sista smutsen från ansiktet. Skölj av med vatten och var noga med att smörja in dig efteråt. 

Olja är också världens snällaste för snopp och snippa. Smörj in och torka av med en fuktad handduk eller pappershandduk. 


2. Deo

Den klassiska kokosdeon (kokosolja + potatismjöl + bikarbonat) är väldigt effektiv, men smälter direkt i det varma tältet. Prova istället med en torr deo bestående av potatismjöl + en liten andel bikarbonat.  

Epsomsalt (magnesiumsalt) kan också funka om du inte svettas alltför mycket. Lös upp lite salt i vatten och klappa in. 


Insmörjning

Ta med aloe vera-gel som är bra till *allt*. Hemgjord eller en ekologisk köpegel. Blanda i ett par droppar av oljan du hade till rengöring, till exempel jojobaolja, så stannar fukten kvar längre.  


Håret

Potatismjöl eller majsstärkelse funkar utmärkt som torrschampo. Om du inte har haft så mycket bikarbonat i torrdeon så kan den jobba dubbelt som torrschampo, som då också neutraliserar lukt. 


Tältlivet, kanske bara bra för hud och hår?

Det kan faktiskt vara lite nice att låta både hud och hår vila från vardagens tuffa rengöringar några dagar. Hudens bakterieflora och syramantel får en chans att återhämta sig ordentligt och det är bara bra.

När du kommer hem, bada inte i Yes det första du gör (hade faktiskt en bekant en gång i tiden som älskade känslan av hud som var rengjord med Yes) utan tvätta dig försiktigt. Låt huden behålla allt fint den har producerat! Fortsätt använda honung och olja, gör en snäll hårinpackning, bada mycket i havet.

Ta med festivalskönheten in i resten av sommaren. 

Spetsa hudvården: Fyra ekologiska superoljor för alla hudtyper

Spetsa hudvården: Fyra ekologiska superoljor för alla hudtyper

Köpefavorit: Paula's Choice 2% BHA

Köpefavorit: Paula's Choice 2% BHA