Nationaldagshelgen i bilder

Nationaldagshelgen i bilder

Skriver det här inlägget med Aktuellt på i bakgrunden. Just nu: slutstrid i Raqqa. 

Under tiden i Sverige: min mamma på drakfest. Det har blivit tradition att fira nationaldagen med vindfestival i Bårby på Öland. Dit kommer en lös blandning av människor som skapar en upplevelse ihop, när de skickar upp sina många drakar i skyn.

Det blir liksom inget med bara en drake. Det måste vara många drakar. Och det är ingen annan som anlitat hundra drakflygare och parkerat dem på en slätt på Öland för oss att titta på, det är vi tillsammans som gör det öländska landskapet extra stämningsfullt. Det är nånting med det som känns passande på Sveriges dag. (Förlåt den dåliga poesin.)

Pappa flyger drake i dryga tio sekundmeter och Signe dansar vind-dans.

Mamma och barn insmorda med SPF 50 och kepsarna på. Ja, hon är mitte uppe i Frost-perioden som tydligen är obligatorisk för alla flickor som har någon slags tillgång till populärkultur. Jag har dragit gränsen vid Frostflingor till frukost men i övrigt får hon leva ut sina preferenser vilka de nu må vara...

När salladen och rabarberpajen var uppätna och draken flugit högt och länge låg jag och njöt vid en stenmur och fotade upp i himlen. Signe låg bredvid och skulle "njyta" hon med. Det är för övrigt det bästa skälet till att inte ha dåligt mammasamvete när man bara skiter i allt och ligger och gottar sig åt livet: vi lär våra döttrar att ibland skita i allt och ligga och gotta sig åt livet.

En annan grej som hände i helgen: jag blev hypnotiserad av vallmon som håller på och slår ut just nu och gav mig ut på det omöjliga uppdraget "fota blommor". Grodperspektiv, motljus och underexponering funkar hyfs. Men vad gör man med en massa bilder på blommor?

En vallmobebis håller på att födas.

Och fräknarna börjar göra entré på mina kinder. De får gärna vara där, men pigmentfläckarna är mindre välkomna. Här hittar du hela min rutin för att ducka för de bruna blotcharna: Naturligt skydd mot pigmentfläckar. Och så en solkräm! Jag är också igång med en hemgjord, ekologisk ansiktskräm (crème på finspråk) som kan verka förebyggande. Det ligger ganska mycket jobb bakom ett bra recept, i söndags testkörde jag det för andra gången:

Freaka inte ut, det är bara sheasmör som ligger och myser i lite olja. Tillsammans med emulgeringsmedel är det här den så kallade fettfasen i min kräm. Hemlig superingrediens: kaktusfikonfröolja, min nya oil crush.

Och här har vi vad som i praktiken är hemgjord aloe vera-gel. Det har jag ofta (okej nästan alltid) som vattenfas.

Efter upphettning och stavmixning blir det så här snyggt! Jag är helt hooked på one-pot-tekniken som jag läste om på Realize Beauty, där man skiter blankt i att värma vatten- och fettfas var för sig utan bara dunkar ner allt i en stor bägare, hettar upp och mixar ihop. Plötsligt känns kräm helt ...lätt? Här finns ett komplett recept jag gjorde för ett tag sen: Hemgjord ansiktskräm för latmaskar.

Efter att krämen svalnat går man i med den så kallade tillsatsfasen, som ofta är temperaturkänslig. Här är det e-vitamin som ligger och samsas med Makers Balans från Organic Makers, ett örtextrakt som lär kunna förebygga pigmentfläckar.

And --- it's a wrap. Nu ska den här testas och få hänga runt i rumstemperatur ett tag, så vi ser hur den gör sig på huden över tid och hur länge den håller sig fräsch.

Och med det stänger vi boken om den här helgen, behåller lite Sverige-feeling i kroppen och kastar oss in i en hel tredagarsvecka. Jag boostar med rabarberpaj.

Fuktserum med probiotika

Fuktserum med probiotika

Testar ett enkelt face balm med myricavax

Testar ett enkelt face balm med myricavax