Testar ett enkelt face balm med myricavax

Testar ett enkelt face balm med myricavax

Organic Makers gjorde nyligen ett recept på face balm, som jag bestämde mig för att prova. Jag tänker att face balm egentligen är för fett för att användas på egen hand, men vaxet som de har använt ska tydligen vara extra mjukt och de har tillsatt naturlig silikonersättning för att ge balmet en lättare känsla. So here goes!

I det här inlägget får du min tolkning av Organic Makers face balm, bilder på tillverkningen steg för steg och en liten recension (som innehåller ordet kön, missa inte) på slutet.

Här hittar du Organic Makers originalrecept. Jag hade i lite fler olika oljor, det blev så här:


Face balm med myricavax

30% Myricavax (ger balmet sin konsistens)
30% Makers Silk (silikonersättning baserad på olivolja)
15% Arganolja (en lite rikare olja)
10% Svartvinbärsolja (torr olja som luktar väldigt gott)
5% Hampfröolja (torr olja med snygg färg som är bra på att laga torr hud)
5% Granatäppleolja (torr olja som är ordentligt antioxidant)
3% Chiaextrakt (oljelösligt extrakt som också är bra för torrisar)
1% naturlig e-vitamin (förlänger hållbarheten + vårdar huden)
1% Frankincense eterisk olja (luktar gott + är ev. lite anti-aging)

Jag var ute efter en ganska torr oljeblandning, så att balmet inte känns fett. Ville också få en fin färg och doft på balmet. Jag gjorde 100 gram balm, det blir en stor burk eller några små :P Så här gick det till:

Det behövs minimalt med utrustning. Jag körde glasbägare (nästan vilken behållare som helst skulle kunna funka, så länge den tål kokning), glasstav (skaftet på en sked går också) och precisionsvåg (en köksvåg gör jobbet helt okej, här är det inte dödsnoga med mängderna). Innan jag började så desinficerade jag alltihop genom att koka grejerna i en stor gryta i 20 minuter (skvätt i lite ättika eller vinäger om du har hårt vatten, så slipper du kalkbeläggning). Jag förberedde också några små burkar och ett vattenbad i form av en bred gryta.

Alla ingredienser utom e-vitamin och eterisk olja (som inte tål upphettning) ska bara ner i bägaren. Här har 30 gram myricavax åkt i. Det kommer ett helt blogginlägg om myricavax framöver, det är en ganska intressant ingrediens. Kanske framför allt för att det doftar så himla speciellt! I den här fasta formen luktar det rökelse. På huden doftar det kryddigt, sött, nästan sensuellt?? Mer om det längre ner. Bra att veta är också att myrica har låg smältpunkt och är mjukare än exempelvis bivax. Det gör att du inte rakt av kan byta ut myrican mot ett annat vax i det här receptet, i så fall bör du justera ner andelen vax (kan tänka mig att det räcker med runt 15% bivax). 

Sen lika mycket Makers Silk. Jag hade i lite mindre än i originalreceptet. Den här ingrediensen ökar balmets spridbarhet, får det liksom att kännas tunnare. Om man inte har Makers Silk får man istället öka upp andelen olja, men det får då en fetare känsla på huden. 

...och så alla oljorna! Sen är det klart för upphettning. (Den uppmärksamma ser att jag hade i 7 gram hampfröolja. Ja, sen kom jag på att receptet innehöll 2 gram för mycket av något så jag justerade ner. De exakta mängderna spelar som sagt inte så stor roll när produkten är 100% fettbaserad, det är bara e-vitamin och eterisk olja som det är lite noga med.)

Efter smältning i vattenbadet får man en vacker mörkgrön fettblandning. Nu ska den svalna under omrörning, så att den får en fin konsistens!

Vilket tog för evigt. Hann börja fundera på om jag gjort fel. Men nä, det tog bara lång tid innan det började stelna, kanske en halvtimme. Jag har märkt att det ofta är så med mjuka produkter, alltså där andelen vax/fast fett är ganska låg. Det ser liksom aldrig ut som att det ska stelna, men sen plötsligt händer det. När det väl börjar bli fast så går det snabbt, då gäller det att vara med och blanda. Annars får man lätt klumpar (i så fall kan man bara hetta upp det igen och börja om, men det tar ju lite tid).

Sista stunden satte jag in bägaren in kylskåpet. Om man slutar röra om och förpackar innan balmet är riktigt svalt, kommer det att bli hårdare i burken. Det gör inte så mycket, men det känns ju lyxigare om det har rätt konsistens.

Hursomhelst! När balmet nådde rumstemperatur tillsatte jag eterisk olja och e-vitamin. Om du inte har en precisionsvåg som klarar att väga upp små mängder, kan du ha ca 20 droppar eterisk olja och en stadig droppe e-vitamin.

Voilà! Balmet på burk (detta är tre stycken 15 ml-burkar och en 30 ml fyllda till brädden). Jag bara puttade ner i burken, petade runt lite i botten för att få bort luftbubblor och gjorde en liten swirl med glasstaven på slutet. Förvaras sedan i rumstemperatur. Hållbarheten är typ ett år.


Betyg

Konsistensen på balmet blev mycket bättre än jag hade väntat mig. Makers Silk är nog nyckeln här. Det är fast men smälter ut på huden och går in utan att lämna någon fet hinna. Bara fin lyster. Känns verkligen superskönt! Med en fuktgel under så är man verkligen good to go. 

Men! Jag har inte fixat att långtidstesta hur myricavaxet funkar med mina porer (som lätt blir förstorade av produkter som innehåller vax). Det doftar nämligen så himla starkt! På ett sätt luktar det helt bananas gott: söt rökelse från myrican, lite skarpare krydda från frankincense och frisk bärdoft från svartvinbärsoljan. Det är nästan som ett parfym-balm och det doftar fan heaven.

Men på huden tar myricavaxet över efter ungefär en halvtimme, och doftar oväntat mycket "kropp" för att vara ett vegetabiliskt vax. Vi höll på att skratta ihjäl oss på jobbet efter att ha konstaterat att det faktiskt luktar lite kön. I sin absolut bästa bemärkelse, men ändå. Jag älskar naturliga dofter och har riktigt svårt för saker som luktar tvål (typ parfymserien Clean) men det här blev lite väl häftigt.

Om man inte har känsliga porer och är mer av en torris, skulle man kunna byta ut en del av myrican mot ett hårdare vax. Ett annat alternativ är att byta in lite fast fett, till exempel sheasmör som de allra flesta tål att ha i ansiktet. Men om man har tendens till acne eller blockerade porer har jag ingen superlösning på rak arm. Ska klura på det! Och liksom halvnjuta av facebalmet under tiden. Sammanfattningsvis:

Tillverkning +++++
Alla kan göra det!
Konsistens +++++
Oväntat bra! Inte kladdig!
Känsla på huden ++++ 
Känns kanon men jag har tyvärr inte långtidstestat myricans effekt på huden.
Doft + eller +++++
Beroende på hur pass kroppsliga dofter man diggar.
 

Nationaldagshelgen i bilder

Nationaldagshelgen i bilder

Antioxidant ansiktsmask med matcha

Antioxidant ansiktsmask med matcha