Lite som den lilla svarta: fuktbindaren Sodium PCA

Lite som den lilla svarta: fuktbindaren Sodium PCA

Bli inte rädd för förkortningen i namnet! Sodium PCA är hur naturligt som helst. Du har det i huden as. we. speak. Den här flaskvarianten är gjord på fermenterat socker (men det är ett slags salt, nä jag fattar ingenting heller) och det binder fukt bättre än det mesta.

Malmö-baserade Organic Makers tog in den här ingrediensen tidigare i våras, och den blev en storfavorit i mitt hemmalabb direkt. Det finns också att köpa hos Naturkosmos. Jag har haft svårt att skapa vattenbaserade produkter (tänk ansiktskräm, gel och ansiktsvatten) som håller fukten riktigt hela långa dagen med bara glycerin som fuktbindare. Men sodium PCA alltså! Det har tagit fuktbindning to the next level. Jag maxar med 2% sodium PCA och 2-4% glycerin och njuter av skönt återfuktad hud hela daugen lång. 

Den ändrar inte konsistensen på produkten och är inte känd för att ge några negativa effekter på huden whatsoever. Man har i den i slutet av tillverkningen, när blandningen är under 40 grader. Jag splashar också lite i mina ansiktsvatten och gel och allt möjligt. Man kan ha den till, ja, allt som är vattenbaserat.

Om du är inne på vattenbaserad DIY hudvård, testa att lägga till denna lilla raring i din mix!

Tre myter om naturlig hudvård

Tre myter om naturlig hudvård

Saltskrubb i bit

Saltskrubb i bit