Saltskrubb i bit

Saltskrubb i bit

Yo! Hoppas att du njuter av försommaren lika mycket som jag. Just nu går jag omkring och filurar på somriga hudvårdsrecept, typ body lotion som fästingar inte gillar, myggspray och efter-sol-gel. Bara sexigt skit! 

Men men, en fin grej är ju att skrubba kroppen för extra lena, glowiga extremiteter. Mitt favoritskrubb är nog epsomsalt, som också kallas magnesiumsalt. Det har lagom stora korn som dessutom kan hjälpa trötta muskler; magnesium tas nämligen upp via huden. Den allra enklaste skrubben med epsomsalt är helt enkelt salt + olja. Den kan man pimpa med nåt gutt växtpulver eller eteriska oljor, som i det här receptet på saltskrubb med nypon och apelsin.

Ett annat sätt att göra skrubbar är att smälta ner ett fast fett att blanda ner saltet i, som kokosolja eller kakaosmör. Så blire skrubb på bit! Här har jag bara höftat ihop kokosolja + en skvätt havtornsolja för färgens skull + epsomsalt + eterisk olja av apelsin (ja det är en favorit!). Det blir inga jättehårda bitar och de ska helst förvaras i kylskåp. Blanda i lite kakaosmör om du vill ha fastare bitar. (Ska de vara riktigt hårda får du gå på ett vax, men då börjar det bli väl häftigt för avloppet.)

Och ja, man kan förstås också använda socker. Kokosolja + kokossocker + vaniljextrakt kanske? Åh gud låt mig återkomma med den. Ätbar hudvård, ja tack.

Anyway, gör så här:

Smält kokosoljan tills den blir mjuk, men inte helt flytande. Blanda i saltet, några droppar av en färgad favoritolja (havtorn, nypon, svartvinbär och hampfrö är fina allihop) och en liten hutt eterisk olja om du vill. När konsistensen är som en lös sorbet, häll ner i en form, släta ut ytan. Ställ i kylskåpet. Efter någon timme kan du plocka ut skrubben och skära den i bitar.

(Om kokosoljan blivit helt flytande kommer saltet att sjunka till botten på din skrubb. I så fall är det bara att vänta tills kokosoljan tjocknat innan du blandar vidare.)

Nu gjorde jag enklast möjliga, men man skulle kunna tänka sig att göra två lager med olika färger eller nåt annat bus. Berätta om du kommer på nåt gutt!

När du använder skrubben:

Kör den mot slutet av duschstunden och skölj bara hastigt. Det är bara bra om det sitter kvar lite salt + kokosolja på huden, så vårdar du huden och skonar avloppet samtidigt.

Skrubben har lika lång hållbarhet som kokosoljan du hade i. I kylskåp ytterligare lite längre. Det vill säga: jättelänge :D Happy scrubbing!

Lite som den lilla svarta: fuktbindaren Sodium PCA

Lite som den lilla svarta: fuktbindaren Sodium PCA

Fuktserum med probiotika

Fuktserum med probiotika