Fuktserum med probiotika

Fuktserum med probiotika

Här kommer ett kul projekt att sätta tänderna i till helgen! Det här är ett serum som laddar huden med fukt och levererar avancerade vattenlösliga aktiva ämnen till huden. Det är en fusk-emulsion där lecitin agerar emulgeringsmedel. Lecitin är inte lika stabilt som vanliga emulgeringsmedel, men går att använda utan upphettning. Det gör att det behövs väldigt lite utrustning.

Okej vänta vi backar bandet två sekunder: varför är det gutt med emulsioner? Jo, de binder fukt bättre än både rena oljor och rena vattenbaserade produkter. Det här blir ett klassiskt serum som är ganska tunt men inte vattnigt, och som ger huden extra kärlek innan ansiktskräm eller ansiktsolja. Spetsa med valfria aktiva ämnen; här har jag valt probiotika från Organic Makers.

Receptet var med på workshopen på Capellagården i maj och alla deltagarna klarade det galant. I alla fall efter att vi hade ställt om vågen så att den mätte rätt enhet :D Du grejar det också! KBK!

Fuktserum med probiotika, 35 ml

Serumet görs i tre steg, med ingredienser i den här ordningen:

Vattenfas 1
1,5 g. sojalecitin eller solroslecitin (emulgeringsmedel)
10 g. renat vatten (finns på Apoteket!)
0,5 krm. xanthangummi (förtjockningsmedel)

Fettfas
1,5 g. sheasmör (ger stabilitet och konsistens)
1,5 g. tranbärsolja (supervårdande, torr olja)

Vattenfas 2
15,1 g. renat vatten
0,3 krm. frystorkad aloe vera (bra för allt?)
1,5 g. glycerin (fuktbindare)
1,5 g. sodium PCA (fuktbindare)
1 g. Makers probiotika (stimulerar cellförnyelse, stärker hudbarriären)
1,4 g. Leucidal SF Complete (konserveringsmedel)

Var hittar man lecitin? Jo, det finns i lite olika former. Det som ger snyggast serum (som på bilden) är sojalecitin i granulat från hälsokostaffären. Det är alltså tänkt att ätas som kosttillskott, men är inte ekologiskt. Vill man ha eko finns solroslecitin både som pulver och i flytande form, alla funkar på ungefär samma sätt. Det ekologiska solroslecitinet har dock kvar mer av sin ursprungliga färg och doft, som inte är helt angenäm. Doften avtar dock efter något dygn i flaskan.

I utrustningsväg behöver du en precisionsvåg, en liten skål till vattenbad, en liten glasbägare och en glasstav. Plastpipetter gör det lättare att väga upp så små mängder som det behövs, men det är inte supernödvändigt. Sprit för desinficering + hushållspapper är också bra att ha. Förpacka serumet i en glasflaska med pump. 
 

Gör så här

Sätt upp håret och stoppa vigselringen i fickan. Sprita ytan du jobbar på, sprita dina händer och sprita av och/eller koka all din utrustning. Lägg ut en bit rent papper som du arbetar på. Nu jobbar du i ett labb!

De exakta mängderna är viktiga för att serumet ska få rätt konsistens och stabilitet. En del av ämnena är också mycket koncentrerade och ska inte överdoseras. Vikten av dina olika ingredienser ska max diffa med 0,1 - 0,2 gram från receptet, så jobba riktigt sakta och koncentrerat. Bra att veta: en milliter vatten väger ca 1 gram, en milliliter olja något mindre. 

hudvardsverkstan-workshop-fuktserum-1.jpg

1. BYGG BASEN

Efter att allt är spritat och klart, väg upp 1,5 gram lecitin i din bägare. Tillsätt 3 gram vatten, blanda. När det börjar se slemmigt ut, tillsätt 7 gram vatten lite i taget. Blanda ordentligt. Sikta sedan i 0,5 krm xanthangummi, blanda igen. Låt mixen tjockna i 5 - 10 minuter, rör om då och då. Mot slutet kan du förbereda nästa moment genom att hälla upp lite varmt vatten (ca 70 grader) i en skål.

2. TILLSÄTT FETTFASEN

Nu är det är dags att emulgera! Väg upp 1,5 gram sheasmör i bägaren. Håll ner bägaren i det varma vattnet och rör om så att alla små korn i sheasmöret smälter. När blandningen ser jämn och fin ut, tillsätt 1,5 gram tranbärsolja. Blanda ordentligt och låt sedan mixen svalna, rör om då och då. Om allt har gått vägen har du nu en tjock hudkräm! Halleluja!

3. TILLSÄTT RESTEN AV VATTENFASEN

Nu ska det långsamt ner 15,1 gram vatten. Nollställ vågen så att du har koll på totalmängden. Tillsätt sedan 3 ml. i taget, alltså ungefär en pipett åt gången. Efter varje omgång ska du snabbt röra om i bägaren tills blandningen är helt slät igen. Tillsätt sedan de vattenlösliga ämnena, ett i taget. För varje ingrediens du droppar i, blanda ordentligt. Börja med aloe vera, fortsätt med glycerin, sodium PCA och till slut probiotikan.

4. KOLLA PH OCH TILLSÄTT KONSERVERINGSMEDEL

Eftersom konserveringsmedlet är pH-känsligt, kolla pH innan du fortsätter. Det bör ligga på 4,5 - 5,5. Tillsätt sedan 1,4 ml. Leucidal SF Complete och blanda ordentligt.

5. FÖRPACKA OCH FIRA

Sprita flaskans och pumpens alla delar om du inte redan gjort det. Låt torka, häll upp serumet och sätt på din etikett med dagens datum. Hurra! Ditt första helt egengjorda och faktiskt ganska avancerade serum! Det tar ca 24 h innan det får sin slutgiltiga konsistens. Skaka flaskan då och då.
 

Användning och hållbarhet

Använd efter rengöring/ansiktsvatten, före ansiktskräm eller ansiktsolja. Ge det någon minut att sjunka in och lagra på så mycket som huden behöver. 

Här använder vi ett mycket milt och hudvänligt konserveringsmedel. Det gör att serumet håller någon månad i rumstemperatur, kanske längre om du har haft 100% kontroll på tillverkningen. Om serumet ser ut att vilja skikta sig är det bara att skaka om igen, men om det skulle ändra färg, doft eller väsentligt ändra konsistens är det dags att säga adjö.

Lycka till, och berätta hur det gick!

 ----

Workshopbilder: Malin Wengdahl

Saltskrubb i bit

Saltskrubb i bit

Nationaldagshelgen i bilder

Nationaldagshelgen i bilder