Fyndat på hälsokosten: matcha och lakritsrot till ansiktet

Fyndat på hälsokosten: matcha och lakritsrot till ansiktet

I hälsokost-butikerna finns en massa goa pulver! Frukter, bär, örter, svampar och alger som torkats och pulveriserats. De är förstås tänkta att ätas, men det räcker nog till en ansiktsmask eller tre också. När dessa pulver blandas med vatten frigörs nämligen vattenlösliga aktiva ämnen, kanske framför allt olika sorters antioxidanter. Ett enkelt sätt att fixa riktigt lyxig hudvård. (När samma växter används till oljor får vi istället ut fettsyror och fettlösliga aktiva ämnen, oftast från deras frön.)

Jag snubblade in på Rawfoodshop.se för ett litet tag sen och drog hem lite ekologisk matcha och lakritsrot. Liknande finns exempelvis i Life-butikerna och på Apotea.se.

Matcha är grönt te som har torkats och malts till ett fint pulver. Det ger en mycket högre koncentration av teets aktiva ämnen än om man lägger bladen i hett vatten. Grönt te är rikt på en slags polyfenoler som kallas katechiner. Av dessa är det en som kallas EGCG som är den stora stjärnan och ibland syns på etiketterna till exklusiv köpehudvård. 

Katechiner är potenta antioxidanter som neutraliserar fria radikaler och förebygger skador på cellerna; skador som annars snabbar på hudens åldrande och, om man har otur, kan orsaka cancer. Katechinerna är också antiinflammatoriska. Forskning har till exempel visat att grönt te som appliceras på huden kan skydda mot UV-skador och lindra acne. MDedge/Dermatology News har en bra sammanfattning av den senaste forskningen om grönt te för hudvård.

Lakritsrot sägs kunna hjälpa mot hyperpigmentering, mitt stora problem om sommaren. Jag vet inte om det här lakritsrotpulvret är tillräckligt potent för att göra skillnad, men något gott för det säkert med sig! Det är definitivt gott att äta, om nu inte ansiktsmasken blir så bra :D

Som bas till ansiktsmasker brukar jag antingen använda honung (milt exfolierande, masseras in med vatten på slutet), fet yoghurt (probiotiskt) eller vatten, havremjöl och kaolinlera (fuktbindande och lugnande). Här kommer tre exempel:

Med honung som bas: Ansiktsmask med honung och jojoba

Ansiktsmask med yoghurt: Efter-sol-ansiktsmask med baobabpulver 

Med havre och lera: Askungemask med hibiskus

Happy facemasking!

Antioxidant ansiktsmask med matcha

Antioxidant ansiktsmask med matcha

Naturligt skydd mot pigmentfläckar. Och så en solkräm!

Naturligt skydd mot pigmentfläckar. Och så en solkräm!